Provincies van Nederland

Erasmusbrug Rotterdam, Nederland
Erasmusbrug Rotterdam, Nederland

Nederland is een land dat onderverdeeld is in provincies. Tegenwoordig bestaat Nederland in totaal uit 12 verschillende provincies. Iedere provincie heeft een eigen bestuur, hoofdstad, wapen en vlag. Behalve een bestuurlijke functie hebben de provincies nog veel meer te bieden. In Nederland is er nog veel historie, cultuur en natuur te vinden. Daarom is er voor de toeristen in eigen land veel te beleven. Iedere provincie heeft zo zijn eigen charme, sfeer en unieke bezienswaardigheden.

Heb je weinig kennis van Nederland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Friesland

In het noorden van Nederland ligt Friesland, met als hoofdstad Leeuwarden. Deze provincie is bijzonder, want ze hebben hier zelfs een eigen taal. Er bevindt zich veel water, waar de provincie ook bekend om staat. Wanneer het in de winter vriest dan slaan in Friesland al de kriebels toe, want als het ijs dik genoeg is dan kan de tocht der tochten, de Elfstedentocht, gehouden worden. Deze tocht, langs elf Friese steden, is karakteristiek voor Friesland. Een aantal leuke bezienswaardigheden of attracties in Friesland zijn:
- Het Fries Museum
- Houtbouwmuseum De Helling
- De molens van Wymbritseradiel
- Doe-en kijkcentrum Nooitgedagt in Ijlst
- De Friese sleepbootdagen in Woudsend

Groningen

Groningen, met de gelijknamige hoofdstad Groningen, ligt net als Friesland in het noorden van Nederland, maar is totaal anders. Deze provincie heeft uitgestrekte polders en bestaat vooral uit een veenlandschap. Bij de plaats Slochteren ligt een grote bel aardgas, wat ook gewonnen wordt. Daardoor komt er in deze provincie zo af en toe een onnatuurlijke aardbeving voor. Een aantal leuke bezienswaardigheden of attracties in Groningen zijn:
- De Martinitoren in de stad Groningen
- De Scheve toren van Bedum
- De Hofjes en pakhuizen
- Fraeylemaborg in Slochteren
- Geertsemaheerd Vraag gratis een offerte aan

Drenthe

De provincie Drenthe heeft als hoofdstad Assen. Drenthe is vooral bekend om zijn landschap dat uit bossen, heide en vennen bestaat. Ook de hunebedden zijn karakteristiek voor de provincie. Hier kun je heerlijk genieten en wandelen en fietsen door de prachtige natuur. Ook komen er nog diverse kuddes schapen voor op de heidevelden. Een aantal leuke bezienswaardigheden of attracties in Drenthe zijn:
- De Hunebedden
- Dierenpark Emmen
- Verkeerspark Assen
- Het Drents Museum
- Het dorp Orvelte

Overijssel

In het oosten van Nederland bevindt zich de provincie Overijssel, met zijn hoofdstad Zwolle. De rivier de IJssel vormt een natuurlijke grens tussen Overijssel en Gelderland. In deze provincie is er een mix van natuur, boerderijen, weilanden en een aantal Hanzesteden. In Overijssel wordt ook veel met een dialect gesproken, wat in de volksmond 'plat praten' genoemd wordt. Een aantal leuke bezienswaardigheden of attracties in Overijssel zijn:
- Hengelo, de metaalstad
- Blokzijl, een unieke variatie
- Zoo Labyrinth in Boekelo
- Steenfabriek De Werklust
- Museum De Oude Aarde

Flevoland

Flevoland is de jongste provincie van Nederland, en heeft als hoofdstad Lelystad. Het landschap van deze provincie bestaat vooral uit polders. Flevoland is ontstaan door de drooglegging van een stuk van de voormalige Zuiderzee, tegenwoordig het IJsselmeer. Daarmee is Flevoland dus een kunstmatig eiland, die door middel van een aantal bruggen verbonden is met het vaste land. Een aantal leuke bezienswaardigheden of attracties in Flevoland zijn:
- Het Aviodrome
- Museum Schokland
- De Poldertoren in Emmeloord
- Pretpark Walibi World
- De Orchideeënhoeve in Luttelgeest

Gelderland

Gelderland is de grootste provincie van Nederland en heeft verschillende gebieden: de Veluwe, de Achterhoek, het Rijk van Nijmegen en het Rivierenland. Deze gebieden worden opgesplitst door een aantal grote rivieren, waaronder de Waal, de Rijn en de IJssel. De hoofdstad van Gelderland is Arnhem, terwijl Nijmegen de grootste stad is. Verder is er in Gelderland veel landbouw, fruitteelt en natuur te vinden. Een aantal leuke bezienswaardigheden of attracties in Gelderland zijn:
- Nationaal Park De Hoge Veluwe
- Paleis het Loo, Apeldoorn
- Dierenpark Wissel
- Huis Bergh
- De schaapskudde van Ermelo

Utrecht

De kleinste provincie van Nederland is Utrecht, met zijn gelijknamige hoofdstad. Deze provincie heeft een prachtig landschap met kastelen, forten, culturele schatten en mooie optrekjes langs de Vecht. Verder is deze provincie bekend om de Utrechtse heuvelrug en een groot aantal historische stadjes. Een aantal leuke bezienswaardigheden of attracties in Utrecht zijn:
- De Domtoren in Utrecht
- Dierenpark Amersfoort
- Het Dick Bruna Huis
- Het Spoorwegmuseum
- Kasteel de Haar

Noord-Holland

Noord-Holland is een provincie gelegen tussen de Noordzee en het IJsselmeer. De hoofdstad van deze provincie is Haarlem, maar ook de nationale hoofdstad Amsterdam ligt in deze provincie. Noord-Holland staat veelal centraal voor het beeld van Nederland. Het landschap bestaat voornamelijk uit akkerbouw. Verder is dit gebied bekend om zijn kaas en Oud-Hollandse gebouwen. Een aantal leuke bezienswaardigheden of attracties in Noord-Holland zijn:
- Bezoek aan Volendam
- Bezoek aan Amsterdam
- De Zaanse Schans
- Zee-aquarium in Bergen aan Zee
- Fort Kijkduin

Zuid-Holland

Zuid-Holland grenst net als Noord-Holland aan de Noordzee. De hoofdstad van deze provincie is Den Haag. Deze provincie is er één met veel contrasten, zo heb je er de havenstad Rotterdam en het politieke Den Haag. Daarnaast zijn er veel regio's met een rijkelijke natuur. Verder is er in Zuid-Holland ook nog veel historie en architectuur te vinden. Van oud tot modern, deze provincie heeft heel wat te bieden. Een aantal leuke bezienswaardigheden of attracties in Zuid-Holland zijn:
- De havens van Rotterdam
- Bezoek Dordrecht
- Werelderfgoed Kinderdijk
- De Keukenhof
- Madurodam

Zeeland

Zeeland is een provincie van water, want van water ben je hier nooit meer dan 15 kilometer verwijderd. De hoofdstad van deze provincie is Middelburg. Het land van deze provincie bestaat uit een aantal schiereilanden. De verschillende delen van Zeeland worden met elkaar verbonden door de Zeelandbrug en de Westerscheldetunnel. Zeeland is een provincie met veel folklore, tradities en historie. Tevens is deze provincie de plek voor mosselen of oesters. Een aantal leuke bezienswaardigheden of attracties in Zeeland zijn:
- De Neeltje Jans
- Abdijtoren de Lange Jan in Middelburg
- Het Arsenaal in Vlissingen
- Bezoek historische stadjes, zoals Veere
- Zeeuws Maritiem museum

Noord-Brabant

Noord-Brabant is een provincie die gekenmerkt wordt door zijn gezelligheid. De hoofdstad is 's-Hertogenbosch, ook wel Den Bosch genoemd. In deze provincie is de historie nog rijkelijk aanwezig, vooral op het gebied van de religie. Deze provincie was en is voornamelijk katholiek. Daarom zijn er ook nog veel prachtige kathedralen en abdijen te vinden. Een belangrijk jaarlijks terugkomend evenement waar deze provincies bekend om staat is het carnaval. Dit wordt hier dan ook uitbundig gevierd. Een aantal leuke bezienswaardigheden of attracties in Noord-Brabant zijn:
- De Efteling
- Safaripark de Beeksebergen
- Grote Kerk in Breda
- Oertijdmuseum
- Oorlogsmuseum Overloon

Limburg

Limburg, de provincie met zijn heuvels en de hoofdstad Maastricht. Deze provincie beschikt over veel natuur, zo zijn er veel bossen, heuvels en riviertjes en beekjes. Dit maakt Limburg aantrekkelijk om te wandelen en te fietsen. In Limburg bevinden zich ook nog een aantal mijnen, die tegenwoordig niet meer in gebruik zijn. Limburg is een provincie met veel historie en traditie. Vooral de Limburgse vlaai, de asperges en het bier zijn karakteristiek. Een aantal leuke bezienswaardigheden of attracties in Limburg zijn:
- Grotten van St. Pieter
- Militaire begraafplaats Margraten
- De Kasteeltuinen in Arcen
- Bezoek één van de vele bierbrouwerijen
- Grotten en mijnen in Valkenburg.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,5

Gerelateerde artikelen