Gratis reisvoorstel aanvragen

Zuidelijk Afrika

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Kaapstad (Zuid-Afrika) , B. Fish River Canyon (Namibië) , C. Sossusvlei , D. Etosha N.P. , E. Windhoek , F. Maun (Botswana) , G. Okavango Delta , H. Chobe N.P. , I. Victoria watervallen (Zambia) , J. Johannesburg (Zuid-Afrika)
Periode: oktober 2002
Vervoer: Vliegtuig en truck
Accommodatie: Diverse tenten en lodges

Foto van deze vakantie

Nu eens een keertje wat minder oude culturen. We gaan naar Afrika. Dus moeten we een verrekijker meenemen. De reis brengt ons in de landen Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, Zambia en Zimbabwe. Het vervoer gaat in Zuid-Afrika wat anders. We verplaatsen ons in een gele safaritruck die er nogal vierkant uitziet. De stoelen van de passagiers zitten hoog boven de grond. De cabine is gescheiden van het deel waar de passagiers zitten. Phill, de chauffeur, en Vasthi, de reisleidster, communiceren met ons tijdens de rit via een intercom systeem. Voorin het passagiersdeel staat een koelkast en een vriezer. Daar zit alle proviand in. Onderweg eten we namelijk vaak bij de truck. Op de achterkant van de truck zit een reserveband. Er zit iets omheen, dat op een beschermrooster lijkt. Maar het is de barbeque. Tussen de achterwand en het passagiersgedeelte zit een ruimte, waar alle koffers in gaan. De linker zijkant van de bus is deels uit te klappen, zodat er een tafel ontstaat, waar je het eten op kunt klaarmaken. Hulp bij het bereiden van de maaltijden wordt van iedereen verwacht. Er zijn onderweg niet veel dorpen en steden. Dus bij elke gelegenheid slaan we proviand in. Wat we overhouden delen we uit aan de bewoners onderweg.

Oriëntatie

De reis begint in Kaapstad en hij eindigt in Johannesburg, Daartussen gaan we vanuit Zuid-Afrika noordwaarts Namibië in, tot in Etosha. Dan gaan we weer even terug in zuidelijke richting en via Windhoek Botswana in, door een deel van de Kalahari. In het noorden van Botswana vliegen we de Okavana Delta in, waar we een paar dagen blijven. Dan reizen we door naar Chobe. Tot slot gaan we even Zimbabwe in om de Victoria watervallen te zien. Dan dus weer terug naar Johannesburg.

Zonsondergang Kalahari
Zonsondergang Kalahari

De reis in vogelvlucht

Kaapstad is de moeite waard om te bekijken. Bijv. de oude Nederlandse Forten en de Tafelberg. Langs de westkust van Zuid Afrika kan je vaak walvissen vlak langs de kust zien zwemmen. Ook pinguins nestelen langs de kust. Even achter de kustlijn kan je genieten van de Zuid-Afrikaanse wijn. Bij Lamberts Bay is een vogelbroedplaats van 14.000 Jan van Genten.

Onderweg naar de Fish River Canyon zien we bijna geen ander verkeer. De wegen in Namibië zijn nagenoeg allemaal ongeasfalteerd maar toch heb je daar weinig last van. Iedereen kent de Grand Canyon. Maar ook de Fish River Canyon mag er zijn. Hij ligt vlak over de grens tussen Zuid-Afrika en Namibië. De canyon is 160 bij 27 km groot. Bij Ai-Ais is een oase met een warmwaterbron. Daar vandaan kan je een stuk door de canyon wandelen. Op weg naar Sossusvlei komen we langs een plaatsje dat Seeheim heet. Het ligt verdiept in het landschap, zodat je het alleen maar ziet als je er al bijna bovenop zit. Het is een spoorlijn knooppunt. Maar treinen zul je er weinig zien. Voor het bezoek aan Sossusvlei overnachten we in Hotel Weltevrede. Een heel huislijk hotel, dat helemaal verlaten in het oneindige niets staat. Sossusvlei is een plek in het Namib Naukluft Park, waar je prachtige rode duinen ziet. Je krijgt een rondleiding van een Koi San (heetten vroeger Bosjesmannen). Als je goed luistert kan je zijn Zuid-Afrikaanse uitspraak verstaan. Ook hier verbaas je je over het leven in de dorre omgeving. Sesriem Canyon is een kleine canyon. De naam stamt van de lengte van zes aan elkaar geknoopte riemen, die je nodig had om in de canyon af te dalen. In Swakopmund zie je veel Duitse restaurants. Je kunt er ouderwets Duits eten. Onderweg naar Twijfelfontein bezoeken we een klein dorpje. We zien de schamele bezittingen van de mensen die er wonen.

Namib Naukluft Sossusvlei
Namib Naukluft Sossusvlei


Twijfelfontein. Een fontein is er wel, maar hij is heel klein. De plek is van belang door de rotstekeningen. De oude Koi San hebben alle dingen die belangrijk waren om in leven te blijven, voor latere generaties vastgelegd. Na een overnachting in Khorixas gaan we door naar Etosha. Het park is 20.000 km2 groot. En nu maar tellen tot je de Big Five hebt gezien. Maar je bent al blij met de eerste springbok. We overnachten in de accommodatie Okaokuejo. De accommodatie ligt in het wildpark, maar gelukkig zit er een hek omheen. Aan de rand van de enclave is een natuurlijke drinkplaats. De gehele dag door zien we daar allerlei dieren drinken. Ongehinderd door de mensen. We maken daar in drie dagen diverse gamedrives.

Van Etosha gaan we naar Windhoek, de hoofdstad van Namibië. We overnachten daar in een riant klein hotel, dat van alle moderne gemakken is voorzien. We bekijken het centrum van de stad. Vroeg op, want we hebben een lange dag voor de boeg. We vertrekken in de richting van Botswana. De rit gaat door een deel van de Kalahari. Onderweg overnachten we in Zelda´s guest farm. De afgelopen tijd hebben we veel dieren in de vrije natuur gezien. Daarom zijn we verbaasd over de dieren die we hier in kooien zien. Zogezegd als voorbereiding om later weer vrij gelaten te worden. Maar wij hebben onderweg diverse guest farms gezien, waar men openlijk reclame maakte voor de jacht. Op deze farm werken ook een aantal Koi San. We kijken rond in hun woonomgeving.

Na de overnachting vertrekken we weer in de richting van Maun. Tijdens deze rit passeren we de grens naar Botswana. Aan de grens wordt de vriezer gecontroleerd op rundvlees. Dat mag namelijk niet ingevoerd worden. Het rundvlees wordt uit de vriezer gehaald en zogenaamd weggegooid. Het valt ons op dat de mensen hier in Botswana nog armer zijn dan in Namibië. Vanuit Maun maken we een vlucht boven de Okavanga Delta. Een hele belevenis, maar er hebben wel een paar mensen last van luchtziekte. De kleine vliegtuigjes worden heel behendig gevlogen door Zuid-Afrikaanse piloten. De volgende dag vliegen we de Delta in met een aantal vliegtuigjes. De delta mondt niet uit in zee, maar verzandt in het landschap. We landen op de kleinste vliegstrip die we ooit gezien hebben. De enige voorzieningen waren twee brandblussers en een schep.
Okavanga Delta
Okavanga Delta


We verblijven een aantal dagen in de Xudum Lodge. Iedereen heeft zijn eigen tent. ‘s Avonds na het diner wordt iedereen door een oppasser naar zijn tent begeleid. Je krijgt een fluitje mee om op te blazen als er ‘s nachts onraad is. De service die wij hier krijgen zal ons lang bij blijven. Al het eten wordt hier ter plaatse door de mensen zelf gemaakt. Het is bijna niet te geloven wat je hier allemaal voorgeschoteld krijgt. Tijdens diverse gamedrives zien we erg veel dieren angstwekkend dichtbij. We maken ook nog een wandelsafari. De gids heeft een geladen geweer bij zich. Wij moeten allemaal netjes achter elkaar blijven lopen, want dan heeft de gids een maximaal schootsveld.

We vliegen de delta weer uit, terug naar Maun en we stappen daar weer in onze gele truck. We rijden naar Nata voor een overnachting. De volgende dag rijden we naar Chobe. We verblijven in de Chobe Safari Lodge, aan de rivier. Na de lunch maken we een boottocht over de rivier. We zien hier dieren die we in Etosha en in de Okavango Delta niet hebben gezien. Met name de oversteek van een kudde olifanten is een hele happening. We maken ook een gamedrive langs de rivier. We zien o.a. een zeldzame sabelantilope. In de loop van de dag vertrekken we met de truck naar de volgende stop. Eerst steken we de Zambesi over, die de grens vormt tussen Botswana en Zambia. We verblijven in het Zambesi Waterfront Hotel aan de rivier. Van daaruit is het maar een kleine afstand tot de Victoria watervallen. Daarvoor moeten we de grens over naar Zimbabwe. Bij veel water heb je last van de mist, die ontstaat doordat het omlaag stort. ‘s Avonds zien we de beroemde zonsondergang aan de rivier. Op het vliegveld van Johannesburg nemen we afscheid van onze reisgenoten. Als verlenging van de reis hebben wij aantal dagen besproken in een Lodge in Umhlanga Rocks, bij Durban, aan de Indische Oceaan (besproken via Internet). Van daaruit hebben we nog een tochtje gemaakt naar de Drakensbergen. In een auto met het stuur aan de rechter kant.

Heb je interesse in een reis naar Zuid-Afrika? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Zuid-Afrika, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen