Amsterdam en zijn musea

Atrium Rijksmuseum Amsterdam
Atrium Rijksmuseum Amsterdam

Een dagje uit met het hele gezin, maar waarheen? Nederland heeft je zoveel mooie bezienswaardigheden te bieden die je zeker een keer gezien moet hebben. Vele Nederlanders weten niet eens hoeveel moois Nederland te bieden heeft. Het is aan jou om dit te veranderen, je woont niet voor niets in dit mooie land! Reisgraag.nl geeft je tips voor een dagje uit met het gezin. Deze keer laten we je kennis maken met Amsterdam en zijn musea. In onze hoofdstad staan de meeste nationale musea en wij zullen de 2 bekendste toelichten.

Heb je weinig kennis van Nederland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Amsterdam

Wanneer je Amsterdam noemt, hebben buitenlanders het vaak over de drugs die er te koop is. Maar Amsterdam heeft de toerist nog zoveel meer te bieden. De stad staat bekend om haar tolerantie, haar cultuur en haar geschiedenis. Je kunt er heerlijk wandelen door de oude straten en onderweg genieten van de vele grachten. Tevens heeft het de grootste kunstcollecties ter wereld, fascinerende oude gebouwen en een heus cannabis- en seksmusea. In de 13de eeuw werd Amsterdam gesticht als een klein vissersdorp, maar het ontwikkelde zich enorm snel. Alleen de Oude Kerk is nog overgebleven uit deze periode.

De periode tussen 1585 en 1672 was erg belangrijk voor Amsterdam, omdat ze toen het hoogtepunt van het commerciële succes bereikten. Belangrijke gebouwen uit die tijd zijn: Het Koninklijke Paleis op de Dam, de Westerkerk, de Zuiderkerk, de Dolfijn, de Gekroonde Raap, het Huis met de Hoofden en het Poppenhuis. Wanneer je in Amsterdam bent moet je zeker op het Museumplein zijn geweest waar het Van Gogh museum, het Stedelijk en het Rijksmuseum staan. 's Nachts gaan de café deuren voor je open, vooral op het Leidseplein. Hier zijn vele restaurants, clubs, traditionele bruine cafés, coffeeshops, theaters en bioscopen te vinden. Daarnaast kun je ook leuk stappen bij de Jordaan. Hier vind je nauwe straatjes, schilderachtige grachten, coffeeshops, galerieën en boetiekjes. Het Rembrandtplein is zeer geliefd bij de lokale bevolking en bezit talloze kroegen, restaurants, cafés en hotels. Ga heerlijk los op de Hollandse muziek of breng een bezoek aan de Wallen.

Amsterdam wordt ook wel het 'Venetië van het noorden' genoemd, omdat de stad beschikt over 1300 bruggen. Deze bruggen overspannen de grachten van het prachtige Amsterdam! De 4 grootste grachten die je kunt bezichtigen zijn: de Prinsengracht, de Herengracht, de Keizersgracht en het Single. Hier kun je genieten van een rondvaart of je kunt er door de straten fietsen. Wil je het iets rustiger aan doen? Ga dan naar de kleine grachten zoals de Brouwersgracht, de Bloemgracht en de Leliegracht. Wanneer je heerlijk door Amsterdam hebt gewandeld ben je toe aan wat rust. Kom lekker bij in een van de mooie parken die Amsterdam je te bieden heeft! Enjoy this city!

Het Van Gogh Museum

Wie kent Vincent van Gogh nou niet? Dit was een zeer productief kunstenaar, die 864 schilderijen en bijna 1200 tekeningen en prenten heeft gemaakt tijdens zijn carrière! In het Van Gogh Museum kun je de grootste collectie schilderijen en tekeningen zien die deze man heeft gemaakt. Bekende prenten zijn: Zonnebloemen, De bloeiende boomgaard en Het gele huis. Daarnaast maakte hij ook veel portretten van zichzelf. Daarnaast kun je er werk bekijken van Paul Gauguin, Henri de Toulouse-Lautrec, Léon Lhermitte en Jean-François Millet. Je zult verstelt staan van de mooie prenten die er te vinden zijn. Het is een unieke ervaring die je niet dagelijks mee zult maken.

Het Van Gogh Museum is opgesplitst in twee gebouwen: het oorspronkelijke hoofdgebouw, door Gerrit Rietveld ontworpen en in 1973 geopend, en de tentoonstellingsvleugel van Kisho Kurokawa, in 1999 voltooid. Het Van Gogh Museum ligt met de achterkant tegen het Museumplein aan en is zeer goed bereikbaar. Een aantal jaren geleden bestond dit plein nog uit 2 delen doordat er een weg midden in lag. Nu is dit een schitterend plein, waar vele mensen bij elkaar kunnen zitten om te praten over kunstwerken en schilderijen die zij net bewonderd hebben! Vraag gratis een offerte aan

Rijksmuseum

Heb je altijd al geïnteresseerd in de kunst en geschiedenis? Dan moet je zeker een kijkje nemen bij het Rijksmuseum in Amsterdam. In 1855 is dit museum ontworpen door P.J.H. Cuypers en tegenwoordig is dit museum het symbool voor de stad geworden met zijn combinatie van gotische en renaissancistische stijlen. In het museum kun je 20 werken van Rembrandt zien en daarnaast staan er werken van Johannes Vermeer, Frans Hals en Jan Steen tentoongesteld. Per jaar komen er zo'n 1 miljoen bezoekers richting dit grootste musea van de West-Europese schilder- en decoratieve kunst. Ruim 400 hoogtepunten, de landschappen, zeegezichten, individuele portretten, huiselijke taferelen en Hollandse stillevens laten je zien hoe het in de Gouden eeuw is geweest. Deze periode in de Nederlandse geschiedenis valt grofweg samen met de 17e eeuw, toen de handel, wetenschap en kunst tot de wereldtop behoorden.

Eigenlijk zou dit museum in Den Haag komen te staan, de stad waar het museum ook gesticht is, maar Lodewijk Napoleon stak hier een stokje voor. In 1808 werd het museum naar Amsterdam verhuisd. Het gebouw werd het Rijksmuseum genoemd en de schilderijen bleven eigendom van de stad, zoals Rembrandts wereldberoemde meesterwerk, de Nachtwacht. Het Rijksmuseum staat bij het Van Gogh Museum en het Stedelijk Museum en is tevens gevestigd aan het Museumplein. Je kunt er genieten van verbazingwekkende collecties kunst en kunstvoorwerpen zoals schilderijen, fotografie, beeldhouwwerk, decoratieve kunst, meubilair, juwelen, aardewerk, glas, porselein, kostuums, textiel, zilver en Delfts blauw.

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

0,0

Gerelateerde artikelen