Amsterdam
De stad ligt in het westen van Nederland in de provincie Noord-Holland, aan de Amstel en het IJ. In de 13e eeuw werd de dam aangelegd waar Amsterdam zijn naam aan ontleent. Het stukje rivier, het Damrak, was het begin van de Amsterdamse haven. Begin 20e eeuw zijn er restanten van die dam gevonden op de plek tussen het Nationaal Monument en het gebouw van De Bijenkorf er tegenover. Amsterdam neemt binnen Nederland al sinds de tweede helft van de 16e eeuw een bijzondere positie in. Gelegen in de machtige provincie Holland, ontwikkelde de stad zich tot een knooppunt van handels- en politieke lijnen. Amsterdam kent van oudsher een gemengde bevolking, in het verleden zijn er vanuit vele landen mensen naar de Nederlandse hoofdstad getrokken: Fransen, Vlamingen, Brabanders en Joden. Zij zochten de tolerantie van de stad, Amsterdam kende al vroeg de vrijheid van godsdienst. Ook kwamen er veel mensen af op de werkgelegenheid die Amsterdam te bieden had: Friezen, Duitsers en Scandinaviërs. Het toerisme in Amsterdam is belangrijk voor de stad; elk jaar wordt het door miljoenen mensen van over de hele wereld bezocht. Hiermee is het de op vier na meest bezochte stad van Europa. Tegenwoordig doet Amsterdam het ook goed als cruisebestemming. Deze nieuwe sector is snel groeiend. De recent opgeleverde Passagiers Terminal Amsterdam (PTA) zou al bijna aan vervanging toe zijn. Vandaag de dag komen veel mensen naar Amsterdam om te winkelen, vooral in Amsterdam-Centrum met de bekende Kalverstraat, Nieuwendijk, Leidsestraat, Magna Plaza en de Negen Straatjes. In Oud-Zuid bevindt zich de P.C. Hooftstraat, bekend als een van de duurste winkelstraten van Nederland. Verder zijn er verspreid over de stad diverse winkelcentra.
gratis reisadvies
Plaatsen in de buurt van Amsterdam (Nederland) :
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Amsterdam
Albert Cuyp markt (Amsterdam)
De Albert Cuyp markt in Amsterdam is een van de bekendste markten van Nederland. De markt is maandag t/m zaterdag geopend vanaf 9.00 uur. Er staan dan 268 kramen waar van alles en nog wat wordt verkocht. Moet je nog boodschappen doen, ga dan naar de Albert Cuyp. Ook voor een leuk cadeau of leuke kleding kun je hier prima terecht.
Dierentuin Artis (Amsterdam)
Dierentuin Artis ligt in het hart van Amsterdam en is de oudste dierentuin van Nederland, het werd opgericht in 1838. Artis is het hele jaar geopend. Artis herbergt met ruim 900 soorten een wijd scala aan dieren. Van de kleurrijke vlinders in het Vlinderpaviljoen tot grote giraffen op de Savanne. Door het hele park heen staan diverse monumentale bomen en is een Planetarium.
Rijksmuseum (Amsterdam)
Na tien jaar verbouwen, renoveren en restaureren vindt de Grand Opening van het nieuwe Rijksmuseum plaats op zaterdag 13 april 2013. De volgende dag, zondag 14 april, opent het Rijksmuseum zijn deuren weer voor het publiek. In het nieuwe Rijksmuseum is ook écht álles nieuw! Bekijk hier bijvoorbeeld de Nachtwacht geschilderd door Rembrandt van Rijn. De Philips vleugel is compleet nieuw ingericht en een lust voor het oog. Het Rijksmuseum heeft niet allen schilderijen maar ook prachtig aardewerk en prachtige zilverwerken. Het Rijksmuseum is straks als eerste toonaangevende museum ter wereld 365 dagen geopend, van 9.00 tot 17.00 uur.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Nederland bekijken.
Vervoer
Amsterdam beschikt over een aantal grote treinstations en een goed bus- en tramnetwerk. Verder zijn er meer dan genoeg taxi's die je overal naar toe willen brengen. De fiets is in Amsterdam handiger dan de auto want met de fiets kun je overal tussendoor.
Geschiedenis
De eerste melding van Amsterdam dateert uit het jaar 1000. Amsterdam breidde steeds meer uit en in de 13e eeuw moest er een dijk worden aangelegd langs Zuiderzee en IJ. In 1585 bezetten de Spanjaarden Antwerpen, daardoor kwamen erg veel handelslieden uit Antwerpen naar Amsterdam toe. Die eeuw was dan ook de gouden eeuw voor heel Nederland eigenlijk. Sinds 1683 ging het niet goed met de stad steeds meer inwoners trokken weg. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren er ongeveer 110.000 Amsterdammers opgepakt, waarvan 75% het niet overleefde. In Amsterdam staat ook het achterhuis, dat is de plek waar Anne Frank onderdook en haar beroemde dagboek schreef. In de jaren `70 en `80 trokken veel mensen weg, ze wilde meer ruimte hebben. Het inwoners aantal zakte nog steeds, maar sinds 1984 nam het inwoners aantal weer toe. Dat kwam omdat er veel hoogopgeleiden jongeren naar Amsterdam kwamen.