Werelderfgoed in Nederland

Gracht in Amsterdam
Gracht in Amsterdam

Tijdens onze vakantie zoeken wij vaak verre oorden op waar wij genieten van heerlijk weer en mooie bezienswaardigheden. Ons eigen kikkerlandje heeft echter ook een hoop mooie bezienswaardigheden die op de Werelderfgoedlijst geplaatst zijn, zoals de Waddenzee of het Rietveld Schröderhuis.

Heb je weinig kennis van Nederland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Werelderfgoed in Nederland

In totaal zijn negen bezienswaardigheden in Nederland op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Dit zijn de Van Nelle fabriek, de grachtengordel van Amsterdam binnen de Singelgracht, de Waddenzee, het Rietveld Schröderhuis, Droogmakerij de Beemster, D.F. Wouda Stoompompstation, de molens van Kinderijk-Elshout, de Stelling van Amsterdam en Schokland en omgeving.

Van Nelle fabriek

De Van Nelle fabriek ten noordwesten van Rotterdam is een prachtig voorbeeld van moderne industriële architectuur. Deze fabriek werd gebouwd in de jaren '20 van de twintigste eeuw. De gebouwen van de Van Nelle fabriek zijn gebouwd met veel glas en staal. Tijdens de bouw is het gordijnmuurprincipe toegepast. Door de bouw heeft de Van Nelle fabriek een zeer goede lichtinval, die fijne werkomstandigheden creëert. Daarnaast beeldt de fabriek de Nederlandse handelsgeschiedenis uit.

Deel van de Van Nelle fabriek
Deel van de Van Nelle fabriek
Vraag gratis een offerte aan

De grachtengordel van Amsterdam binnen de Singelgracht

De grachtengordel binnen de Singelgracht van Amsterdam is aangelegd aan het einde van de 16e eeuw en aan het begin van de 17e eeuw. Het netwerk van grachten werd toen aangelegd als onderdeel van een project in 17e eeuw om van Amsterdam een havenstad te maken.

Grachten van Amsterdam
Grachten van Amsterdam

Waddenzee

Een ander Werelderfgoed dat ook in de Werelderfgoedlijst is opgenomen, is onze bekende Waddenzee. Doordat de Waddenzee het grootste aaneengesloten systeem van droogvallende zand- en moddervlakten is tijdens eb, is de zee opgenomen in de Werelderfgoedlijst. Het is een van de enige plaatsen ter wereld waar het eb- en vloedsysteem nog wordt gereguleerd door natuurlijke processen. In en rondom de Waddenzee komen veel dier- en plantsoorten voor.

Karakteristiek beeld van de Waddenzee
Karakteristiek beeld van de Waddenzee

Rietveld Schröderhuis

Het Rietveld Schröderhuis werd gebouwd in 1924. Dit huis ligt in Utrecht en werd ontworpen door Gerrit Rietveld in opdracht van Truus Schröder-Schräder. In het ontwerp van dit huis komen alle idealen samen van de groep de Stijl, die bestond uit kunstenaars en architecten zoals Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld. De groep bestond tijdens de jaren '20 van de vorige eeuw. Het Rietveld Schröder huis wordt beschouwd als een icoon van de Moderne Beweging. Tegenwoordig is het huis geopend als museum.

Het Rietveld Schröderhuis van voren
Het Rietveld Schröderhuis van voren

Droogmakerij de Beemster

Deze droogmakerij ligt bij de Beemster Polder. De Beemster Polder is door de Nederlanders met 43 windmolens leeggepompt. De hele polder was leeggepompt op 19 mei 1612. Het landschap van akkers, wegen, kanalen, dijken en nederzettingen is nog steeds behouden.

De Beemster polder
De Beemster polder

D.F. Wouda Stoompompstation

Het Wouda-gemaal in Lemmer is het grootste stoompompstation ooit gebouwd. Dit stoompompstation werkt nog altijd. Stoom werd voor het eerst gebruikt om het water weg te pompen in 1825. Voor dit jaartal werden er windmolens gebruikt. Het pompstation beleefde zijn hoogtepunt tussen 1870 en 1885.

Het Wouda-gemaal te Lemmer
Het Wouda-gemaal te Lemmer

Molens van Kinderdijk-Elshout

De negentien molens van Kinderdijk-Elshout werden gebouwd om het water onder controle te houden, net zoals een aantal andere Werelderfgoederen in deze lijst. Sinds 1950 zijn de mooie molens, die een goed beeld geven van oude Nederlandse technieken om het water onder controle te houden, buiten gebruik.

Molen van Kinderdijk-Elshout
Molen van Kinderdijk-Elshout

Stelling van Amsterdam

De stelling van Amsterdam is een Amsterdamse Verdedigingslinie. Bij de bouw van deze 45 forten is er rekening gehouden met het basisprincipe van waterbeheer. De bouw begon 1893 en duurde tot en met 1920. Na de Tweede Wereldoorlog zijn de forten verlaten.

Stelling van Amsterdam
Stelling van Amsterdam

Schokland en omgeving

Schokland is een schiereiland en kreeg de status eiland in de 15e eeuw. Tot 1450 was Schokland door een veenrug namelijk verbonden met het vasteland. Toen deze veenrug door overstroming aan de golven moest worden prijsgegeven, werd Schokland een eiland. Door het risico op overstroming, is Schokland definitief geëvacueerd in 1859. In de prehistorie woonden er al mensen op Schokland. Dit is gebleken uit archeologische vondsten.

Overblijfselen van een kerk op Schokland
Overblijfselen van een kerk op Schokland

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen