Landgoed de Keukenhof
De mooiste tuinen met de prachtigste bloemen, dat is de Keukenhof! Je kunt hier genieten van verschillende soorten bloemen die in elke kleur bloeien. Jaarlijks komen er 800.000 bezoekers van over de hele wereld naar Nederland toe om de Keukenhof te bezoeken. Ben jij op zoek naar een leuk dagje uit? Kom dan met het hele gezin naar de Keukenhof. Wandel heerlijk door de tuinen en bekijk de mooiste bloemen die je onderweg tegen zult komen. Je zult verstelt staan van de schoonheid van de Keukenhof!
gratis reisadvies
Geschiedenis
In de 15de eeuw woonde Jacoba van Beieren in het kasteel Keukenhof, wat omringd werd door ongerepte bossen en duinen. Jacoba was veel in de tuin van het kasteel te vinden, omdat daar kruiden te vinden waren die zij kon gebruiken in de keuken. Vandaar dat de tuinen nu “De Keukenhof” heten. Nadat Jacoba was gestorven werd Keukenhof overgenomen door Baron en baronesse Van Pallandt. Zij hebben J.D en L.P. Zocher gevraagd om een ontwerp te maken voor de tuin. Het ontwerp wat zij hebben gemaakt is nog steeds de basis van Keukenhof.
De Keukenhof heeft een bijzondere band met het Koninklijk huis. Koningin Juliana was er beschermvrouwe en Prins Bernhard heeft hier vele foto- en filmopnamen gemaakt. De tuin heeft ook veel weg van een Koninklijk verblijf. Het is er adembenemend mooi en de tuin wordt goed onderhouden. Alles groeit en bloeit in de mooiste kleuren!
Op initiatief van burgemeester W.J.H. Lambooy en de bloembolkwekers, werd er in 1949 besloten om het noordelijke deel van de tuin te gebruiken voor een bloemententoonstelling. Zo konden de bloembolkwekers laten zien wat voor een prachtige bloemen zij hadden. Mensen over de hele wereld kwamen op dit fenomeen af, omdat zij in hun eigen land nog nooit zo'n mooie bloemententoonstelling hadden gezien. In 1950 werd de Keukenhof geopend voor het publiek. Later werd de hele tuin gebruikt voor de bloemententoonstelling.
Investeren
Iedereen denkt dat de Tulp iets typisch Nederlands is, maar in feite heeft een Vlaamse ambassadeur ervoor gezorgd dat de Tulp in 1593 naar Nederland is gekomen. De verhalen over deze speciale bloem verspreidden zich al snel en rijke Hollanders begonnen te investeren in de bollenimport, waardoor een lucratieve handel ontstond die aanhield tot de markt in 1637 instortte, toen de tulp niet langer een zeldzaamheid was. De productie is nu nog steeds op hoog niveau en samen met de lelies, gladiolen, narcissen en vele andere decoratieve bloemen is de tulp een van de belangrijkste exportproducten van Nederland. Doordat vele rijke Hollanders eerder zo veel geïnvesteerd hebben in de bloembollen, zijn er nu vele bloemen te zien in De Keukenhof.
Vraag gratis een offerte aan
De Keukenhof tuinen
Als je gek op bloemen bent is de Keukenhof een ultiem dagje uit voor jou! Op 32 hectare grond groeien er elk jaar meer dan 7 miljoen bollen, waaronder alleen al 1000 verschillende soorten tulpen. Het is een soort van etalage waar je alle bloemen te zien krijgt die Nederland heeft. Jaarlijks bezoeken meer dan 1 miljoen mensen de Keukenhof om een fenomenale show van levendige kleuren te bekijken. Je komt er o.a. narcissen, krokussen, tulpen en hyacinten tegen die er zijn in de kleuren geel, goud, paars, rood, oranje en wit. Ze geuren heerlijk en bieden je een onvergetelijk schouwspel.
Wil je graag wat meer uitleg over de bloemen? Dat kan! Het is mogelijk om een rondleiding te volgen. Een gids zal je de verhalen achter de bloem vertellen en je de mooiste routes laten lopen. Naast het bekijken van de vele bloemen kun je ook genieten van diverse tentoonstellingen. Hier laten vele kwekers uit het hele land hun beste bloemen zien. Zij kunnen prijzen winnen van beste kwaliteit bloem tot beste presentatie van de bloem. Doordat het een echte wedstrijd is zullen de kwekers er alles aan doen om hun bloem tot de beste te laten behoren. Beslist een bezoekje waard als je bij de Keukenhof bent. Wil je even uitrusten van al het lopen? Maak dan een tochtje met de fluisterboot door de Keukenhof. Je gaat 1 uur lang varen door de prachtige bloemenvelden met een elektrische boot. Doordat hij elektrisch is, is hij zeer stil, vandaar ook de naam fluisterboot. Je kunt er mooie foto's maken en de bloemen vanaf een andere kant bekijken. Een echte aanrader!
Kasteel Keukenhof
Tegenover de Keukenhof tuinen ligt het kasteel Keukenhof, waar Jacoba vroeger woonde. In 1642 werd het kasteel gebouwd door Adriaen Maertensz. Block. Het is onduidelijk of hij zelf in het kasteel heeft gewoond. Andere eigenaren waren o.a. Willem Röell, Johan Steengracht van Oostcappele, Cecilia Maria en Hugo Gevers. In 1809 was het kasteel bijna ten onder gegaan, maar gelukkig heeft kunstkenner Johan Steengracht van Oostcappele het kasteel gered, waardoor het nu nog steeds te bezichtigen is. In 1865 is het kasteel uitgebreid en verfraaid met hoektorens door de familie Van Pallandt. In het kasteel zijn nog steeds collecties meubel, portretten en porselein te vinden die dateren uit de 17de eeuw. In een speciaal gebouwd kamertje staat nog een uitbundige schouw en de wanden zijn er bekleed met goudleer. Toen de laatste eigenaar Jan Carel Elias van Lynden stierf, werd het kasteel overgedragen aan een stichting. Daarbij hoorde ook de 230 hectare grond die volstond met bossen, tuinen en landerijen. Pas sinds een aantal jaren is het mogelijk om het kasteel en het bijbehorende koetshuis te bezichtigen. Er wordt vaak in dit kasteel getrouwd en er worden regelmatig filmopnames gemaakt. Verder worden er vele evenementen gehouden zoals de Kerstfair en Castlefest.