Nederland van A tot Z

Typische Nederlands landschap met molen en weide
Typische Nederlands landschap met molen en weide

A van Amsterdam

De hoofdstad van Nederland is het bruisende Amsterdam. In het buitenland staat deze stad bekend als de drugsstad van Europa. Wanneer je in het buitenland verteld dat je uit Nederland komt, vragen ze gelijk naar Amsterdam. Amsterdam is een hele gezellige stad om zomers op een terras te zitten en heerlijk te genieten van de historische gebouwen die er nog staan. Je kunt er ook terecht voor diverse interessante musea en theaters zoals het Tuschinski.

Heb je weinig kennis van Nederland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

B van Bloemen

Nederland is een echt bloemenland en staat zo wereldwijd bekend. De nationale bloem van Nederland is de tulp, maar verder hebben we ook erg mooie gladiolen, krokussen, hyacinten en narcissen. In de Betuwe vindt je ook nog appel- en perenbomen. Ca. 8 % van Nederland bestaat uit bossen waar o.a. de berk, beuk, den en de eik te vinden zijn.

C van Carnaval

Een van de grootste feesten in Nederland is de Carnaval. Vooral in Limburg en Noord-Brabant wordt dit feest uitbundig gevierd, soms wel 5 dagen lang. Voor de optochten worden er zeer mooie wagens gemaakt waar de deelnemende groepen een zo hoog mogelijk prijs mee willen winnen. Elk jaar wordt er tijdens dit feest een prins gekozen die de hele Carnaval over het rijk heerst. Een feest dat je zeker een keer meegemaakt moet hebben! Vraag gratis een offerte aan

D van Drank

Het bier wat wereldwijd gedronken wordt, is gemaakt in Nederland. Zo kent iedereen het Heineken en Grolsch bier. Het kraanwater is in heel Nederland te drinken, dus je hoeft geen speciale flessen aan te schaffen.

E van Efteling

Een van de leukste pretparken in Nederland is de Efteling. Met de bekende attracties als het sprookjesbos, de python en de droomvlucht is dit het pretpark waar de meeste kinderen van dromen. Jong en oud zal hier zeker een hele dag plezier kunnen hebben. Als je in 1 dag niet alles kunt bekijken, kun je zelfs overnachten in het Efteling hotel of het nabijgelegen park Bosrijk.

F van Fietsen

Nederland is een echt fiets land. Overal waar je komt in Nederland zie je vele fietsers. Het is dan ook niet raar dat je vele fietspaden onderweg tegenkomt. Geniet onder het fietsen van de schitterende natuur zoals op de Hoge Veluwe en de Mookerheide. Wanneer je in Nederland op vakantie gaat is het zeker aan te raden om fietsen mee te nemen of te huren. Gegarandeerd een leuk dagje uit voor het hele gezin!

G van Gebarentaal

In Nederland zijn er diverse doven en slechthorende die gebruik maken van de Nederlandse Gebarentaal. Toch is deze taal nog steeds niet officieel herkend, maar maken er wel al zo’n 17.500 mensen gebruik van deze taal.

H van Hutspot

Nederland is echt een land van de stamppotten. Denk hierbij aan de hutspot, zuurkoolstamppot en de andijviestamppot. Heerlijke gerechten die je zeker een keer geprobeerd moet hebben in Nederland. Hutspot is in het zuiden van Nederland beter bekend als wortelstamp. Ingrediënten zijn wortel, ui en aardappelen.

I van IJssel

Rivier de IJssel is een aftakking van de Rijn, een van de langste rivieren van Europa. De IJssel takt af bij Westervoort en stroomt in noordelijke richting naar het IJsselmeer. De IJssel is ongeveer 125 km lang. De laatste zondag van september wordt ter hoogte van Giesbeek de Veluwerally gehouden, deze kano-wedstrijd wordt altijd door honderden deelnemers bezocht.

J van Jan Smit

Een van de bekendste zangers uit Nederland is Jan Smit. Vanaf dat hij nog jong was zong hij al liedjes voor zijn oma. Later werd Jan Smit pas echt bekend en treed nu zo vaak mogelijk op. De laatste paar jaren heeft hij nogal wat last gehad van een poliep op zijn stembanden. Andere bekende zangers uit Nederland zijn Marco Borsato, Frans Bauer en Frans Duits.

K van Koninginnedag

Op 30 april viert Nederland de verjaardag van de Koningin. Heel Nederland trekt er dan op uit om deze dag samen te vieren. Overal worden er diverse feesten gehouden zoals in Amsterdam, Eindhoven en Arnhem en de meeste feestgangers zijn in het oranje gekleed. De laatste jaren begint het feest al de avond van tevoren, dit heet Koninginnenacht.

L van Leger

Het leger van Nederland is erg groot en is onderverdeeld in 4 groepen. Zo heb je de Koninklijke landmacht, de Koninklijke marine, de Koninklijke Luchtmacht en de Koninklijke Marechaussee. Zij verdedigen het land als er oorlog uitbreekt of gaan naar bijv. Afghanistan om mee te vechten tegen de vijand en te helpen het land weer op te bouwen.

M van Musea

Nederland staat vol met diverse musea. Een van de bekendste musea zijn het openluchtmuseum in Arnhem, Afrika museum en het Anne Frank museum. Wanneer je graag een dagje uit wilt, is een van de musea in Nederland een leuke bezienswaardigheid om te bezoeken met het hele gezin. Je hebt een leuke dag en je leert nog wat van de geschiedenis!

N van Nationale Parken

Nederland kent naast de vele musea ook vele nationale parken waar erg mooie en bijzondere dieren rondlopen. In elke provincie is wel een Nationaal park te vinden. Op diverse parken kun je heerlijk rondwandelen of fietsen zoals op de Hoge Veluwe of de Mookerheide.

O van Ot en Sien

Ot en Sien zijn hoofdrolspelers uit een serie Nederlandse kinderverhalen. Het eerste boek verscheen in 1902 maar toen speelden Ot en Sien nog niet mee, pas vanaf het tweede deel doen zij hun intrede in de verhalen. De verhalen werden geschreven door Hendricus Scheepstra en Jan Ligthart en de bijbehorende illustraties werden gemaakt door Cornelis Jetses.

P van Provincies

Nederland telt in totaal 12 provincies die elk zijn eigen kenmerken hebben. Om Nederland gezien te hebben moet je zeker in deze 12 provincies geweest zijn. Limburg heeft namelijk een veel ander landschap als Groningen. Ook hebben ze hier andere gewoontes en tradities. In Friesland en Limburg wordt zelfs een aparte taal gesproken.

Q van ?

R van Rolmops

Een rolmops is een opgerolde zure haring met daarin een augurk en uitjes. De haringen waarvan de rolmops zijn gemaakt worden in juni gevangen. Vele Nederlands eten een rolmops met het haringhappen na de Carnaval.

S van Symbolen

Nederland staat niet alleen bekend om de prachtige bloemen, maar ook om de molens, klompen en drugs. Diverse toeristen komen naar Nederland toe om deze bezienswaardigheden te bezichtigen, maar een groot deel van de toeristen komt naar Amsterdam om een jointje te roken. Dit is namelijk in Nederland legaal, en in de rest van de wereld niet.

T van Taal

De officiële taal die in Nederland gesproken wordt is het Nederlands. Toch heeft iedere provincie zijn eigen dialect, waarvan het Fries echt onverstaanbaar is. In Zuid-Limburg lijkt het dialect heel erg op het Duits. Naast deze dialecten kun je in Nederland terecht met Duits en het Engels.

U van Universiteit

In Nederland zijn diverse universiteiten te vinden. Vele Duitse studenten komen naar Nederland toe om hier te studeren. Dit komt vooral door de goede lessen die hier gegeven worden.

V van Vliegveld

Schiphol is het grootste vliegveld van Nederland en staat wereldwijd bekend als een van de beste vliegvelden. Daarnaast heeft Nederland nog een aantal kleine vliegvelden zoals in Eindhoven. De enige binnenlandse verbinding in Nederland is tussen Schiphol en Maastricht, maar daar wordt weinig gebruik van gemaakt. Daarvoor zijn de afstanden te klein.

W van Waddeneilanden

Wie kent ze niet? De Waddeneilanden van Nederland. De TV-TAS. Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Hier gaan vele toeristen heen om heerlijk tot rust te komen en te genieten van de zee en de natuur.

X van ?

Y van ?

Z van Zeeklimaat

Nederland heeft een gematigd Zeeklimaat. In de winter kan het er koud zijn en in de zomer ook erg warm. Toch heeft Nederland soms ook erg warme winters en juist koude zomers.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen