Wandelen in Midden- en Noord-Nederland

Posbank, heidegebied Veluwe, wandelen
Posbank, heidegebied Veluwe, wandelen

In de reeks artikelen over wandelen in Nederland zijn nu het midden en het noorden aan de beurt. Reisgraag.nl heeft speciaal voor jou een aantal mooie wandelgebieden in het midden en het noorden van Nederland geselecteerd:

Heb je weinig kennis van Nederland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

De Veluwezoom

In de omgeving van Arnhem, rond de plaatsen Velp en Dieren, is de Veluwezoom gelegen. De Veluwezoom is de oostelijke rand van Nationaal Park de Veluwe. De Veluwezoom is een gebied met veel natuur, waaronder bos, heide en stuifzand. Ook leven er een groot aantal dieren in dit gebied. Bijzonder zijn de wilde paarden en de Schotse hooglanders, die er vrij rondlopen. In het gebied van de Veluwezoom zijn er diverse uitkijkpunten met een schitterend uitzicht over het natuurgebied. Het bekendste en meest bezochte punt is de Posbank. Hier is ook een paviljoen gevestigd waar men kan genieten van een hapje en een drankje. Vanuit een groot aantal plaatsen kan men gaan wandelen door het gebied van de Veluwezoom. Zo is dit gebied vanuit de volgende plaatsen goed te bereiken: Beekbergen, Brummen, De Steeg, Dieren, Eerbeek, Ellecom, Hall, Hoenderloo, Laag-Soeren, Loenen, Rheden, Rhederlaag, Rozendaal, Spankeren en Velp. Al deze plaatsen zijn goed te bereiken met de auto of het openbaar vervoer. Zo hebben de plaatsen Brummen, Dieren, Rheden en Velp een treinstation.

In Nationaal Park de Veluwezoom is het toegestaan om vrij te wandelen op de diverse paden. Ook zijn er een groot aantal wandelroutes met relatief korte afstanden uitgezet. Deze routes hebben elk een eigen kleur. Voor lange afstanden zouden deze kortere routes natuurlijk gecombineerd kunnen worden. De routes die in dit gebied uitgezet zijn, zijn als volgt:
* Lichtgroene wandelroutes, bestaande uit 2 en 6 kilometer.
* Witte wandelroutes, bestaande uit 3 en 4 kilometer.
* Paarse wandelroute, bestaande uit 4 kilometer.
* Gele wandelroutes, bestaande uit 4, 5 en 9 kilometer.
* Rode wandelroutes, bestaande uit 4, 5 en 5,5 kilometer.
* Blauwe wandelroute, bestaande uit 5 kilometer.
* Zwarte wandelroute, bestaande uit 5,5 kilometer.

Dwingelderveld

In de provincie Drenthe, in de driehoek Beilen, Hoogeveen en Dwingeloo, is het Nationaal Park Dwingelderveld gelegen. Het nationaal park is 3700 hectare groot en omvat een landschap met diversiteit aan bos, heide en grasland. Nationaal Park Dwingelderveld is uitermate geschikt om de prachtige diversiteit aan natuur te voet te verkennen. In dit park is ongeveer 60 kilometer aan wandelpaden beschikbaar. Bij het nationaal park is er een bezoekerscentrum vanaf waar een aantal wandelroutes door het park uitgezet zijn. Deze wandelroutes variëren van 1 tot 10 kilometer en zijn allen gemarkeerd door middel van gekleurde paaltjes. Elke route heeft zo zijn eigen kleur. Daarnaast zijn er ook nog een aantal langere wandelroutes. Zo is er bijvoorbeeld een wandelroute van 15 kilometer uitgezet. Deze route leidt de wandelaars door een landschap van vennen, heide en bos.

Ook aan de minder-validen is gedacht. Zo is er in het nationaal park Dwingelderveld een speciale route aangelegd voor minder-validen. Deze route is geheel verhard en heeft een lengte van ongeveer 2,5 kilometer. Het bezoekerscentrum bij dit nationaal park beschikt over uitgebreide informatie over de diverse mogelijkheden. Het bezoekerscentrum is van 1 april tot 1 november iedere dag van 10:00 uur tot 17:00 uur geopend. Van 1 november tot 1 april is het centrum alleen van woensdag tot en met zondag geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur.

In het nationaal park is er behalve de natuur ook nog een schaapskooi gevestigd. Iedere ochtend gaan de schapen vanaf deze schaapskooi de heide in het nationaal park op. Het kan dus zijn dat je tijdens het lopen van een route langs de schaapskooi komt of dat je de schapen tegen komt op de heide. Behalve de schapen leven er ook nog veel andere dieren in dit gebied. Tijdens een wandeling in het Nationaal Park Dwingelderveld kan het maar zo voor komen dat je een vos, roofvogels, spechten of niet-giftige slangen ziet. Ook leven er in dit gebied veel verschillende soorten vlinders. Kortom voor de flora en de fauna ben je bij dit nationaal park aan het goede adres.

Het nationaal park Dwingelderveld wordt onderhouden door Natuurmonumenten. Zij zorgen er ook voor dat de wandelroutes goed onderhouden blijven. Omdat sommige delen van het nationaal park erg vochtig geworden zijn, zijn er houten planken aangebracht op delen van de route om te zorgen dat wandelaars er geen hinder van ondervinden. Veel van dit onderhoudswerk wordt door vrijwilligers gedaan. Vraag gratis een offerte aan

Het Groene Hart

Het Groene Hart is een natuurgebied dat gelegen is in de Randstad. Rondom dit natuurlijke gebied liggen grote steden zoals Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht. Het Groene Hart is erg karakteristiek voor Nederland. Het landschap in dit gebied bestaat uit uitgestrekte weilanden, gebieden met veen, plassen en meren, rivieren en historische stadjes en dorpen. Dit alles maakt het Groene Hart ook een mooie locatie voor de wandelaar. Er zijn daarom een groot aantal diverse wandelroutes in dit gebied aanwezig. Elke route heeft zijn eigen startpunt, lengte en charme. Als wandelaar heb je in het Groene Hart de keuze uit de volgende wandelroutes:
* De Bruine Goudroute (17 kilometer), een route die rondom de Reeuwijkse plassen loopt en de wandelaars mee op ontdekking neemt door het landschap in de buurt van Reeuwijk.
* De Gouwe Knooproute (5,5 of 8 kilometer), wandeling door het landschap in het gebied van de Zuidplas in de buurt van Waddinxveen.
* De Molenviergangroute (6 kilometer), wandeling door het polderlandschap die leid langs de enige nog werkende molenviergang ter wereld in de buurt van Alphen aan de Rijn.
* De Prinsendijkroute (15 kilometer), een wandeling door het zogenaamde Reeuwijkse landschap in de buurt van Bodegraven.
* De Restveenroute (11 kilometer), een wandeling door het landschap in het gebied van de Zuidplas in de buurt van Nieuwekerk aan de IJssel.
* De Ringvaart en Rotteroute (7 kilometer), deze wandeling gaat door het gebied van de Zuidplas in de buurt van Zevenhuizen.
* De Spruitjes en Bloemenroute (6 kilometer), wandeling door het landschap in het gebied van de Zuidplas in de buurt van Moerkapelle.
* De Zaanse Rietveldroute (16 kilometer), deze wandeling leid de wandelaars door het polderlandschap van het Zaanse Rietveld in de buurt van Alphen aan de Rijn.
* De Zegersplasroute (15 of 21 kilometer), een wandeling door het veengebied en de diepe droogmakerijen in de buurt van Alphen aan de Rijn.
* Routepunten Lopikerwaard (diverse afstanden), de routepunten bestaan uit 15 verschillende wandelroutes in de Lopikerwaard in de buurt van Lopik.
* Russt Kaart (diverse afstanden), dit is een route die loopt door de Krimpenerwaard, het rustpunt van Nederland, in de buurt van Gouda.
* Weidswandelen ( onder andere 4, 6, 7,5, 11 en 12 kilometer), deze wandeling bestaat 2 delen met elk 4 verschillende routes door de diverse landschappen in het Rijnstreekgebied in de buurt van Nieuwkoop.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen