Kos-stad
Kos-stad, de hoofdstad en de belangrijkste haven van Kos ligt aan de noordoostkust van het Griekse eiland. Kos-stad staat bekend om het uitgaansleven, dat meestal pas na middernacht goed op gang komt. De discotheken en clubs sluiten pas tegen zonsopgang. In tegenstelling tot Chersonissos zijn het hier niet alleen maar jongeren, maar bestaat het uitgaanspubliek uit een mix van jong en oud. Veel bars en clubs zijn te vinden in de oude stad tussen de Mandraki-haven en de Agora. Een tweede uitgaanscentrum is Lambi.
Plaatsen in de buurt van Kos-stad (Griekenland) :
Accommodaties in de buurt
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Kos-stad
Agia Paraskevi (Kos-stad)
Agia Paraskevi is een kerk in Kos-stad. De kerk is erg groot en staat in hartje centrum. Van de buitenkant valt de kerk meteen op. Hij is namelijk beige met blauwe koepeldaken. Ieder jaar komen er veel pelgrims vanuit alle uithoeken van het eiland Kos naar deze schitterende kerk toe. Aan de binnenkant van de kerk vind je verder mooie Byzantijnse schilderingen van de Bijbelse verhalen, zoals van Jezus die naar de hel afdaalt.
Neratzia (Kos-stad)
Neratzia is een kasteel in Kos-stad, gelegen op het eiland met dezelfde naam, Kos. Johannieter Orde heeft dit kasteel gebouwd. Verder groeien in de buurt van het kasteel veel sinaasappels, die een erg zure smaak hebben. Ook bevindt het kasteel zich tussen de havens van Mandraki en de boulevards Leoforos ton Finkon. Deze ligging is ideaal, het kasteel heeft namelijk als doel het verdedigen van de haven van Kos-stad.
Plataan van Hippocrates (Kos-stad)
De plataan van Hippocrates is een boom die zijn naam te danken heeft aan de Hippocrates. Hij was een Griekse arts in Kos. De legende gaat dat Hippocrates zijn leerlingen onder deze boom les gaf in de geneeskunde. Verder is de plataan al heel erg oud, maar liefst 500 jaar. Je vindt de plataan op het plein Platía Platanou net naast de moskee Gazi Hassan en tegenover Neratzia, het kasteel van Kos.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Griekenland bekijken.
Vervoer
De vlucht van Amsterdam naar Kos duurt ongeveer 3,5 uur. Op het eiland kun je je vervoeren met de bus, brommer, auto en fiets. Het is een heuvelachtig eiland met mooie fietsroutes, waarvan sommige ook een uitdaging zijn voor de gevorderde fietser. Fietsen zijn op veel plekken te huur. Een auto kun je ook huren, net als brommers en scooters. Met het warme weer in de zomer is het een aanrader om een brommer of scooter te huren om het eiland te ontdekken vanuit Kos-stad.
Geschiedenis
De geschiedenis van het eiland Kos gaat eeuwen terug. Volgens Homerus nam Kos al deel aan de Trojaanse oorlog in 1194 v.Chr. Het eiland heeft vele namen gekend als Merpis, Kynnis en Karis. Tijdens de Peloponessische oorlogen streed Kos voornamelijk aan de kant van Athene. In 411 v.Chr. veroverden de Spartanen Astipale de toenmalige hoofdstad. De bewoners vluchtten en stichtten in 366 v.Chr. de stad Kos. Iets meer dan 30 jaar later sloot Kos een verbond met Alexander de Grote en ging het eiland deel uitmaken van het Macedonische rijk. In 1523 na Chr. bezetten de Turken het eiland. De Turkse bezetting duurt 390 jaar en de bevolking had zwaar te lijden. In 1912 nam Italië het eiland in en het fascistische bewind verdrukte het volk en poogde de vorm van het eiland op vele manieren te veranderen. Na de nederlaag van de Italianen in de Tweede Wereldoorlog, namen de Duitsers het eiland in in 1943: die werden op hun beurt verslagen en gaven de Dodecanesos aan de Engelsen over. Kos werd evenals de ander eilanden van de Dodecanesos bij de rest van Griekenland ingelijfd op 7 maart 1948.