Wandelen in het zuiden van Nederland

Huisje in Gulpen, Limburg
Huisje in Gulpen, Limburg

Nederland is een land dat uitermate geschikt is voor het maken van wandelingen. Verspreid door heel het land zijn er vele kilometers aan wandelpaden beschikbaar. Deze wandelpaden lopen door mooie natuurgebieden. Het is heerlijk om bijvoorbeeld op een zondagmiddag in één van de vele natuurgebieden te gaan wandelen. Meestal zijn de wandelroutes ook nog aangegeven met markeringen. Behalve zelf te gaan lopen worden er in Nederland ook regelmatig wandeltochten georganiseerd. Deze tochten worden meestal georganiseerd door wandelsportverenigingen en wandelaars hebben de keuze uit diverse afstanden om te wandelen. Zo is er een gevarieerd aanbod voor liefhebbers van lange en korte afstanden. Vaak is het met zo'n georganiseerde wandeltocht redelijk druk. Dus als je rustig een afstand wilt wandelen en van de natuur wilt genieten, dan kun je het beste op eigen houtje gaan wandelen in één van de vele mooie gebieden in Nederland. Reisgraag.nl heeft een aantal mooie wandelgebieden in het zuiden van Nederland geselecteerd:

Heb je weinig kennis van Nederland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Gulpen en omstreken

Gulpen is een plaatsje gelegen in Zuid-Limburg, wat een prachtig gebied is om te gaan wandelen. Het zuiden van Limburg staat vooral bekend om de vele heuvels die er aanwezig zijn. De heuvels geven ook een mooie dimensie aan het wandelen. De hoogtes in Limburg zijn uniek voor Nederland. Naast de heuvels lopen de wandelpaden door een prachtig landschap met uitgestrekte velden en diverse bossen. Er zijn diverse wandelroutes gemarkeerd met elk een eigen afstand. Wandelaars kunnen natuurlijk ook zelf een route met een lengte naar keuze gaan lopen. Soms wordt er door de lokale wandelclub ook een wandeltocht georganiseerd. Vanuit Gulpen zijn ook diverse mooie andere plaatsen te bereiken, zoals Valkenburg, Schin op Geul en Vaals. Het is zelfs mogelijk om naar België of Duitsland te wandelen. Vanuit Maastricht, Heerlen en Valkenburg is Gulpen ook prima te bereiken met de bus. Tijdens het wandelen zijn er naast de prachtige natuur ook nog andere mooie bezienswaardigheden. Zo zijn er in het gebied veel oude kerken en kastelen. Ook zijn er nog diverse boerderijen en watermolens in traditionele stijl. Een beroemde wandeltocht in dit gebied is 'De Nacht van Gulpen'. Dit is een wandeltocht van 70 kilometer die ieder jaar vele wandelaars aantrekt.

Mocht je naast het wandelen ook nog andere dingen willen bezoeken dan is dit ook mogelijk in Gulpen en omstreken. Je kunt bijvoorbeeld een bezoek brengen aan een bierbrouwerij. In Gulpen staat de brouwerij van Gulpener bier en in een plaatsje verderop, Wijlre, staat de brouwerij van Brand bier. Daarnaast zijn er ook vele horeca faciliteiten voor een hapje, drankje of overnachting. En natuurlijk kan er ook een bezoekje gebracht worden aan Valkenburg of Maastricht.

Loonse en Drunense duinen

De Loonse en Drunense duinen is een nationaal park gelegen in de provincie Noord-Brabant. Het gebied is gelegen tussen de plaatsen Tilburg, Waalwijk en 's-Hertogenbosch. Het is een bijzonder natuurgebied dat voornamelijk uit stuifzand bestaat. Daarom wordt dit gebied ook wel de 'Brabantse Sahara' genoemd. Naast het stuifzand bestaat het nationaal park verder uit een bos-, water- en moerslandschap. Daarnaast is er in het park ook nog een landbouwgebied en een voormalig militair terrein aanwezig. Het nationaal park is ongeveer 3500 hectare groot en sinds 2009 is er een uitgebreid knooppunt aan wandelpaden aangelegd. In totaal is er zo'n 125 kilometer aan wandelpaden die door middel van knooppunten een groot wandelnetwerk vormen. Speciaal hiervoor is er ook de zogenaamde wandelkaart gemaakt. Op deze kaart zijn alle paden en routes te zien en daarnaast ook wat achtergrondinformatie, bezienswaardigheden en horeca gelegenheden. Door middel van deze kaart kunnen wandelaars hun eigen route uitstippelen. Zo kun je er dus zelf voor kiezen om een lange of korte afstand te wandelen. Naast de wandelkaart is er ook nog een themagids opgesteld. In deze gids word er dieper ingegaan op de informatie over het gebied en de bezienswaardigheden. Ook staan er in deze gids 12 speciale themaroutes, die in afstand variëren van 4 tot 10 kilometer. De wandelkaart en de themagids zijn onder andere te koop bij diverse VVV winkels in Noord-Brabant.

Naast de routes die wandelaars zelf kunnen vormen en de themaroutes zijn er in het park ook nog een aantal paaltjesroutes uitgezet. In totaal zijn er 6 van deze routes die verspreid door het hele park lopen. De afstanden van deze routes variëren van 3,5 tot 5 kilometer. Mocht je graag de paaltjesroute willen lopen maar een langere afstand, dan kunnen meerdere routes natuurlijk prima gekoppeld worden. Vraag gratis een offerte aan

Wandelnetwerk Zeeland

Zeeland is nog niet erg bekend onder de wandelaars. Echter is het een mooie provincie om een heerlijke wandeling te maken. Gemiddeld genomen beschikt Zeeland ook over de meeste zonuren van Nederland, meestal mooi weer om te wandelen dus. Het enige nadeel is misschien de bereikbaarheid van de provincie. Vanaf 2006 is Zeeland begonnen met het opzetten van een netwerk aan wandelpaden. In 2013 zal het volledige wandelnetwerk met ruim 500 kilometer aan wandelpaden klaar moeten zijn. Het is de bedoeling dat er in totaal 7 wandelnetwerken verspreid door heel Zeeland komen. Waar mogelijk zullen deze 7 netwerken ook nog met elkaar verbonden worden. Met het selecteren van de wandelpaden die tot de netwerken gaan behoren is rekening gehouden met de veiligheid, het landschap en de diversiteit aan verharde en onverharde paden en wegen. Alle wandelpaden hebben aan beide zijden een bewegwijzering, zodat het voor wandelaars eenvoudig is om een eigen route met een afstand naar keuze te lopen.

Het landschap in Zeeland is erg divers. Zo lopen de wandelpaden door de weilanden, de bossen, de duinen en langs de stranden. Gebieden rond het strand zijn erg toeristisch, daarom zijn er ook veel campings, vakantiehuisjes en hotels gevestigd in deze gebieden. Accommodaties genoeg dus om zelfs meerdere dagen te genieten van het wandelen in deze mooie provincie.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen