Nationale parken in Nederland

Nationaal Park De Alde Feanen, Nederland
Nationaal Park De Alde Feanen, Nederland

In totaal zijn er 20 nationale parken in Nederland, verdeeld over de meeste provincies. In totaal beslaan de parken 120.000 ha, bijna 3% van het totale landoppervlakte van Nederland. Alle bijzonderheden van de Nederlandse natuur zijn er terug te vinden waaronder heide, beekdalen, duinen, bossen en getijdenwater. De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft de meeste gebieden aangewezen als Nationaal Park. Dit ministerie is dan ook verantwoordelijk voor het natuurbeleid en het functioneren van het Nederlandse Nationale Parkenstelsel.

Heb je weinig kennis van Nederland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Nationaal Park Schiermonnikoog

In het oudste nationaal park van Nederland vind je 8 landschapstypen; bos, bebouwing, duin, kwelder, Westerplas, polder, strand en wad. Het 72 km² grootte park probeert de Waddeneiland-biotoop te beschermen. Ook doen ze uiteenlopende onderzoeken. Door de grote diversiteit aan landschappen leven er veel verschillende dieren. Tevens komen er veel verschillende plantensoorten voor.

Nationaal Park Lauwersmeer

Nationaal Park Lauwersmeer kun je wandelend, fietsend en varend verkennen. Onderweg kun je bijzondere vogels spotten, een hengel uitgooien, genieten van een hapje en drankje in een van de vele eetgelegenheden of gewoon genieten van de prachtige natuur. Het park is in totaal ongeveer 60 km2. Vraag gratis een offerte aan

Nationaal Park Duinen van Texel

Het complete Texelse duingebied incl. de Texelse bossen, De Slufter en zandplaats De Hors maken deel uit van Nationaal Park Duinen van Texel. Er zijn wandel- en fietspaden en zelfs een uitgebreid ruiterpad. Bij de balie van het bezoekerscentrum kun je interessante excursies boeken waarbij de natuur te allen tijden centraal staat.

Nationaal Park De Alde Feanen

De Alde Feanen is een laagveenmoeras van 4.000 ha, gelegen in het hart van Friesland. Het afwisselende landschap bestaat uit veenplassen, rietlanden, petgaten, meren, struwelen en moerasbossen. Nationaal Park De Alde Feanen is een belangrijk gebied voor moeras-, weide- en watervogels. Om de vele vogels te bewonderen zijn er speciale vogelkijkvoorzieningen aangelegd.

Nationaal Park Drentsche Aa

Nationaal Park Drentsche Aa maakt onderdeel uit van het Nationaal Landschap Drentsche Aa en ligt in het stroomgebied van de beek Drentsche Aa. Officiële naam van het park is Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa. In totaal omvat het park 100 km2, waar zich 16 dorpen bevinden. Er wonen 10.000 inwoners in dit gebied. Voordat je het park bezoekt is het verstandig de 'Op Stap' krant te lezen. In deze krant staan o.a. alle activiteiten die georganiseerd worden.

Nationaal Park Drents-Friese Wold

Met ruim 6000 ha is Nationaal Park Drents-Friese Wold een van de grootste nationale parken van Nederland. Er zijn meer dan 30 gemarkeerde wandelpaden met een totale lengte van 130 km. Tijdens de wandeling kun je genieten van het diverse landschap bestaande uit heide, bos, stuifzand en beekdalgraslanden. Het hele jaar door worden uiteenlopende activiteiten georganiseerd zoals een cursus Flora en Fauna of Yoga in de Kale Duinen.

Nationaal Park Dwingelerveld

Dit nationale park ligt tussen de oude dorpen Ansen, Dwingeloo, Lhee, Kraloo, Lheebroek, Pesse, Ruinen en Spier en is een uniek gebied. Je vindt er heidevelden met vennetjes en plassen, stuifzand en bos. Er groeien zeldzame bloemen als de klokjesgentiaan.

Nationaal Park Weerribben-Wieden

Genieten van alle schakeringen in de ontwikkeling van open water tot moerasbos met zijn typische moerasbewoners als vissen, vogels, zoogdieren en insecten, dat kan in Nationaal Park Weerribben-Wieden. Het hele jaar door worden verschillende activiteiten georganiseerd uiteraard gericht op de natuur en er is een heuse JeugdNatuurClub waar alle kinderen die in de omgeving wonen zich vanaf 7 jaar bij aan kunnen sluiten.

Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug

Tussen Hellendoorn en Holten, in het oosten van Nederland bevindt zich Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug. Uitgestrekte bossen en golvende heidevelden zijn de kenmerken van het park maar ook de planten- en dierenwereld is interessant. Wil je een wandeling maken met je hond, houdt hem dan aan de lijn.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Het enige nationale park in de omgeving van de Randstad, Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Hier kun je fietsen, wandelen, zwemmen en paardrijden tussen de duinen en in de bossen. Een groot gedeelte van het park wordt begraasd door paarden, Schotse hooglanders, schapen, koeien en zelfs wisenten.

Duinen Bergen, randstad
Duinen Bergen, randstad

Nationaal Park De Hoge Veluwe

Met ruim 5.400 ha aan stuifzand, vennen, heide en bos is Nationaal Park De Hoge Veluwe het grootste actief beheerde natuurgebied in particulier bezit. Het park kent een unieke combinatie van natuur, architectuur en kunst door de aanwezigheid van het Kröller-Müller Museum, de beeldentuin en het Jachthuis Sint Hubertus.

Nationaal Park Veluwezoom

In Nationaal Park Veluwezoom vind je heide, bossen, stuifzand en bijzondere landgoederen in een gebied van 5.100 ha groot. Er zijn diverse wandelroutes uitgezet variërend van 2 tot 9 km, ook zijn er volop fietspaden waar je kunt fietsen of mountainbiken.

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug loop van de Grebbeberg bij Rhenen tot aan het Gooimeer bij Huizen. Het zuidelijke deel is aangewezen als Nationaal Park. Hier kun je uitstekend fietsen en wandelen langs kastelen en landgoederen, door het bos en over de stuwwal. Er worden veel activiteiten georganiseerd zoals wandelexcursies en eieren zoeken met Pasen.

Nationaal Park de Biesbosch

Het hele jaar door kent de Biesbosch zijn unieke charmes zoals de pracht die je ziet tijdens de vorst of als je je in de zomer met een kano een weg moet zien te banen door het water. Nationaal Park De Biesbosch is een van de rijkste watervogelgebieden van Nederland. De fuut, kluut, zilverreiger en blauwborst zijn op verschillende plekken te ontdekken.

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen

Tussen de steden Tilburg, Waalwijk en Den Bosch ligt het ruim 3.500 ha grote Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Met een gevarieerd landschap van stuifzand tot moeraslandschap is er altijd wel iets nieuws te ontdekken. Je kunt het park individueel bezoeken maar er zijn ook verschillende georganiseerde activiteiten.

Nationaal Park de Maasduinen

Nationaal Park de Maasduinen kenmerkt zich door de lange rivierduingordel ontstaan door wind, water en mens. Het is zelfs de langste rivierduingordel van Nederland. Het park bevindt zich in het noordoosten van Limburg, tussen de Maas en de grens met Duitsland. Naast een schitterend landschap zijn er ook nog een aantal kastelen die je kunt bewoneren.

Nationaal Park Oosterschelde

Vooral de afwisseling van eb en vloed en het zoete en zoute water zorgen ervoor dat Nationaal Park Oosterschelde het leefgebied is van vele vogels en planten. Om de vogels goed te kunnen bekijken zijn er speciale vogelobservatiehutten geplaatst in het park.

Grenspark De Zoom – Kalmhoutse Heide

Een grensoverschrijdens natuurpark met verschillende biotopen zoals vennen, heide, weilanden, bossen en stuifduinen. Er zijn verschillende wandel- en fietsroutes uitgezet waardoor je optimaal van de natuur kunt genieten. De activiteiten die worden georganiseerd zijn geschikt voor jong en oud.

Nationaal Park De Grote Peel

Vroeger werd er nog turf gestoken in Nationaal Park De Grote Peel maar tegenwoordig is het een vogelrijk natuurgebied waar je prachtige wandelingen kunt maken. Nationaal Park De Groote Peel ligt op de grens van Limburg en Noord-Brabant.

Nationaal Park de Meinweg

Een uniek terrassenlandschap met steile overgangen tussen de terrassen vindt je in Nationaal Park de Meinweg. Dwars op de terrassen voeren twee beken (de Boschbeek en de Roode Beek) het water af van het bovenste plateau naar de Roer. Geologisch gezien is dit een enorm bijzonder gebied in Nederland. Het park is onderdeel van het Duits-Nederlandse grenspark Maas-Swalm-Nette wat in totaal 10.000 ha groot is.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen