Gratis reisvoorstel aanvragen

Arabische metropool en beestachtig Zuid-Afrika

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Dubai (Verenigde Arabische Emiraten) , B. Kaapstad (Zuid-Afrika)
Periode: september 2016
Vervoer: Vliegtuig
Accommodatie: Hotel

Foto van deze vakantie

Van de vermomde Arabische metropool naar het beestachtige Zuid-Afrika

Hitte, adrenaline en herinneringen maken (een reis van 10 t/m 25 september)

Dubai

Wakker worden in een appartement in Dubai. Het is een idee waaraan ik even moet wennen wanneer ik mijn ogen open en een paar tellen later een klap van de hitte incasseer als ik op het balkon stap. Het is maar goed dat mijn reisgenoot Alex Bershoeff, onze gastvrouw/kennis Louise Blennsjö en ik snel onze intrede maken in het Aquaventure Waterpark, pal naast het indrukwekkende Atlantis Hotel. Met een gevoelstemperatuur van zo’n 45 graden Celsius kun je maar beter genoeg water om je heen hebben. De ongekend steile glijbaan Leap of Faith, rustig ronddrijven in een waterbaan, allerlei pikdonkere glijbanen en zelfs een prachtig strand waarop voetballers en volleyballers het hart kunnen ophalen; het is er allemaal en doet je het kostbare entreekaartje van 65 euro snel vergeten. Het spenderen van een dag in Dubai voelt op deze manier cultureel niet helemaal verantwoord, maar om te acclimatiseren is het zeker een aanrader.

Hoe het dan echt voelt om in de zinderende hitte in een wereldstad rond te lopen ondervinden we een dag later. We zweten ons een ongeluk wanneer we door de luxe haven slenteren of op weg zijn naar een metrostation richting Mall of the Emirates. Daar waar indoor skiën tot de krankzinnige mogelijkheden behoort. Toch vinden we het stiekem maar wat leuk om die extreme warmte eens te ervaren. Daarnaast geniet ik van alle culturen, kleuren en geloven die hier met elkaar samenleven. Er is niemand die zich aan een ander stoort, laat staan erover klaagt. Hoe mooi is dat? En dat in een omgeving die surrealistisch aanvoelt. Het is bizar om te zien wat er hier aan wolkenkrabbers uit de grond wordt gestampt. Bizar om te bedenken dat er nog veel meer gebouwd worden en het gros half leeg staat. De ruim 800 meter hoge Burj Khalifa Tower vervult qua hoogte natuurlijk de hoofdrol. De toren behoort tot een van de hoogste ter wereld en het is dan ook onmogelijk om 'm in zijn geheel op de gevoelige plaat te krijgen. Wie graag wil, kan naar de absolute top om bijvoorbeeld de indrukwekkende palmeilanden te zien liggen. Wij vinden de toegangsprijs van ruim 50 euro echter iets te gortig voor het aanschouwen van een skyline.

Appartementen aan voet Burj Khalifa
Appartementen aan voet Burj Khalifa


Een middag in de woestijn, die vermomd als Arabische metropool door het leven gaat, vraagt om een afsluiter bij het zwembad op het dak van ons verblijf. We genieten van een prachtige zonsondergang en beseffen ons dat een verblijf van twee dagen meer dan genoeg is. We hebben alles gezien en zijn klaar voor onze volgende bestemming die naar de naam Zuid-Afrika luistert.

Zuid-Afrika

Iemand ooit vanaf 3,7 kilometer hoogte uit een vliegtuig gesprongen? Ik ook niet. En al helemaal niet op het Afrikaanse continent. Maar toen ik op deze betreffende middag in het zuidelijk gelegen Mossel Bay al weer een paar uur geland was, stond de gigantische grijns nog altijd in mijn gezicht gekerfd. De instructies, je pak aantrekken, het kleine vliegtuig instappen, hoogte maken, spanning opbouwen, Mossel Bay vanuit de lucht bekijken, een walvis spotten, nog veel meer hoogte maken, in de deuropening hangen en daarna een vrije val beleven die je de rest van je leven niet meer vergeet… Ongelooflijk! Wat is skydiven fantastisch! Of zoals onze instructeurs na afloop zeggen: ,,It's the coolest thing you can do with your clothes on.” We betalen zo’n 150 euro en dat is de kick dubbel en dwars waard.

Walvissen spotten langs de kant van de weg, op de Garden Route kan het een aantal keer
Walvissen spotten langs de kant van de weg, op de Garden Route kan het een aantal keer


Dit woeste avontuur voltrekt zich op onze eerste dag in deze kustplaats. Een vijftal dagen Kaapstad is eraan vooraf gegaan en geloof me als ik je zeg dat dit echt een fijne stad is. We kijken in het Greenpoint Stadium (daar waar Giovanni van Bronckhorst tijdens Nederland-Uruguay op het WK voetbal van 2010 op briljante wijze raak schoot) tussen 18.000 feestende supporters naar de voetbalwedstrijd Ajax Cape Town-Orlando Pirates. Ook beklimmen we Lions Head om vanaf de top van deze berg de hele stad en de daaraan grenzende Atlantische Oceaan te kunnen overzien. De Tafelberg is echter de grootste blikvanger. Mountainbiken rond deze iconische berg? Check! 35 kilometers maken we om precies te zijn. Onze gids vraagt het uiterste van onze condities maar ook hier geldt dat het de moeite waard is. We rijden over ruwe grindpaden, in uitdagende stukken bos en met buitenwijk Constantia door rijke, heuvelachtige buurten met daarin vooral beveiligde villa’s. ,,Willen jullie Chapmans Peak straks ook per fiets doen of beleven jullie 'm liever vanuit het busje?'', vraagt onze gids wanneer het zwaarste gedeelte van onze tour erop zit. Gelukkig ben ik op de hoogte van de schoonheid van deze negen kilometer lange pas langs zee en dus glijden we niet veel later op onze tweewielers over prachtig asfalt van Noordhoek naar Hout Bay. ,,Zonder twijfel het mooiste stuk dat ik ooit heb gefietst'', aldus mijn reisgenoot na afloop. 'Amen', denk ik bij mezelf!
De Tafelberg vanaf Lions Head
De Tafelberg vanaf Lions Head


Kaap de Goede Hoop is de volgende stop die bij deze trip is inbegrepen en op dit meest zuidwestelijke punt van het Afrikaanse continent ontbreken alleen de slingers.
Kaap de Goede Hoop
Kaap de Goede Hoop


De knalblauwe lucht, de stranden waar je vanaf een hoog pad op uitkijkt, het zicht over de oceaan, de steile rotspartijen en de bavianen die je passeren alsof je er niet staat; wat een feest! ,,Life is full of surprises”, zei een van onze taxichauffeurs een paar dagen geleden. De man slaat de spijker iedere dag weer bovenop de kop.
Bavianen passeren je alsof je er niet staat bij Kaap de Goede Hoop
Bavianen passeren je alsof je er niet staat bij Kaap de Goede Hoop


We reizen aan het begin van de lente en dat brengt zo nu en dan minder goed weer met zich mee. Ondanks twee van dit soort grauwe dagen weet 'The Mother City' Kaapstad evengoed boven zichzelf uit te stijgen. We verblijven nog altijd in het centrum van de stad en scoren dagelijks heerlijke koffie en ontbijt/lunch (meestal zo’n 6 euro totaal) bij Coffeehouse Truth, dat eerder werd genomineerd voor beste koffiebar ter wereld. En terecht. Er is ontspannen personeel in toepasselijke industriële outfits in een ambiance die daar bij aansluit. Jammer genoeg kunnen we na onze opstarter op A-locatie wegens slecht zicht niet bovenop de Tafelberg komen. Kabelbaan gesloten. Gelukkig maken de graffitikunstwerken tegen de gevels in de straten een hoop goed. De bewogen geschiedenis van dit land wordt naast diverse (gratis) musea op deze manier niet vergeten.
Graffiti met grote leiders uit de Zuid-Afrikaans geschiedenis
Graffiti met grote leiders uit de Zuid-Afrikaans geschiedenis


Wie in Zuid-Afrika een roadtrip maakt en zoals ons de Garden Route langs de zuidkust volgt, mag het spotten van leeuwen, neushoorns, olifanten, nijlpaarden, impala’s en zebra’s niet vergeten. En dus strijken we neer in het Botlierskop Private Game Reserve. Een park waar we qua dieren bijna alles voorbij zien komen en ook nog eens een zeer luxe verblijf scoren. De tent met daarin een enorm tweepersoonsbed, dubbele wastafels, een badkuip, rijk gevulde minibar en een tweepersoons buitendouche zorgen opnieuw voor een onvergetelijk hoofdstuk in mijn reis. De wilde apen die mij tijdens een ochtenddouche vanaf een meter afstand zitten te bekijken dragen daar ook aan bij. Eten, drinken en slapen op deze plek? Het verdient een elf op de schaal van een tot tien.
Botliers Kop met een waanzinnig uitzicht
Botliers Kop met een waanzinnig uitzicht


Het ontbijt dat we hier de volgende ochtend krijgen ziet er heerlijk uit, maar krijg ik bijna niet door mijn keel. Heeft niets te maken met de kwaliteit, maar met het feit dat we straks in de auto stappen en richting Plettenberg Bay rijden. Naar de Bloukrans Brigdge om precies te zijn. Bungeejumpen. Vanaf 216 meter hoogte. Ja echt. Dit is 's werelds hoogste sprong vanaf een brug en deze dag spookt al maanden door mijn hoofd. ,,Ik kan wel janken'', schetst reispartner Alex de gemoedstoestand treffend. ,,Ik ben echt nog nooit zo bang geweest.'' De confrontatie met de diepte wordt op weg naar de springplek steeds heftiger en is ook met geen mogelijkheid uit de weg te gaan. Hoewel mijn nieuwsgierigheid naar de sprong het gelukkig wint van de angst, merk ik dat mijn knieën toch even slap worden als ik het plateau onder de brug bereik. Het gaat nu echt gebeuren. Hoe ik mij voel terwijl de adrenaline uit m'n oren spuit en het elastiek om m'n enkels wordt gebonden? Als een klein kind dat tijdens zwemles voor het eerst in het diepe gaat springen. Alsof je voor de eerste keer in je leven seks gaat hebben. Je weet dat het onvergetelijk wordt, maar verdorie wat is het spannend. Inademen. Uitademen. Richting het randje waggelen. Three, two, one... Bungee!!! Schreeuwen, nog harder schreeuwen en je ondertussen beseffen dat angst wordt weggevaagd en plaats maakt voor pure euforie. Heftig! Heerlijk!
De bungeejump vanaf 216 meter hoogte, een waanzinnige ervaring
De bungeejump vanaf 216 meter hoogte, een waanzinnige ervaring


En dan is er nog het hoofdstuk 'Stellenbosch'. Je zou zeggen dat wijn drinken vanaf nu het enige is dat ons nog rest. Wel, de aftrap van het driedaagse verblijf in dit chique gebied begint met een avondje uitgaan. Aan barretjes en discotheken geen gebrek en de gebruikelijke consumpties zijn met prijzen iets boven een euro uitstekend te betalen. Het heeft dan ook als gevolg dat we ons de volgende dag niet helemaal fit voelen. Geen man overboord, want ‘herstelgelegenheden’ zijn hier volop aanwezig. We ondergaan een goeie massage bij een plaatselijke salon, nuttigen een uitgebreide lunch op een binnenplaats vol eetgelegenheden, bezoeken de sauna en eten een paar uur later bij een van de velen uitstekende bistrobarretjes in het centrum. Zoals verwacht slapen we die nacht als baby’s en dat is maar goed ook. De laatste volledige dag van onze reis bestaat namelijk uit een prachtrit naar Hermanus. Met adembenemende kustroutes waarlangs we meerdere keren stilstaan om walvissen en dolfijnen te zien vraagt deze nogal wat aandacht.
Schitterend asfalt onderweg naar Hermanus
Schitterend asfalt onderweg naar Hermanus


Met dat Stellenbosch en wijn drinken komt het uiteindelijk ook goed. De heer des huizes van ons Airbnb-verblijf verzorgt een traditionele braai (de Zuid-Afrikaanse variant van de barbecue) met werkelijk alles erop en eraan. Denk aan een rijkelijk gevuld en geroosterd brood, worst, steak, mais, salades en zoals gezegd de rode wijn waar je simpelweg geen genoeg van kunt krijgen. Er zijn ontzettend veel tours door deze bekende wijstreek te boeken. Onze reistijd maakt echter dat we deze laten schieten omdat onze prioriteiten ergens anders liggen. Ondanks dat is het bezoek aan dit welgestelde gebied een voltreffer omdat we doorgaans op luxueuze wijze bij kunnen komen van deze trip.

Het woord 'bourgondisch' lijkt mij hier het meest op z'n plaats. De reis zelf noem ik liever onvergetelijk. Eentje die mij doet beseffen dat we geluksvogels zijn. De bucketlist is weer iets korter maar de armoede die ons hier meer dan eens in het oog springt, schudt je wel wakker. Bedelaars langs de kant van de snelweg of soms pal naast je auto wanneer je voor het stoplicht staat. Sloppenwijken van ongekende grootte zijn niet te vermijden. Het is confronterend. 'Weer even met beide benen op de grond worden gezet' noemen ze dat toch? Onveilig hebben wij onszelf echter geen moment gevoeld. Mensen zijn ontzettend vriendelijk, behulpzaam en waarschuwen je voortijdig als je op het punt staat per ongeluk een ‘verkeerd’ gebied in te rijden.

Gedurende ruim twee weken hebben we slechts een fractie van Zuid-Afrika gezien en dus staat het als een paal boven water dat ik hier nog eens terugkom. De natuur, de activiteiten, het eten en de vriendelijke bevolking zijn verantwoordelijk voor momenten waarop je eraan herinnert wordt dat reizen het mooiste is wat er bestaat. Reizen in volledige vrijheid welteverstaan. Via Airbnb hebben wij onze verblijfplaatsen in Kaapstad en Stellenbosch geregeld en dat is echt een aanrader voor reizigers die zich voorafgaand aan hun trip niet overal aan vast willen leggen.




Heb je interesse in een reis naar Zuid-Afrika? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Zuid-Afrika, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen