Gratis reisvoorstel aanvragen

Het WK voetbal in S„o Paulo

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. S„o Paulo (BraziliŽ)
Periode: juni 2014
Vervoer: Vliegtuig en bus
Accommodatie: Hotel
Organisatie: Sunweb

Foto van deze vakantie

Na een hoop slapeloze nachten was het dan zover. Mijn vriend Marnick en ik waren één van de gelukkigen die de wereldkampioenschap voetbalwedstrijd Nederland – Chili mochten bijwonen in São Paulo, Brazilië. Wie is er nou zo gek om nou naar de andere kant van de wereld te vliegen om geheel in het oranje als een gek het Nederlands Elftal aan te moedigen? Hallo wij dus. Zondag 22 juni gingen wij met gezonde zenuwen richting Schiphol. Dagen daarvoor waren wij druk geweest om alle voorbereidingen te treffen voor deze onvergetelijke trip. Oranje kleding? Check. Oranje haarspray? Check. Oranje schmink. Check. Oranje attributen? Dubbel check.

Op Schiphol werden wij met andere reizigers die ook dezelfde trip zouden meemaken opgevangen door een reisleider van Subweb. We werden keurig en snel geholpen en voor we het wisten zaten we al in de lange vlucht naar Sao Paulo, Brazilië. We vlogen rechtstreeks met TUI en hoewel het oncomfortabel is om uren stil te zitten, verliep de reis voorspoedig. Na een hoop films en lekker eten (ja wij zijn van die mafkezen die echt houden van vliegtuigvoedsel.. onbegrijpelijk voor sommige mensen haha) kwamen wij aan op het drukke vliegveld van São Paulo. De reisleiding van Sunweb zorgde dat we in de juiste bussen kwamen te zitten en na een ritje dwars door São Paulo waarbij ik al mijn ogen uitkeek, kwamen wij aan in het hotel. Wij zijn die avond niet laat gaan slapen omdat we de volgende dag vroeg moesten opstaan om tot oranje supporters getransformeerd te worden.

Voorbereiding voor oranje kleding
Voorbereiding voor oranje kleding


Die ochtend zijn wij, jetlag of niet, uit bed gesprongen en hebben wij dansend alle voorbereidingen getroffen. Natuurlijk konden we ook ontbijten in het hotel, wat echt top was verzorgd. Vers afgebakken broodjes, lekkere koffie, veel keuze in buffetvorm. Bij het ontbijt zaten al mensen in het oranje gekleed, als startklaar om te vertrekken. Wij gingen na het ontbijt de laatste voorbereidingen treffen, dat wilde zeggen, mijn vriend spoot zijn hele baard knaloranje en ik schminkte mijn gezicht oranje. Uiteindelijk moesten we zelf ook grinniken om hoe we eruit zagen maar we waren niet voor niets zover gevlogen om het Nederlands Elftal aan te moedigen, dus dit keer was het niet less is more maar juist meer meer meerrrrrr haha.

Buiten maakten we nog een leuke groepsfoto met alle oranje supporters. Zo leuk die saamhorigheid en dat was echt de gehele dag door. We reden daarna met de bus dwars door Sao Paulo richting het stadion. In de busrit vertelde de reisleiding extra verhalen over de stad en zijn cultuur. Zo wist ik niet dat er een gigantische autoprobleem was in miljoenenstad Sao Paulo en er zelfs autovrije dagen worden ingelast voor bepaalde kentekens. Eenmaal in de bus proef je wel een beetje van de gekte die dagelijks daar in de stad een groot probleem zorgt. Wij moeten relatief een korte afstand afleggen met de bus maar zo met het WK is het natuurlijk nog chaotischer en drukker in de stad en is onze busrit wel een om te onthouden. Links en rechts worden we ingehaald door het rijdend verkeer en motorrijders racen hier met een rotgang kriskras door het verkeer. Ik zou daar niet graag zelf willen rijden en heb dan ook respect voor de buschauffeur die zeer kalm en bekwaam onze bus naar onze bestemming brengt. Dat is een metrostation, aangezien het stadion niet makkelijk te bereiken is doordat alles is afgezet voor de aankomende wedstrijd. In het metrostation lopen we in één lange stoet Oranje supporters naar de metro. Voor één ochtend is die metro Oranje gekleurd en de stemming zit er goed in. Er worden al liedjes gezongen en opgewonden gepraat over de komende wedstrijd. We komen ook al Chileense supporters tegen, die ook verkleed zijn in hun landkleuren. Maar zij vallen in het niets bij de uitbundige Oranje supporters. Ik vind zelf oranje een vreselijke kleur, maar met voetbal moet ik toch toegeven dat het wel één van de opvallendste en vrolijkste kleuren zijn.
Klaar voor de wedrstrijd
Klaar voor de wedrstrijd


Vanuit de metrostation lopen we nog een lange weg richting het stadion. Hier haken allerlei mensen aan. Het opvallendste vind ik wel de lokale mensen die langs de weg de voetbalfans aanmoedigen en koude drankjes verkoopt voor weinig geld. Het is die dag stralend weer, we hebben het echt getroffen. Lokaal bier vloeit rijkelijk en tegen de tijd dat we binnen zijn in het stadion, zingen we met heel veel vrolijkheid liedjes over het Nederlands elftal. De wedstrijd moet nog beginnen en ik begin al mijn stem kwijt te raken haha.

Als de wedstrijd begint (bijna het hele stadion zit vol) juichen we met de Oranjevakken ons elftal aan. Zoals natuurlijk jullie weten heeft het Nederlands elftal daar geweldig gevoetbald en in de wedstrijd twee keer gescoord. Nou ik kan je wel één ding zeggen wat zeker is, oranje supporters kunnen het stadion laten ontploffen. Wat een geluid kwam er af toen er werd gescoord! Iedereen viel elkaar in de armen en euforie was overal voelbaar. Een geluidsgolf donderde dwars door het stadion. Ik heb vaker een voetbalwedstrijd meegemaakt maar zoiets heb ik nog nooit in mijn leven gevoeld. Ik kan het niet eens normaal onder woorden brengen en ook nu ik het weer voor me probeer te halen, ik grijns van oor tot oor. Om een lang verhaal kort te maken: het was fantastisch. Na de wedstrijd werden we ook sportief gefeliciteerd door alle Chileense supporters. Er wou er zelfs één van shirt wisselen, maar mijn vriend wou toch liever zijn eigen oranje shirt houden. Dat is een souvenir voor het leven toch?

Na de wedstrijd gingen we met een groep nog de stad in omdat Brazilië zelf ook nog moest voetballen. Die wedstrijd hebben wij uiteindelijk gezien met honderden andere Brazilianen op straat. Vanuit een klein tv’tje in een achterbak van een auto. Ja ongelooflijk maar waar. Ik moet zeggen dat de meeste Brazilianen weinig aandacht hadden voor de wedstrijd daar op straat maar de energie wat die mensen hadden. Die avond hebben wij nog met duizenden anderen Brazilianen gefeest op straat. Alles was aanwezig: muziek, eettentjes, foodtrucks. You name it, they got is. Tot ver na middernacht hebben wij ons gemengd in het feestgedruis om uiteindelijk voldaan in slaap te vallen in het hotel.

Na een zeer korte nacht werden we door de reisleiding alweer richting het vliegveld gebracht. Iedereen was merkbaar moe, maar dat mocht de napret niet onderdrukken. Vol verhalen stapten we in de bus, waar we ook nog langs één van de zwaarst beveiligde gevangenissen reed in Sao Paulo. Sao Paulo is een mooie stad, waar we veel te weinig van hebben gezien eigenlijk, maar die zeker wel de moeite waard is om meerdere dagen te bezoeken. Deze stad wil ik zeker nog aandoen uiteindelijk met mijn reis door Zuid Amerika. Nog eventjes geduld.

De vliegreis terug verliep zoals verwacht voorspoedig. Geen vertraging, TUI heeft echt prima (grond)stewardessen en het is zeker geen straf om met hun te vliegen. De reis was kort maar
krachtig en ik kan het iedereen aanraden om ooit zoiets in zijn leven te ondernemen. Mijn vriend en ik hadden het plan om volgend jaar ook weer met zo’n trip naar een voetbalwedstrijd af te reizen in Frankrijk voor het EK voetbal. Helaas kunnen deze reisplannen in de ijskast aangezien het Nederlands elftal dit jaar niet het niveau haalt van het afgelopen WK. Misschien het volgende WK dan weer.

De herinneringen zullen altijd blijven. Deze trip staat in ieder geval hoog op mijn lijst van meest bijzondere trips in mijn leven en het heeft alleen maar mijn reislust aangewakkerd. Sunweb en TUI, bedankt voor deze fantastische ervaring!

Geschreven door Hiukwan Chung

Heb je interesse in een reis naar BraziliŽ? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar BraziliŽ, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen