Gratis reisvoorstel aanvragen

Zuid-Afrika, Swaziland en Lesotho

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Kruger N.P. (Zuid-Afrika) , B. Blyde River Canyon , C. Hluhluwe , D. Sodwana Bay , E. Durban , F. Drakensberg , G. Hlotse (Lesotho) , H. Port Alfred (Zuid-Afrika) , I. Jeffrey's Bay , J. Knysna , K. Oudtshoorn , L. Hermanus , M. Kaapstad , N. Robbeneiland
Periode: september 2004
Vervoer: Auto
Accommodatie: Camping, Motel, Hostel

Foto van deze vakantie

Op 27 februari 2004 zijn Anouk en Marcel vertrokken voor een wereldreis die uiteindelijk bijna 2 jaar zou duren. Ze zijn o.a. in Myanmar, India, Brazilië, Zuid-Afrika en Bolivia geweest. Nadat ze 4 maanden door Zuid-Amerika hebben gereisd komen ze voor 2 dagen naar Nederland waarna ze het vliegtuig nemen naar Kaapstad. Vanuit Zuid-Afrika reizen ze naar Namibië, Zambia, Tanzania, Malawi, Mozambique en weer terug naar Zuid-Afrika in combinatie met Lesotho en Swaziland. Dat laatste gedeelte kun je hieronder lezen.

Het is inmiddels dag 195: Kruger Park

We rijden om half 8 het wereldberoemde en prachtige Kruger Park in. Het Kruger park is zo groot, dat het zelfs groter is dan Nederland. Het park is namelijk 1.000.000 m² groot. We mogen uit de auto bij de Hippopool. Daar kunnen we met begeleiding van een ranger de nijlpaarden en krokodillen van dichtbij zien. De nijlpaard behoort tot een van de gevaarlijkste dieren in heel Afrika, gelukkig is er tussen hem en ons nog een afstand van ongeveer 15 meter. Iets verderop zien we ook nog eens twee leeuwen die een giraffe aan het oppeuzelen zijn. We nemen vervolgens een zijweggetje en plots lopen er een stuk of 3 hyena's voor ons. Ze zijn zo dichtbij dat Anouk haar raampje zelfs niet open durft te doen om een foto te maken. Helaas zien we de verdere dag weinig, dit komt mede doordat er erg veel groen is waardoor het moeilijker is om het wild te spotten. Aan het eind van de middag rijden we door om te gaan overnachten op de camping. In de buurt van de camping staan kuddes met olifanten en buffalo's. 's Avonds eten we een Afrikaanse maaltijd: braai met impala. Dat is een vleessoort die hier bij de camping in een winkel verkocht wordt. Ook de hyena's ruiken de braai, ze lopen langs het hek bij de camping om te kijken of er niets op de grond valt. Dit is helaas een slecht iets, omdat mensen de beesten soms voeren. Daarom hebben ze een luipaard hier afgelopen juli moeten afmaken omdat hij te agressief was geworden.

Prijs Entree voor het Kruger Park: 120 ZAR
Prijs Campingovernachting: 95 ZAR (per nacht voor 2 personen)

Dag 196: Kruger Park

We staan vandaag vroeg op om een ochtenddrive te maken, 06.00 uur vertrekken we. We zien helaas weer weinig, alleen een paar olifanten. Ongeveer 4 uur later zijn we weer bij de camping en gaan we ontbijten. We ruimen de tent op en rijden weer verder. We komen nog een groep leeuwen tegen die lekker in het gras liggen te slapen. Gisteren hebben we best veel dieren gezien, vandaag viel het tegen. Daar moet je geluk mee hebben. We slapen weer op de camping, waar een hyena rond loopt.

Dag 197: Blyde River Canyon

Vandaag weer vroeg op voor de ochtendrit, maar we hebben weer niks gezien. Na 2 uur rijden keren we terug richting de camping. De tent wordt weer ingepakt en we rijden tot een uur of twee 's middags door het Kruger Park. Onderweg komen we olifanten tegen, die vergeleken met het park Etosha in Namibië en South Luangwa in Zambia behoorlijk groot zijn. We rijden uit het Kruger Park en gaan door naar de Blyde River Canyon. Het landschap is hier werkelijk prachtig, erg heuvelachtig en groen. Om 18.00 uur komen we aan bij een een mooie en leuke camping in de Blyde River Canyon: Acentura Blydepoort. Vanuit deze camping kan je diverse wandeltochten maken door de canyon. 's Avonds koelt het hier goed af, doordat we hoger in de bergen verblijven. Het is wel duidelijk dat het nog geen zomer is in Zuid-Afrika.

Blyde River Canyon
Blyde River Canyon


Prijs Camping Aventura Blydpoort: 85 ZAR (voor twee personen per nacht)

Dag 198: Blyde River Canyon

Als we 's ochtends weer willen vertrekken, laat Marcel per ongeluk de auto deuren even openstaan. Wanneer Anouk terug richting de auto loopt zitten er twee apen in de auto! Anouk begint te schreeuwen, maar de apen wandelen rustig de auto uit als ze Anouk aan zien komen rennen. Vandaag rijden we verder door de Blyde River Canyon. Gelukkig hebben we vandaag mooi weer, het is lekker warm en zonnig. Heerlijk vergeleken met gisteren. Natuurlijk bezoeken we alle uitkijkposten in de Canyon. Dit zijn onder andere de watervallen, de drie rondavels en God's Window. Als je de Potholes wilt zien, moet je 20 ZAR betalen, die slaan we maar over. We rijden daarna door naar Pilgrim's Nest. Dit is een oude mijnwerkersstad. Het is erg mooi maar wel toeristisch. We bezoeken het kerkhof in het stadje, wat wel indrukwekkend is. De bevolking werd hier vroeger helemaal niet oud. Ik denk dat de oudste 56 was.

Prijs entree Potholes: 20 ZAR per persoon (de rest is gratis)

Dag 199: Swaziland

We rijden weg uit de Blyde River Canyon. We wilden eigenlijk eerst nog een stukje gaan wandelen maar doordat het weer totaal is omgeslagen, het regent en het is bewolkt, hebben we dat maar niet gedaan. We rijden door Swaziland door naar Hluhluwe. Dit lijkt op de kaart een stuk korter dan dat het in werkelijkheid is. De weg van Zuid-Afrika naar Swaziland toe is namelijk een dirtroad. Om 14.00 uur rijden we pas langs de grens en dan moeten we nog best een eindje rijden. We wilden eigenlijk in Swaziland op een camping overnachten, maar omdat die camping ons niet zo aansprak zijn we doorgereden naar Zuid-Afrika. De grensovergang verloopt soepel en we proberen een hotel te vinden in Mkuze. Er zijn hier helaas alleen maar dure lodges. We worden doorverwezen naar een motel dat 25 kilometer verder ligt. Hier vinden we bij Bamboo Inn een kamer.

Swaziland
Swaziland


Prijs grens Swaziland voor auto: 15 ZAR
Prijs Motel Bamboo Inn: 180 ZAR

Dag 200: Hluhluwe

Vanuit Bamboo Inn komen we rond een uur of 10 aan in het Hluhluwe National Park. Het park staat bekend om zijn vele neushoorns. Het park is erg mooi, helaas zien we geen olifanten maar het blijkt dat die hier ook niet zo veel zijn. We willen aan het eind van de dag nog gaan duiken, daarom verlaten we het park en rijden we door naar Sodwana Bay. Dit is een van de beste duikplekken in heel Zuid-Afrika. Eigenlijk zouden we in het Hluhluwe National Park overnachten maar dat blijkt zeer duur te zijn. Ze vragen er gewoon 400 Rand voor! Daarbij krijg je ook nog eens een houten hutje van niks. We rijden het dorpje in waar we een goede slaapplek vinden bij Da Blue Juice. Dit is gelukkig een duikschool met accommodatie voor een veel betere prijs. We krijgen zelfs een huisje voor 6 personen met eigen badkamer en keuken.

Prijs entree Hluhluwe National Park: 70 ZAR per persoon per nacht
Accomodatie Da Blue Juice: 80 ZAR per persoon per nacht


Neushoorn Swaziland
Neushoorn Swaziland

Dag 201: Sodwana Bay

Sodwana Bai is ook een nationaal park. Het ligt in Zuid-Afrika aan de oostkust, vlakbij de grens met met Mozambique. Je kan er krokodillen en nijlpaarden zien. Vandaag gaan we duiken. Om 12.00 uur is het zo ver, en het was echt supergaaf! We hebben een schildpad gezien en veel mooie en bijzondere vissen. Ook hebben we een stingray gezien en nog véél meer. Na de duik rusten we wat uit met een drankje.

Duiken in Sodwana Bay: 150 ZAR (voor equipment) en dan nog 150 ZAR voor de duik. Wil je twee duiken doen op één dag dan kost dat 450 ZAR.

Dag 202: Durban

Het duiken was gisteren zo mooi dat we het vandaag nog een keer willen doen! Eigenlijk zouden we naar Durban rijden vandaag, maar dit doen we dan later op de dag wel. Het gaat echter wat minder goed dan gisteren. Doordat de zee erg ruig is krijgt Anouk last van zeeziekte. Er is daarnaast ook minder te zien door de sterke stroming. Toch doet Marcel nog voor de tweede keer een duik. Eenmaal weer in de boot terug komen er vier dolfijnen langs ons zwemmen. Erg mooi! Om 14.00 uur hebben we de auto ingepakt en rijden we door naar Durban. Hier arriveren we rond een uur of 7, waarna we onze tent opzetten bij Tekweni Backpackers. Dit is een klein, gezellig en leuk hostel.

Durban in Zuid-Afrika
Durban in Zuid-Afrika


Prijs Tekweni Backpackers: 50 ZAR voor kamperen (per persoon per nacht)

Dag 203: Durban

Als we klaar zijn met ontbijten vertrekken we richting de Victoria Street Market. Er zijn bepaalde plekken waar je beter niet doorheen kunt rijden (zogenaamde no-go area's) en daar heeft een medewerker van het hostel ons op gewezen. Omdat we beide niet zo goed kaart kunnen lezen kan je waarschijnlijk al raden waar we terecht waren gekomen, inderdaad, in de no-go area. In Afrika is het autorijden in grote steden niet echt een pretje. Snelwegen lopen gewoon midden door de stad heen, je moet dan ook goed kijken waar je naar toe gaat. Toch vonden we na lang zoeken de markt. Dit viel een beetje tegen. De souvenirs die je hier kan kopen zijn 5x zo duur als normaal, verder zijn er eigenlijk alleen maar Indische prullaria. Dit komt doordat Durban een zeer grote Indische gemeenschap heeft. Na wat gewandeld te hebben over de Victoria Street Market lopen we terug naar de auto. In Afrika staan overal parkeerautomaten, maar die hoef je niet te betalen. Je geeft namelijk wat geld aan een parkeerwacht en als de politie dan komt stopt hij wat geld in de automaat. We rijden door naar een grote shoppingmall genaamd Pavilion. Dit ligt ongeveer 20 minuten buiten Durban. De mall heeft zo'n 200 winkels, diverse restaurants en een bioscoop. Shoppen is echt een grote hobby van de zuid-afrikanen.

Dag 204: Durban

We proberen al dagen onze auto te wassen, en op een of andere manier lukt dat maar niet. Helaas is het hartstikke druk bij de wasstraat, omdat het zaterdag is. Gelukkig zullen ze de auto niet stelen zolang hij zo smerig is. We rijden maar door naar Ushaka Underwaterworld. Natuurlijk verdwalen we eerst nog even. Dit waterpark is een maand geleden open gegaan. Het is echt prachtig gelegen, meteen aan het strand en je hebt er winkels, een dolfinarium, een aquarium en een zwemparadijs. De aquaria zijn heel mooi verwerkt in een oud schip. Zo kan je er schildpadden, octopussen, haaien en heel veel verschillende soorten vissen zien. Toch vind ik het veel mooier om al deze beesten in het wild te zien, als je aan het duiken bent. Je kan trouwens wel in een van de aquariums duiken of snorkelen als je wilt. We bekijken nog een dolfijnen show en lopen dan door naar de pier. Na een paar uurtjes heb je het toch wel gezien. In de middag gaan we nog wat winkelen.

Prijs entree Ushaka Underwaterworld: 80 ZAR per persoon (zwemparadijs betaal je apart voor)

Dag 205: Drakensberg

Vandaag gaan we naar Drakensberg. Marcel is hier al eens eerder geweest en vindt het een van de prachtigste plekken in heel Afrika. Vandaag valt dit echter tegen. Omdat er hier regen in de zomer valt is het er erg droog in de winter. De rivierbeddingen zijn helemaal droog en er zijn ook geen watervallen. We rijden verder met de auto de Sanipas over. Deze weg is eigenlijk alleen te berijden met een 4x4 maar het eerste stukje tot aan een politiepost is nog te doen met een normale auto. Omdat hier niet veel te doen en te zien is draaien we weer om. We rijden richting Giant's Castle, dat tegenwoordig een nationaal park is. Maar omdat het donkerder wordt door de wolken die samenpakken besluiten we toch maar verder te rijden. We rijden richting Lesotho. Dit is een wat kleinere plaats waar de mensen ook vriendelijker zijn. Het wordt al later en daarom gaan we opzoek naar een plaats om te overnachten. Dit doen we in Harrissmith. Helaas zit het hostel vol en daarom rijden we door om een motel te vinden. Vanaf het plaatsje Harrissmith is het een uurtje rijden naar Lesotho. We eten wat en gaan vervolgens vroeg naar bed.

Drakensberg
Drakensberg


Prijs overnachting Motel Harrissmith: 220 ZAR

Dag 206: Lesotho

We kwamen er achter dat de auto benzine lekt. We stoppen dan ook als eerste bij een garage. Gelukkig kan het snel gerepareerd worden en kunnen we een half uurtje later alweer verder rijden. We rijden door Harrissmith en kunnen zo precies zien waarover de blanken vaak klagen. Swartman zit hier gewoon alles op straat te verkopen en gooit de rotzooi gewoon op de weg. Je ziet dit in Afrika veel meer. De centrums zijn verwaarloost waardoor de blanke mensen gaan winkelen in shoppingmalls die verder buiten het centrum en de stad liggen. We rijden verder via een route die de garageman ons aangeraden heeft. Dit is de scenic route richting Lesotho. We komen daarbij ook langs de vele nationale parken en de sterkfonteindam. In de middag rijden we Lesotho in. Het is hier echt prachtig. Je ziet echt enorme, indrukwekkende bergen voor je. De omgeving is hier zeker mooier dan in Swaziland. Wel is het het er weer erg droog. Aan het begin van de avond komen we aan in Roma. Daar overnachten we bij Trade Post Inn. Dit is een vroegere handelspost in een mooi en koloniaal gebouw. In Roma is niet veel te doen, we blijven binnen en steken een haardvuur aan.

Prijs Trade Post Inn: 200 ZAR

Dag 207: Lesotho

Lesotho is niet zo heel groot en daarom kunnen we het gemakkelijk in twee dagen bekeken hebben. We rijden weg vanuit Roma rond een uur of 10. Onderweg hebben we veel armoede gezien. Het is dan ook een van de armste landen in de wereld. Onderweg door Lesotho genieten we van het prachtige landschap. Aan het einde van de dag rijden we in het zuiden Lesotho uit. We zijn weer terug in Zuid-Afrika. Daar overnachten we in een B&B in Aliwa North. Omdat er geen goedkope budget hostels of campings te vinden zijn hier, moeten we wel duurder overnachten.

Prijs B&B: 220 ZAR

Dag 208: Port Alfred

Vandaag moeten we weer naar een garage toe voor de auto. We hebben de banden laten uitbalanceren en de voorbanden achterop gezet omdat ze bijna helemaal kaal zijn geworden. Dit is ook wel logisch na 20.000 kilometer rijden. Voor de derde keer blijken de schokbrekers niet goed te zijn, die laten we vervangen maar gelukkig kunnen we ze claimen van de vorige keer in Swakopmund. Over twee weken gaan we weer naar huis en we moeten nog een week door Kaapstad rijden met de auto. Daarna verkopen we hem. We rijden naar de Sunshine Coast. Daar komen we terecht in Port Alfred. Een heel leuk plaatsje, waar helaas niet veel te doen is. Wel mooi is de camping die vlakbij het strand gelegen is. We gaan boodschappen doen, maar het begint plotseling heel hard te regenen. Ook zien we onweer aankomen. Niet bepaald Sunshine Coast! We eten 's avonds wat, maar helaas voelt Marcel zich wat ziekjes.

Dag 209: Jeffrey's Bay

Vanuit het plaatsje Port Alfred zijn we doorgereden naar het surfmekka; Jeffrey's Bay. Ongeveer 8 jaar geleden is Marcel hier ook geweest, maar het is er nu totaal anders dan toen! Het is een stad vol met shoppingmals en vele surfshops. Op de heuvel staan luxe huizen, waar de witte mensen wonen. Hier stonden vroegen de krottenwijken. We kamperen vandaag op een camping die zeer mooi gelegen is aan het strand. We hebben echt een prachtig uitzicht! Later bleek dit toch niet zo'n goede keus te zijn geweest. Het is een feestdag morgen in Zuid-Afrika, daarom stikt het van de toeristen en Afrikanen die een weekend vrij hebben. We gaan het festival eens bekijken. De camping receptioniste vertelde ons dat het een soort carnaval is, maar wij vonden het meer een soort braderie. We eten wat bij een kraampje en gaan terug naar de camping. 's Nachts in de tent horen we de oceaan!

Prijs Camping Jeffrey's Bay: 70 ZAR

Dag 210: Knysna

We zijn 's ochtends niet de enige die vroeg wakker zijn. De andere campinggasten zijn al druk bezig om een ontbijt voor zichzelf te maken. We pakken na het ontbijt snel onze spullen in en vertrekken richting Knysna. We rijden via de Garden Route. Ook komen we langs de Stormsriver. Vanuit hier heb je een prachtig uitzicht op de canyon. In Broukrans kan je op een hoogte van 216 meter bungee jumpen. Hier nemen we ook nog even een kijkje. Helaas zit het weer vandaag niet zo mee. Het is heel bewolkt met af en toe heel veel regen. Eenmaal in Knysna zoeken we een hostel. Het is bijna allemaal vol, maar we hebben geluk. In het Highfield Backpackers is iemand niet gekomen waardoor wij nu een tweepersoonskamer kunnen krijgen. Het plaatsje Knysna is op zich leuk. Er is een mooie baai en talloze winkeltjes en restaurants. We halen nog wat eten bij een supermarkt en koken wat, maar we voelen ons beide niet echt goed.

Knysna
Knysna


Prijs overnachting Highfield Backpackers: 180 ZAR

Dag 211: Knysna

We proberen na het ontbijt nog maar eens een keer om onze auto te wassen. En weer lukt het niet, de wasstraten zijn dicht omdat het regent! Omdat het zo regent valt er verder ook niet veel te doen in Knysna. Het zijn allemaal activiteiten buiten. Zo ook de ottertrail die we eigenlijk wilde gaan lopen. We hebben gister nog een laatste souvenir gehaald in Knysna. Niet echt slim, hoe dichter we bij Kaapstad komen, hoe duurder het allemaal wordt.

Dag 212: Oudtshoorn

Weer regent het. We pakken onze spullen in om naar Oudtshoorn te gaan. Dit is een plaats 50 kilometer landinwaarts. We hopen dat het weer daar wat beter is. Om 10.30 uur vertrekken we, toch wel jammer dat het weer zo erg tegen zit. We hadden ons anders daar wel vermaakt. Aan het begin van de middag komen we aan in Oudtshoorn, gelukkig is het weer hier ietsje beter. In Backpackers Paradise nemen we een kamer. Omdat we ons beide nog belabberd voelen besluiten we langs het ziekenhuis te gaan. We hebben namelijk door Mozambique, Malawi en Tanzania gereisd en dan is de kans er dat we malaria hebben. Het ziekenhuis is niet ver weg. Eenmaal daar wachten we even en neemt een verpleegster ons vervolgens mee naar de spreekkamer. We leggen onze klachten uit en de verpleegster belt de dokter voor ons. Onze temperatuur wordt opgenomen, die normaal is, en de dokter zegt ons dat we morgen terug moeten komen voor een urine- en bloedtest. Dan worden we onderzocht op malaria en bilharzia. De rest van de dag rusten we wat uit.

Prijs overnachting Hostel Backpackers Paradise: 180 ZAR

Dag 213: Oudtshoorn

We hebben vandaag de test in het ziekenhuis. Er wordt bloed afgenomen en het potje urine wordt ingeleverd. Even later staan we weer buiten, 's middags komt de uitslag pas. En weer gaan we een poging doen om de auto te wassen. Er staat helaas een rij van anderhalf uur, we besluiten dus naar de wildlife farm te gaan. Het is een soort dierentuin waar je met een Bengaalse tijger op de foto mag en een cheeta kan aaien. Hier hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan. We doen mee met de rondleiding langs de tijgers, andere wilde katten en krokodillen. Na een uur of twee hebben we het wel weer gezien en vertrekken we richting de Ostrich farm. Struisvogels zijn hier big business. Er zijn hier veel boerderijen waar ze struisvogels gebruiken voor hun veren, vlees en leer. Je kan hier een struisvogelmassage krijgen en een ritje maken op de vogel. Dit alleen als je minder dan 75 kilo weegt. Ook kan je op een struisvogelei gaan staan, die kunnen namelijk wel 150 kilo dragen!

Prijs entree Wildlife farm: 46 ZAR per persoon
Rondleiding door de Ostrich Farm: 35 ZAR per persoon

Dag 214: Hermanus

We rijden halverwege de ochtend uit Oudtshoorn richting Swellendam. Vanuit Swellendam gaan we dan weer door naar Hermanus. Het loopt alleen iets anders dan dat we hoopten. We horen opeens een super harde klap, maar zien niets. Als we gaan tanken blijkt het dat we een klapband hebben gehad. De reserveband is helemaal versleten en dus moeten we wel een nieuwe band kopen. Weer 235 Rand en een half uur verder. We rijden verder naar Swellendam. Het is een van de oudste stadjes in heel Zuid-Afrika. We rijden via een dirtroad naar Hermanus toe. Zodra we de asfaltweg bereiken valt de auto uit. We kennen dat geluid onderhand, het is de distributieriem. Dit is niet de eerste keer en we zijn nog maar 150 kilometer voor Kaapstad. Een oud bakkie sleept ons naar Gansbaai. Ze slepen ons naar het benzinestation en vragen er helemaal niks voor! De eigenaar kent wel een automonteur hier in Hermanus, morgenvroeg kan hij de auto pas komen slepen voor de reparatie.

Prijs Hermanus Backpackers dorm: 70 ZAR per persoon
Prijs eten in Hermanus: 50 ZAR per persoon

Dag 215: Hermanus

Tussen 08.00 uur en 08.30 uur zou de auto worden opgehaald maar een uur later is er nog niemand. Er is iets tussen gekomen zeggen ze. Gelukkig weet de eigenaresse van het hostel nog een garage en belt ze die voor ons. Een uurtje later is hij er. Wij nemen ondertussen een dagje rust. Het enige wat we doen is een beetje wandelen en walvissen kijken. Hier staat Hermanus namelijk om bekend. Je kan de walvissen hier van april tot en met november zien liggen aan de kust. Halverwege de middag lopen we langs de garage en het blijkt dat de reparatie 3000 rand gaat kosten. Hij zou vrijdag waarschijnlijk klaar zijn, dit wordt dus maandag.

Dag 216: Hermanus

Vandaag gaan we met witte haaien duiken, we zijn daarom om 6.30 uur al op. Je wordt hierbij in een kooi in de zee gelaten. Het is dus ook niet echt duiken omdat je ten eerste in een kooi zit en je ten tweede maar een meter onder water gaat. Om 09.00 uur vertrekt de boot richting Kleinbaai. Dit is een gebied waar veel witte haaien zitten. Er worden vissen in het water gegooid en dan begint het wachten. Na een halfuurtje wachten zwemt er een grote witte haai van 4,5 meter langs de boot. Samen met vier anderen gaat Marcel de kooi in. Je ziet ze vanuit de kooi echt super dicht bij, zo'n halve meter bij je vandaan. Echte monsters maar wel super mooi! Dan gaat Anouk samen met een andere groep. Marcel kan nu filmen, later gaat hij zelfs nog een keertje. De wind keert en vervolgens zijn de haaien weg. We keren terug maar maken onderweg nog een stop bij het dyers eiland. Een grote kolonie met zeehonden zit hier, waarvan er regelmatig een verdwijnt tussen de haaien. Rond 14.00 uur zijn we terug en gaan we naar de garage, ze zeggen dat hij misschien wel morgen klaar is.

Prijs duiken met witte haaien: 800 ZAR per persoon

Dag 217: Kaapstad

Deze dag is het wachten op de auto, maar als hij aan het eind van de middag nog niet klaar is weten we dat hij vandaag niet meer klaar zal zijn. We willen niet heel het weekend in Hermanus zitten dus besluiten we te zoeken naar een leenauto. De garage heeft er geen maar het reisbureau wel. Voor nog geen 20 euro per dag krijgen we een A-klasse auto mee. We huren hem tot maandagmiddag en pakken onze spullen. Twee uurtjes later zijn we al in Kaapstad waar we naar The Backpack gaan, hier zijn we 3 maanden geleden ook al geweest.

Prijs Dorm The Backpack: 70 ZAR per persoon

Dag 218: Kaap de Goede Hoop

De volgende morgen zitten we weer in de auto. We gaan vandaag naar Kaap de Goede Hoop. In Kaapstad schijnt de zon maar zodra we richting Penisula komen is het bewolkt en mistig. Het is echt een prachtige route langs de kust, door de heuvels. Na een wandeling naar de vuurtoren zien we twee walvissen in het water. Na een hele middag rondrijden keren we weer terug naar Kaapstad. Morgen willen we een boottocht maken naar het Robbeneiland. Daarvoor kopen we nu vast tickets.

Prijs entree Kaap de Goede Hoop: 35 ZAR per persoon

Dag 219: Robbeneiland

Na ontbeten te hebben rijden we naar de boot, waar we mee naar het Robbeneiland zullen varen. Eenmaal daar rijden we over het eiland met een bus. Hier werden tot 1991 misdadigers en criminelen gevangen gehouden. Opvallend was dat politieke gevangenen opgesloten zaten in het zwaarbeveiligde deel. Toch zijn er ook mensen ontsnapt van het eiland. Nelson Mandela heeft hier ook 20 jaar vast gezeten. Een ex-gevangene geeft ons een rondleiding. Die man is nog steeds verbitterd over zijn gevangenschap hier op Robbeneiland. Het is een heel indrukwekkend eiland en tegelijkertijd heel onbegrijpelijk dat de wereld voor zo'n lange tijd heeft toe zitten kijken. Bij terugkomst om half 4 winkelen we nog wat bij het Waterfront.

Prijs ticket Robbeneiland: 150 ZAR per persoon

Robbeneiland
Robbeneiland

Dag 220: Hermanus

Als het goed is moet de auto vandaag klaar zijn. We vertrekken dan ook over twee dagen alweer naar huis. Eenmaal bij de garage blijkt dat hij nog niet klaar is. Na veel zeuren en bellen is de auto uiteindelijk om 18.00 uur klaar. We overnachten net als de vorige keer bij Hermanus Backpackers.

Dag 221: Kaapstad

We rijden om half 10 in de ochtend terug naar Kaapstad. Bij de Waterkant Road is een tweedehandszaak waar ze kampeerspullen verkopen. Hier verkopen wij weer onze koelbox, campingstoelen en andere spullen. De volgende stop is Wayne Motors. Hier hebben we de auto gekocht en tegelijkertijd gebruik gemaakt van Buy Back Garantee. Er is alleen een probleem. Het bedrijf is bijna failliet waardoor het niks aan cash heeft. We rijden maar door naar een andere autohandelaar. Die wil ons wel 16.500 rand geven voor de auto. Dit is 1.500 minder dan Wayne en daarom besluiten we morgen nog eens terug te gaan naar Wayne. De laatste nacht slapen we in Cape Town Backpackers.

Prijs Town Backpackers: 220 ZAR

Dag 222: Kaapstad

We ontbijten en plotseling komen er twee mannen binnen die geïnteresseerd zijn in de auto. Na wat onderhandelen willen ze ons er 19.000 rand voor geven. Later komen ze het geld om 11.00 uur brengen en is het papierwerk snel in orde. We bellen een bank om te vragen of ze dit geld kunnen wisselen en dat is geen probleem. Eenmaal bij de bank kunnen we toch niet wisselen. Hiervoor moeten we pinbonnen hebben van 3 maanden geleden. We keren dus terug naar het hostel. Om 16.00 uur worden we weer opgehaald om naar het vliegveld te rijden. Op het vliegveld wisselen we ons geld dan ook alsnog. Om 19.30 uur vertrekken we richting Londen.

Prijs airport shuttle: 150 ZAR (voor 2 personen)

Dag 223: Amsterdam

We landen om 07.00 uur in Londen, waar we overstappen op de vlucht naar Amsterdam. Na nog wat vertraging zijn we uiteindelijk toch goed aangekomen in Amsterdam. Al onze bagage is er gelukkig. Het ontvangstcomité staat er raar genoeg niet. Na wat bellen blijkt het dat ze in de file staan. Welkom in Nederland!

Pakket van Kaapstad naar Amsterdam

We hebben veel houtsnijwerk gekocht in Afrika. Maar hoe kregen we dit mee naar huis? We hebben in Kaapstad een vervoersbedrijf gevonden die het wel zouden opsturen, nog voordat wij geland waren in Amsterdam. Nou niet dus. Het pakket kwam twee dagen later. Na heel veel gedoe en gezeur bij de douane krijgen we na wat heen en weer rijden en 30 euro te hebben betaald ons pakket. Het staat erg mooi in huis en is een prachtige herinnering aan de reis door Afrika!

De prijzen die genoemd zijn in het verhaal, zijn Zuid-Afrikaanse Rand. Hierbij is één euro bijna acht Rand.

Tips voor als je een auto gaat kopen in Afrika:

* Voor sommige is het nuttig een auto te kopen in plaats van te huren. Je betaald vaak 600 euro per maand voor een auto en dan mag je meestal niet verder dan Mozambique, Botswana en Namibië.
* Zuid-Afrika is de beste plek om een auto te kopen. Hier zijn ze het goedkoopst. Hoe verder je er vanaf komt, hoe duurder ze worden.
* Koop wel een auto waar je zeker van bent dat ze overal de onderdelen ervan hebben. Hierbij zijn de gangbare merken Landrover en Toyota.
* Koop een auto buiten Kaapstad. Hier zijn ze toch wel goedkoper. In Brakkenfeld, een wijk, verkopen ze goede auto's voor soms 10.000 rand minder. Daarna je auto verkopen is ook slim. Vaak krijg je er particulier het meest voor.

Lees het complete wereldreisverhaal op de site van de Trotters.

Heb je interesse in een reis naar Zuid-Afrika? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Zuid-Afrika, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen