Gratis reisvoorstel aanvragen

3-daagse minicruise Newcastle

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Newcastle (Engeland)
Periode: oktober 2009
Vervoer: Boot
Accommodatie: 4-persoons hut met zeezicht
Organisatie: DFDS Seaways

Foto van deze vakantie

Vandaag is het zo ver, de reis naar Newcastle kan beginnen. Het is een cadeau van mij en mijn broertje voor mijn ouders die 25 jaar getrouwd waren. Om er eens echt met het gezin uit te gaan hebben ik en mijn broertje zelf ook een ticket voor de cruise gekocht.

Vanmiddag om 17.30 uur zal het schip uitvaren. Iedereen is vol spanning met wat er ons te wachten staat. De laatste spulletjes worden nog in de koffer en tassen gepropt. Volgens mij zijn we klaar om te gaan. We stoppen de spullen in de auto en zijn klaar voor vertrek. Eerst brengen we onze hond nog naar oma. Zo heeft de hond ook een paar dagen vakantie.

Dan is het pas echt tijd om te vertrekken. We rijden naar IJmuiden. Natuurlijk veel te vroeg komen we er aan. Het schip, wat voor ons doen aardig groot is, ligt al klaar. Het blijkt dat je de auto bewaakt kan parkeren. Mijn moeder en ik lopen naar het gebouw om een ticket te halen voor het parkeren. Na de auto geparkeerd te hebben lopen we met z'n vieren naar het gebouw om in te checken. De dame achter het loket vraagt of wij er nog een ontbijt en diner bij willen bestellen. Het blijkt dat het aan boord redelijk prijzig is, en vooraf bestellen is iets voordeliger. Dus wij bestellen maar twee maal voor vier personen een ontbijt en één maal een tafel voor vier in het buffetrestaurant.

In de terminal moeten we nog een tijdje wachten en het begint langzaam steeds drukker te worden. We eten en drinken wat, maar houden ons vooral bezig met mensen kijken. Ook nemen we allemaal vast een tabletje tegen zeeziekte. Dan komt er een dame van DFDS vertellen dat we bijna aan boord mogen. Al snel begint er zich een rij te vormen, en wij sluiten hier in aan. Dan gaan de deuren van de terminal los en kunnen we aan boord. We lopen richting de boot, de M.S. King of Scandinavia, waarmee we naar Newcastle zullen varen. We moeten naar binnen in het ruim, waar auto's en vrachtwagens komen te staan. Er staat op een bordje dat er ongeveer 600 voertuigen mee kunnen op het schip.

Via een aantal trappen gaan we naar boven naar het dek waar onze hut zich bevindt. We hebben alle vier een pasje gekregen waarmee we de deur van de hut kunnen openen. Ik heb de eer om de hut voor de eerste keer te openen. De hut ziet er netjes uit. Het is niet erg groot, maar prima voor vier personen. We zien dat er maar twee bedden zijn, maar het blijkt dat de twee bovenste bedden nog ingeklapt zijn. Op elk bed liggen beddengoed en handdoeken klaar. Verder beschikt de hut over een eigen douche en toilet. Ook is er nog een tafeltje met twee krukjes en een kapstok er naast. Als we uit het raampje kijken blijkt dat we helemaal aan de voorzijde van het schip zitten.

Na de spullen in de hut te hebben achtergelaten, besluiten we op het schip rond te gaan kijken. Op het schip zijn verschillende winkels waar er op zee tax-free geshopt kan worden. Er blijken ook drie bars aan boord te zijn: Navigators Bar, Neptune Sky Bar en de Sports Bar. Ook is er de Columbus Night Club, waar elke avond optredens zijn. Genoeg plaatsen om te genieten van een biertje dus. Verder beschikt het schip nog over een bioscoop, casino, bingo en de Kidz' Club. Om een hapje te eten heeft de boot ook voldoende faciliteiten. Zo is er een buffetrestaurant, twee à la carte restaurants en twee eetcafés.

Het blijkt dat het schip zo uit gaat varen, en wij gaan snel naar boven naar het open dek. Het is heerlijk weer en het zonnetje schijnt. Iedereen kan haast niet wachten tot we gaan. Dan gaan de trossen los en beginnen we te varen. Langzaam zien we Nederland verdwijnen. Ik heb mijn fototoestel meegenomen om een paar mooie foto's te maken. Het langzaam weg zakkende zonnetje maakt het nog specialer! De Nederlandse kust begint uit het zicht te raken en er valt alleen nog maar water te zien. Hier en daar vaart er nog wel een boot. Het begint wat frisser te worden en we gaan naar binnen. Iedereen begint wel honger te krijgen, en we gaan naar het 7 Seas Buffet restaurant en reserveren een plek. We moeten nog wel even wachten, maar uiteindelijk krijgen we een tafel. Het buffet ziet er goed uit, met veel lekkere dingen. Het is niet echt goedkoop, maar goed dat mag ook wel een keertje op zo'n reisje. Voor drie tientjes per persoon kunnen we zoveel eten wat we willen. De gerechten in de andere restaurants waren bijna net zo duur. Vandaar dat het buffet ook erg populair is.

We bestellen een drankje en maken ons op voor een ronde langs al het heerlijks. We hebben de keuze uit meer dan 80 verschillende gerechten. Het buffet bestaat onder andere uit vis, heerlijke garnalen, salades, koude en warme vleesgerechten, kazen en verschillende desserts. Iedereen kan nemen wat hij/zij lekker vind. Na een aantal rondes hebben we genoeg gehad. De rekening komt op de pas van iemand te staan, en kan aan het eind in Nederland afgerekend worden. Ideaal.

We gaan even naar de hut om wat te relaxen. Aan de voorkant van onze hut zit nog een klein dek waar je de zee kan bekijken. Ik en mijn vader trekken een vest aan en gaan een frisse neus nemen. Het begint al redelijk donker te worden en er valt niet veel meer te zien.

Wat later op de avond willen we wel naar de film. We kijken welke film er draait, maar deze spreekt ons niet aan dus gaan we maar niet. We bekijken nog wat winkeltjes en gaan dan maar een drankje doen in de Colombus Night Club. Na een aantal biertjes en wijntjes gaan we maar naar de hut om te slapen. Morgenvroeg komen we aan in Newcastle en hebben we de hele dag om daar rond te kijken.

Eenmaal in de hut kruipen we het bed in. Mijn ouders in de bedden beneden en ik en mijn broertje nemen de bovenste bedden. Wel een apart gevoel om in een bed op een boot te liggen. Het schommelt nog al, dit is wel bevorderlijk om in slaap te vallen trouwens.

Citytour Newcastle

Na een vrij rustige nacht gaat er rond een uur of zeven het intercom systeem. Dit is een automatische wek service op het schip. Ik was ervoor toch al wakker. Ik kleed mij aan en ga even buiten kijken. Ik kan het vasteland van Engeland al zien liggen. Als ik terug ga is de rest ook al aangekleed en gaan we naar het ontbijtbuffet.

Ook dit buffet ziet er weer prima uit. Het bevat een uitgebreide collectie aan heerlijke lekkernijen. Je kan hier kiezen uit onder andere broodjes, eieren, warme en koude gerechten, worstjes, toast, bacon & beans, fruitsalades, cornflakes, yoghurt, vleeswaren, kazen en nog veel meer. Iedereen neemt wat hij lekker vindt, en ik besluit eens een traditioneel Engels ontbijt te nemen. Toast met bacon & beans en saucage. Erg lekker allemaal. Ik kijk door de ramen en zie een mooi landschap en traditionele Engelse huizen. Het lijkt wel of we een soort rivier binnen varen. Dit betekent dat we er dan zo wel een keer zullen zijn. We gaan snel naar het buitendek om te kijken. Een mooi gezicht om de haven van Newcastle binnen te varen.

Als we aangelegd zijn mogen we het schip verlaten. Wel handig dat we alle bagage in onze hut achter kunnen laten. De waardevolle spullen nemen we wel allemaal mee, want de hutten worden schoon gemaakt en je weet maar nooit. Even buiten de terminal staan er verschillende bussen klaar om iedereen naar het centrum van Newcastle te brengen. Iedereen wordt afgezet bij het centraal station, en vanaf daar kun je je eigen weg gaan. In de bus hadden we een flyer gekregen over een citytour in Newcastle. Deze start ook vanaf het centraal station. Ik bestelde vier tickets en vroeg nog om studentenkorting. Blijkbaar heb ik een flinke korting gekregen, want hoefde maar erg weinig te betalen.

The Waterline
The Waterline


Met een half open rode dubbeldekker gaan we een tocht van ongeveer een uur door Newcastle maken. Ondanks dat het weer wat minder is, gaan we toch boven in het open gedeelte zitten. Zo kunnen we alles op de route goed bekijken. De tour begint en al vrij snel komen we bij St. James Park, het stadion van voetbalclub Newcastle United. Ik, als voetbalsupporter, vind dit super! Verder zien we veel op de route, onder andere Newcastle University, de 7 bruggen van Newcastle waaronder de Millennium Bridge en The Sage.

Uitzicht in Newcastle
Uitzicht in Newcastle


Na de citytour brachten we een bezoek aan een vestiging van Starbucks om wat te drinken. Na een heerlijke warme chocomelk met slagroom liepen we de stad in. We bleken in het oude stadsdeel ten noorden van het centraal station te zijn. Er waren veel winkels en ook enkele winkelcentra. We gingen het winkelcentrum Eldon Square in om wat te winkelen. Er bleken meer dan 150 winkels te zijn in het centrum. Genoeg te shoppen dus. Na een aantal winkels bezocht te hebben, wilde ik wel graag naar een sportzaak. Daar bleken ze nog al goedkoop shirts van Newcastle United te hebben. Voor 10 pond kocht ik een officieel Newcastle United shirt, leuk als aandenken aan Newcastle.

We gingen de winkel uit en zagen dat het aardig druk geworden was. Overal liepen mensen met shirts van Newcastle United aan. Ook zagen we enkele supporters van een ander team. Later bleek dat er die middag de wedstrijd Newcastle United – Doncaster Rovers gespeeld zou worden. Een stukje verder in het winkelcentrum werd het alweer iets rustiger. Het winkelcentrum blijkt een snelle doorgang in de richting van het stadion te zijn.

We komen langs een aantal eetgelegenheden. We hebben alle vier wel honger en lopen een eetcafé binnen. Aangezien het eten op de boot niet erg goedkoop is besluiten we hier maar een goede maaltijd te nuttigen. Mijn moeder en ik bestellen een traditioneel Engels gerecht, fish and chips. Mijn vader en broertje nemen één of ander varkensvlees gerecht. We krijgen allemaal een flinke portie, en bestellen ook nog ijs na. Ik vroeg de rekening, en het bleek ook allemaal nog reuze goedkoop te zijn.

Na het eten verlaten we het winkelcentrum. Aan de overkant van de weg blijkt nog een gebouw te zijn met iets van winkeltjes. Het blijkt Grainger Market te zijn, een soort van overdekte markt. Het ziet er heel historisch uit. Er zijn veel kraampjes die niets met elkaar te maken hebben. Van alles is er te koop, van elektrische apparaten tot vlees en van textiel tot cd's. Alles is er ook erg goedkoop. Voor 1 pond kopen we vier blikjes drinken.
Grainger Market
Grainger Market


Na nog wat rond gekeken en gelopen te hebben wordt het alweer tijd om richting het centraal station te gaan. Vanaf daar gaan de bussen weer naar de terminal in de haven. In de haven kunnen we gelijk aan boord, en we brengen onze gekochte spullen naar de hut. Ook nemen we nog een tabletje tegen zeeziekte, eigenlijk iets te laat.
Tyne Bridge, Newcastle
Tyne Bridge, Newcastle


Dan gaan we helemaal naar boven naar het buitendek om de afvaart vanuit de haven van Newcastle te zien. Het duurt erg lang voor we gaan, en dan blijkt waarom. Een gigantisch schip wordt de haven binnen geloodst. Als dit schip voorbij is kunnen wij eindelijk gaan varen. Het is inmiddels al gaan schemeren. Door de rivier varen we vanaf de haven naar de zee. Het wordt steeds donkerder en de lichtjes in de omgeving geven een schitterend beeld.
De afvaart uit Newcastle
De afvaart uit Newcastle


Het begint koud te worden en we gaan naar binnen om ergens koffie te drinken. De zee is veel ruiger dan de heenreis, want de boot is gigantisch aan het schommelen. Mijn moeder begint een beetje misselijk te worden en we gaan terug naar onze hut. Het schommelen houd maar niet op, als je op de boot loopt lijkt het net of je veel te veel gedronken hebt. Mijn moeder is erg misselijk, en heeft geen plezierige avond. Veel verder dan het bed en het toilet is ze niet gekomen. Mijn vader, ik en mijn broertje gaan even naar een van de winkels. We kopen wat snoep en chips voor in de hut. Ik heb nog wat ponden over en koop een grote fles Malibu. Mooi goedkoop zonder accijns.

Als we de gekochte spullen naar de hut gebracht hebben gaan we met z'n drieën naar de Columbus Night Club om een paar biertjes te drinken. Door het geschommel van de boot voel ik me ook niet helemaal top en twijfel of ik wel aan het bier zal gaan. Het bleek dat mijn vader al besteld heeft, dus ik heb geen keuze. Het is erg gezellig in de Columbus Night Club. Er is een bandje aan het optreden en er zitten veel mensen wat te drinken. Na een aantal biertjes en wat leuke mensen ontmoet te hebben gaan we terug naar de hut om te slapen. De nacht is niet erg prettig. De boot schommelt echt mega heen en weer. Aangezien ik boven lig heb ik telkens het idee dat ik een meter omhoog ga en het bed uit zal vallen. De hut waar wij in overnachten zit aan de voorkant en we horen de hele tijd harde knallen. De golven slaan dan tegen de boot, maar het lijkt wel of de boot ergens tegen aan vaart.

's Ochtends worden we weer gewekt door het intercom systeem. We maken ons klaar om naar het ontbijtbuffet te gaan. Mijn moeder is nog niet helemaal fit dus ze gaat niet mee. Moeten wij met z'n drieën maar voor vier eten. Na een flink ontbijt pakken we de spullen bij elkaar en gaan nog naar het bovendek om te kijken hoe we Nederland weer naderen. Als we in de haven liggen kunnen we van boord. Met onze spullen lopen we de wal op. Wat een fijn gevoel naar dat hevige geschommel! Mijn moeder voelt zich ook ineens niet meer misselijk. In de terminal moeten we door de douane, en dan kunnen we weer naar de auto. Na een geslaagd weekendje Newcastle rijden we weer terug naar huis!

Heb je interesse in een reis naar Engeland? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Engeland, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen