Luik
Luik is gelegen aan de Maas in het oosten van België. Halverwege de 20e eeuw was Luik het centrum van de mijnbouw en staalindustrie, die Wallonië tot welvaart brachten. De economische problemen, die later in de eeuw kwamen, hebben hun effect op de omgeving van Luik niet gemist. Het stadsbeeld wordt bepaald door twee heuvels: de 100 m hoge heuvel van de citadel en de Publémont, waarop de Sint-Maartenskerk staat. De binnenstad bestaat uit nauwe straatjes en kleine pleinen, die vaak autovrij zijn. Er zijn twee verklaring voor afkomst van de naam Luik. De ene zegt dat Luik (Frans: Liège) is genoemd naar een rivier, de Legia. En de ander zegt dat de naam Luik afkomstig is van het Latijnse woord Leodicum. Leudi is volk en -icum is de locatie. Luik betekent dus zoiets als 'publiek terrein'. De bijnaam van de stad is "De Vurige Stad". De stad is de thuisbasis van een voetbalploeg uit de Belgische Eerste klasse, Standard Luik, en een ploeg uit de Derde klasse, Club Luik.
gratis reisadvies
Plaatsen in de buurt van Luik (België) :
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Luik
La Batte (Luik)
De zondagse markt op het Bat (La Batte) is een zeer populaire en grote markt. De markt is er iedere zondag en is wel twee kilometer lang. Vroeger boden veel Belgen hun waren aan, maar tegenwoordig is La Batte een multiculturele markt waar veel kleding, huishoudartikelen, eten en drinken word aangeboden. Ook zijn er levende dieren te koop zoals kippen, eenden en konijnen. Na een bezoek aan deze lange markt kun je wat drinken aan een van de dichtbijgelegen cafés.
Le Carré (Luik)
Le Carré in de wijk L’Île is de uitgaansbuurt van Luik. Veel bars, cafés, restaurants en terrassen zijn hier te vinden. Deze wijk wordt ook wel gezien als het handelscentrum van de stad Luik. De structuur van deze straten is vierkant, dat is dan ook meteen de betekenis van het woord Carré. Ook lopen de straten Vinâve en Rue du Pot d'Ór door deze stad heen, samen vormen zij de hoofdwinkelstaat van de stad. 's Middags lopen er dan ook veel shopaholics met volle tassen, maar 's avonds maakt de stad plaats voor de mensen die graag uit gaan. In de winter wordt er plaats gemaakt voor een sfeervolle ijsbaan.
Museum voor Schone Kunsten (Luik)
Museum voor Schone Kunsten en Museum voor Waalse kunst is een museum van zowel moderne als oude kunst in de Belgische stad Luik. In 2011 werd dit museum opgericht. Het museum is te vinden in een door architect Henri Bonhomme ontworpen gebouw, dat uit de jaren 80 komt. Het gebouw heeft een spiraalvormige expositieruimte waar de vaste collectie tentoongesteld wordt. In andere ruimtes in het gebouw zijn kunstwerken te bewonderen van hedendaagse kunstenaars uit Wallonië en Luik.
Sint-Bartholomeuskerk (Luik)
De Sint-Bartholomeuskerk is gebouwd in de 11e en 12e eeuw en toegewijd aan Sint-Bartolomeüs. Deze romaanse kapittelkerk is een van de zeven wonderen van België. Op 30 november 1015 is de kerk gesticht en lag toen nog buiten Luik. Het oudste deel van deze kerk is het vierkant gesloten koor dat uit eind 11e eeuw komt. Tussen 1999 en 2005 was er nog een laatste restauratie aan de gang. Hierbij werd een polychrome bepleistering teruggebracht naar zijn originele kleur.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van België bekijken.
Geschiedenis
Tot 1795 werd Luik geregeerd door prins-bisschoppen. Het prinsbisdom Luik strekte zich uit over het grootste deel van de huidige provincie Luik en de zuidelijke helft van de huidige provincie Namen. De stad Luik was de voornaamste van de 23 Goede Steden van het prinsdom. De geschiedenis van Luik wordt gekenmerkt door verschillende conflicten tussen de stad Luik en zijn bisschoppen. In 1468 werd in het kader van een dergelijke machtstrijd de stad "getuchtigd" door de Bourgondische hertog Karel de Stoute. Zijn soldaten hebben zich buitengewoon misdragen in de stad: ongeveer een kwart van de 20.000 inwoners verloor hierbij het leven. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog probeerden de bisschoppen van Luik neutraal te blijven tussen de twee strijdende partijen. Luik had zich ontwikkeld tot een belangrijk centrum van metaalindustrie en ook van de wapenindustrie.