Gratis reisvoorstel aanvragen

Rondreis Noord, Tibau do Sul

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Natal (BraziliŽ) , B. Galinhos , C. Canoa Quebrada , D. Tibau do Sul
Periode: januari 2008
Vervoer: Vliegtuig
Accommodatie: Diverse Pousada`s/en Bungalows
Organisatie: Fly Brazil

Foto van deze vakantie

Een klein half uurtje later dan gepland vertrekken wij richting Natal, Brazilië. De vliegreis duurt ongeveer 9,5 uur. Tijdens de vlucht worden we bezig gehouden door het cabine-personeel met tax free shopping, eten en drinken en je kan een soort laptop huren. Op deze laptop staan een aantal films, series, muziek en spelletjes. Om 21.00 uur lokale tijd landen wij op de luchthaven van Natal. Onze reisleider voor de rondreis van de eerste week verwelkomd ons en geeft aan dat wij morgenochtend om 9.00 uur klaar moeten staan. We worden naar ons 1e overnachtingshotel (Porto do Mar) in Natal gebracht.

Rondreis Noord

De eerste dag van de rondreis begint met een heerlijk ontbijt (veel zoetigheid en vers fruit) in hotel Porto do Mar. Om 9.00 uur staan wij klaar en tot onze verbazing staan er nog “maar” 4 anderen mensen gereed voor de reis. Het gezelschap bestaat uit 8 personen! Beter kan je het, volgens mij, niet treffen. De reisleider (Gustavo) en buschauffeur (Mini-buggy) zijn er helemaal klaar voor om ons een geweldige week te bezorgen. Omdat we in totaal met 10 personen zijn kunnen we alles met een klein busje doen. De eerste stop van de dag is bij een fruitmarkt, hier laat Gustavo ons alles proeven.

Daarna rijden we door naar een klein strandje waar we ons echt tussen de locals bevinden. Hier maken we kennis met de Caipiroska en vlees- en kipspiesjes. Het is lekker weer en iedereen neemt nog een frisse duik voordat we verder rijden naar onze Pousada Brésil Aventure in Galinhos. In deze Pousada verblijven wij 2 nachten. Onderweg stoppen we nog bij een kalk-fabriek. Het is echt onverantwoord om hier te werken en het loon wat ze krijgen is erg slecht. Ze werken op een soort provisie-basis, dus als het bijv. geregend heeft en ze een slechte productie hebben gedraaid krijgen ze niets betaald. Dan komen we aan bij een bootje, de bus blijft op de parkeerplaats achter en al onze bagage gaat in het bootje. Galinhos is namelijk een klein schiereilandje waar geen gemotoriseerd verkeer komt, alleen ezel/paard en wagen! Vanuit de Pousada heb je een schitterend uitzicht op de duinen en het water, met tevens een prachtige zonsondergang. Na het diner neemt Gustavo ons mee naar de plaatselijke disco. De mannen moeten entree betalen en vrouwen niet. De muziek bestaat uit een klein tv`tje met een muziek-dvd. Binnen no-time is het behoorlijk druk en staat iedereen lekker te dansen.

Op de 2e dag vertrekken wij s`ochtends voor een boottocht door de omgeving. We varen langs een zout-fabriek (Salinas) en mangrove-bossen. Dan stoppen we op een verlaten stukje strand en gaan we het eten van vanavond zoeken. In het water, net onder het zand, liggen venusschelpen. Na een kwartiertje hebben we een grote emmer vol gevonden en vertrekken we weer verder met de boot.

Kokkels gevonden op het strand
Kokkels gevonden op het strand


We stoppen in een klein dorpje om te heerlijk lunchen en komen rond het middaguur weer aan bij de Pousada. Gustavo heeft gehoord dat er in het dorpje aan de overkant een soort Pre-Carnavalfeest is en vraagt of wij zin hebben om hierheen te gaan. Natuurlijk willen wij dit weleens zien! Wederom met de boot vetrekken wij aan het eind van de middag naar Guamaré voor een FEESTJE! Eenmaal aangekomen blijken wij zo`n beetje de attractie van de dag. Het gaat als een lopend vuurtje door de menigte dat er een paar brancos (blanken) op het feest zijn. Uitgerust met foto- en filmcamera voelen wij ons niet helemaal op ons gemak. Gelukkig blijkt onze buschauffeur ook een goede bodyguard, want als we eenmaal een plekje hebben gevonden tussen die duizenden mensen wijkt hij geen seconde van onze zijde. Ook 3 andere Braziliaanse jongens die bij ons op de boot zaten houden ons goed in de gaten. We hebben al gelijk vrienden gemaakt als er een aantal flessen bier op tafel worden gezet. In Brazilie is het namelijk de gewoonte om alles te delen. De flessen bier en sigaretten op tafel zijn dan ook snel op, want echt iedereen die voorbij loopt pakt een sigaret of schenkt zijn eigen bekertje vol met het bier. Een aantal jongens en meiden die gisteren in de plaatselijke disco waren komen een praatje maken en doen net of wij ze al jaren kennen. We hebben een paar uurtjes heerlijk staan dansen en tegen half 8 gaan we met de boot weer terug. Het diner in de Pousada bestaat uit een voorgerecht met de venusschelpen. Erg lekker! Na het diner krijgen wij een schitterende Capoeira-show te zien. Van jongs af aan leren veel Brazilianen deze vecht-danstechnieken. We mogen het zelf ook proberen, maar dat valt aardig tegen. Ook de berimbau (muziekinstrument) leren wij te bespelen.

Op de 3e dag van de rondreis verlaten wij het schiereilandje Galinhos en trekken we het binnenland in. Vandaag zitten we veel in de bus. Onderweg kopen wij rijst, bonen en koffie in een winkeltje en geven wij deze af aan een arme familie die in een lemen hutje langs de weg woont. We mogen even binnenkijken in het huisje, zo zie je dat er toch wel armoede is in Brazilie. Het feit is alleen wel dat de mensen geen honger hoeven te lijden aangezien er om de 100 meter wel een fruitboom te vinden is. Toch doet het ons wel wat om te zien hoe primitief deze familie nog leeft. We overnachten in Martins, een bergdorpje aan de rand van het Atlantisch oerwoud.
Huisje arme familie Brazilië
Huisje arme familie Brazilië


De volgende ochtend maken wij een stadswandeling door Martins. We komen langs het kleinste kapelletje van de wereld. En als je hier wilt trouwen moet je een feestje geven voor het hele stadje! We krijgen nog een leuke geschiedenisles van een antropoloog. Hij heeft in zijn huis een klein museum ingericht met fossielen en botten van dinosaurussen die hier in de prehistorie voorkwamen. Hierna nemen we nog een kijkje bij een familie thuis. Deze familie is duidelijk wat rijker, het huis is van steen en een stuk groter. De buschauffeur staat ons al op te wachten en brengt ons naar een grote boerderij waar echt alles wordt geteeld. Alle soorten fruitbomen vind je hier, maar ook pepertjes, koffie, cassave enz. De eigenaresse van de boerderij is een blinde dame die het tot vorig jaar samen met haar vader runde. Maar deze man is afgelopen jaar overleden en nu moet ze veel zelf doen. Na de lunch rijden wij door naar Portalegre. Onderweg stoppen we nog even om Jackfruit te eten. Deze vrucht kan tot 40 kilo zwaar worden. Het smaakt naar banaan en kauwgom. Als we in het hotel zijn aangekomen krijgen we eerst een Capoeira-les van de buschauffeur en als we daarna een duik in het zwembad willen nemen begint het behoorlijk te regenen. Als iedereen dan maar naar de kamers terug gaat begint het te onweren en stormen. Best wel eng als je zo hoog in de bergen zit. De regen en storm houden de hele avond aan waardoor we genoodzaakt zijn om in het hotel te blijven. Na het diner gaan we met z`n allen in de lobby zitten om muziek te luisteren. Hier krijgen we een samba-dansles van de buschauffeur (ja, hij is echt van alle markten thuis...). Alle Braziliaanse zangers/zangeressen krijgen wij te zien. Vooral Ivete Sangalo en Babado Novo vind ik erg goed.

Dag 5 van de rondreis. Na het ontbijt vertrekken wij met een pau de arara (typisch braziliaans vervoermiddel) richting het oerwoud. Wij maken een wandeling van ongeveer 3 uur door het oerwoud. Iedereen hoopt natuurlijk dat we slangen tegenkomen. Maar helaas, waarschijnlijk door het slecht weer van gisteravond blijven alle slangen buiten zicht. Wel zien we veel termietennesten en 1 oude grottekeningen. Ook hebben we op sommige plaatsen een geweldig uitzicht over de vallei. Tegen het eind van de ochtend pakken wij onze spullen en rijden we verder naar de laatste bestemming van de rondreis; Canoa Quebrada. Onderweg lunchen we nog ergens en stoppen we bij een waterval. Voor het avondeten komen we aan in het hippiedorp. We verblijven in Pousada California, de bedrijfsleider hier is een Nederlander. We gaan met z`n allen uit eten en daarna gaan we naar een tent waar ze live-muziek spelen. De reisleider zingt nog voor ons en iedereen is weer aan het dansen.
Oerwoud, uitzicht vanaf berg
Oerwoud, uitzicht vanaf berg


De 6e dag van de rondreis begint met een buggy-tocht door de duinen van Canoa Quebrada. We krijgen eerst een behoorlijke regenbui over ons heen, gelukkig duurt deze bui niet langer dan 5 minuten. Vervolgens stoppen wij bij een kunstenaar die zandsculpturen in zijn achtertuin heeft gemaakt. De chauffeurs van de buggys hebben er schik in en gaan steeds harder rijden en wij natuurlijk steeds harder gillen! We stoppen nog om een heerlijk kokosnoot te drinken en om foto`s te bestellen die zijn gemaakt toen wij van een erg hoge duin afreden. Als we terug zijn bij de Pousada blijkt dat we nog even tijd hebben om naar het strand te gaan voordat we gaan paardrijden. We besluiten om met z`n allen naar het strand te gaan en daar te gaan lunchen. Tegen 16.00 uur staan de paarden klaar om samen met ons naar een mooie zonsondergang te kijken. We gaan met z`n 8en opweg naar de duinen. Daar aangekomen hebben de meeste paarden er zin in en gaan er vol in galop vandoor. Het geeft echt een gevoel van vrijheid om zo hard met die paarden te galopperen door de duinen en verder niemand te zien. Na een uurtje gaan we even wat drinken en daarna gaan we via het strand terug. Het is een spectaculaire ervaring, vooral voor degene die nog nooit/heel weinig paard hebben gereden. En wat zal iedereen morgen een spierpijn hebben! Als iedereen zich heeft opgefrist staat er een heerlijk barbeque klaar bij de Pousada. Na het eten lopen we nog even door het stadje heen.

De laatste dag van de rondreis bestaat voornamelijk uit een lange busreis, terug naar Natal. We bezoeken onderweg nog een fruit- en kledingmarkt. En we lunchen nog ergens. Rond 6 uur komen we aan bij een tankstation vlakbij Natal. Hier nemen we afscheid van de groep, reisleider en buschauffeur. We hebben echt een geweldige reis gehad, vooral door de kennis en het enthousiasme van de reisleider maar ook door de grootte en gezelligheid van de groep!

Verleningsweek in Tibau do Sol – Bungalows Paraiso/Eurosol Tibau Resort

De tweede week verblijven wij in Bungalows Paraiso. Sinds een maand of 2 is deze accommodatie overgenomen en heet het Eurosol Tibau Resort. We verblijven hier op basis van all-inclusive. Dit houdt in dat we 4x per dag kunnen eten (ontbijt, lunch, snack en diner) en tot 22.30 uur zijn de meeste drankjes in de bar gratis. Het eten was goed en de Caipirinha`s en Caipifruta`s waren heerlijk! De eerste dagen hebben wij vooral geluierd en moesten wij bijkomen van de rondreis. We hebben aan het strand gelegen en bij het zwembad. Ook zijn wij een keer via het strand naar Ponta do Madeiro gelopen, dat was ongeveer 1,5 uur heen en 1,5 uur terug. Je komt op het strand bijna niemand tegen dus het is goed te doen. Langs het strand staan enkele strandtentjes waar je wat kan eten en drinken. Vooral de gegrilde garnalen aan een sate-prikker zijn de moeite waard!

Strand Tibau do Sol
Strand Tibau do Sol


Een bezoek brengen aan Pipa hoort er natuurlijk ook bij. Hier zijn we uit eten geweest en hebben de geshopt. Pipa is een gezellig, druk dorpje waar je alles kan krijgen. Je vindt er vooral veel winkeltjes en restaurants. Het plaatsje Tibau do Sul is een stuk rustiger maar ook hier zijn enkele restaurants en winkeltjes. Wij hebben een goede tweede week gehad hier en kunnen goed uitgerust weer naar Nederland. De terugreis is ook goed verlopen. De vertrektijd is wel 2x veranderd maar dat scheelde in totaal ongeveer 2 uur.

Heb je interesse in een reis naar BraziliŽ? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar BraziliŽ, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen