Recept: Thaise curry

Thaise rode curry met rundvlees
Thaise rode curry met rundvlees

Afgelopen maart zijn Betty van Bettyskitchen en haar man in het huwelijksbootje gestapt. Om dit sprookje mooi af te sluiten zijn ze op huwelijksreis naar het tropische Thailand geweest. Zij kozen voor het rustig gelegen Khao Lak wat zo'n 60 kilometer boven Phuket ligt, zo probeerden ze het hectische zuidelijke gedeelte van Thailand een beetje te ontlopen. Deze locatie is uitermate geschikt voor een honeymoon, aangezien hier ook de witte zandstranden en blauwe zee zijn die je altijd in de reisboekjes tegenkomt. Uiteraard wilde Betty deze maand weer een heerlijk recept met ons delen en je raadt het al... dit keer is haar favoriete gerecht van haar huwelijksreis aan de beurt, namelijk de Thaise curry. Zijn we hier niet stiekem allemaal heel dol op? De basis voor vele Thaise curry's zijn uien, knoflook, gember en veel kruiden, in Thailand wordt het meestal geserveerd met rijst. Wil jij weten hoe je de Thaise keukenprins(es) kunt uithangen? Lees dan snel verder voor het recept van de Thaise rode curry.

Sandra 'Thailand is een fijne bestemming, ook als je met het hele gezin op reis wilt! Na het drukke Bangkok ben ik gaan eilandhoppen in het zuiden. Hier kun je fantastisch duiken en snorkelen bij Ko Tao en Ko Samui. Ons huisje met hangmat, direct aan het strand op Koh Phangan was echt een hoogtepunt van de reis. Oh ja en niet te vergeten: het heerlijke eten!', Sandra - reisexpert Thailand gratis reisvoorstel >>

Ingrediënten (3 à 4 personen):

- 350 gram entrecote of biefstuk in reepjes
- 2 aubergines
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 2 paprika's (geel en rood)
- 1 rode peper
- 2 cm gember
- 1 stengel citroengras
- 5 eetlepels rode currypasta
- 400 ml kokosmelk
- 1 eetlepel (palm)suiker
- 150 ml water
- 1-2 eetlepels limoensap
- 1 eetlepel vissaus (Nam Pla)
- Verse korianderbladeren
- Zout en peper
- (kokos)olie om in te bakken

Benodigheden:

vergiet
rasp
wok

Bereidingstijd: 30 minuten wachttijd + 25 minuten bereidingstijd.

Bereidingswijze:
1. Laat de entrecote of biefstuk 30 minuten op kamertemperatuur komen. Je kunt in de tussentijd de groenten voorbereiden. Halveer de aubergines in de lengte. Maak kruislings inkepingen in het vruchtvlees van zo'n 1 centimeter diep zodat er een ruitpatroon ontstaat. Bestrooi het daarna met voldoende zout. Plaats nu de gehalveerde aubergines rechtop in een vergiet en laat ze 30 minuten uitlekken in de gootsteen.

2. Snipper de uien en pers de knoflook uit, voeg dit samen. Verwijder dan de steel en de zaadlijst van de paprika's en snijd het vruchtvlees in grove stukken. Snijd het steeltje van de rode peper af. Halveer de peper in de lengte en verwijder eventueel met een scherp mesje de zaadlijsten. Snijd dan de peper in kleine stukjes. Schil de gember en rasp deze. Als laatste verwijder je het buitenste blad van het citroengras en breek de stengel vervolgens door de helft.

3. Dep de entrecote of biefstuk goed droog en snijd het in repen van circa 1 à 2 centimeter. Verhit de wok op hoog vuur en doe een scheut (kokos)olie over de bodem van de pan totdat het gloeiend heet is. Bak hierin de reepjes entrecote of biefstuk in circa 2 minuten rondom bruin. Schep vervolgens de entrecote op een warm bord en bewaar deze onder aluminiumfolie.

4. Bak in het achtergebleven vet van het vlees de uien, knoflook, paprika, rode peper, gember en het citroengras gedurende 3 tot 5 minuten. Spoel ondertussen de aubergines goed af onder de kraan. Verwijder het groene steeltje en snijd het vruchtvlees in grove blokken. Voeg de aubergines bij de rest van de groente in de wok en bak ze zo'n 2 minuten mee. Voeg vervolgens de rode currypasta toe en verwarm deze gedurende 1 minuut mee.

5. Giet vervolgens de kokosmelk, 150 ml water en de suiker bij de groente en breng het geheel aan de kook. Zet het gasfornuis op middelhoog vuur en laat de Thaise curry zachtjes doorkoken gedurende 15 minuten. Voeg in de laatste 5 minuten de gebakken entrecote of biefstuk toe aan de curry en laat deze hierin verder garen. Je kunt eventueel de wok afdekken. Roer regelmatig door om aanbranden te voorkomen.

6. Breng als laatste de curry op smaak met de vissaus, het limoensap, verse koriander, zout en peper. Serveer deze Thaise rode curry met rundvlees en gekookte (jasmijn)rijst.

Eet smakelijk!

Groetjes Betty

Heeft u interesse in een reis naar Thailand? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen