Waddeneilanden

Vuurtoren op Schiermonnikoog, Waddeneiland
Vuurtoren op Schiermonnikoog, Waddeneiland

De Waddeneilanden liggen in de Noordzee. De Waddeneilanden bestaan uit: Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Er zijn ook nog andere eilanden maar die zijn onbewoond en tot natuurpark verklaard. Deze eilanden heten: Simondszand, Rotturmerplaat en Rottumeroog. Vlieland is ook verboden voor auto's, dus je zult als toerist alles op de fiets moeten doen.

Heb je weinig kennis van Nederland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Waddeneilanden
Plaatsen in de buurt van Waddeneilanden:
 • Friesland (13 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Waddeneilanden

  De Boschplaat (Waddeneilanden)

  De Boschplaat
  De Boschplaat

  Ben je een vogel- en natuurliefhebber? Dan moet je een bezoekje brengen aan natuurreservaat de Boschplaat op Terschelling. Het is 10 bij 5 kilometer groot en sinds 1910 in beheer bij Staatsbosbeheer. Tijdens het broedseizoen zijn er wel 65 vogelsoorten te vinden in het natuurreservaat. Voorbeelden zijn de zilvermeeuw, de lepelaar en de kleine mantelmeeuw. Let wel dat hun broedlocaties gesloten zijn van 15 maart tot 15 augustus. We kun je het hele jaar door het zandpad belopen langs de duinenrij. Er zijn naast vogels ook veel bijzondere plantensoorten, zoals de Amerikaanse Cranberry.

  Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora (Waddeneilanden)

  Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora
  Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora

  Het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora op het waddeneiland Texel is het grootste juttersmuseum ter wereld. Je vindt er diverse strandvondsten van meer dan 75 jaar oud. Er zijn exposities en diverse filmvoorstellingen over scheepsstrandingen, reddingsacties en de jutterij. Er is een gezellig café bij het museum, een grote speeltuin, een souvenirshop en een picknickplaats. Het Schipbreuk- en Juttersmuseum is interactief en educatief.

  Wadlopen (Waddeneilanden)

  Wadlopen
  Wadlopen

  De Waddenzee is een prachtig natuurgebied. Het is de binnenzee tussen de Waddeneilanden en de Noordzee aan de ene kant, en aan de andere kant het vasteland van Nederland, Duitsland en Denemarken. Bij laagwater is de Waddenzee goed te betreden en kun je wadlopen van een Waddeneiland naar het vasteland. Je kunt op verschillende plekken, verschillende wadlooptochten doen. Hoe zwaar de tocht wordt is veelal afhankelijk van de weersomstandigheden.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Nederland bekijken.

  Vervoer

  Op de meeste eilanden is de auto toegestaan en kun met de veerboot komen. Maar de fiets is toch wel het beste vervoermiddel om de eilanden te verkennen.

  Geschiedenis

  Texel In 1287 was er een watersnoodramp en werd Texel van Vlieland gescheiden. Vlieland In 1287 was er een watersnoodramp en werd Vlieland van Texel gescheiden. In 1942 hoorde Vlieland ook bij Noord-Holland. Tijdens de oorlog werd dit verandert en Vlieland hoorde voortaan bij Friesland. Toen de oorlog over was is dit niet terug gedraaid Terschelling De watersnoodramp van 1287 zorgde ervoor dat de Waddenzee tussen Terschelling en de rest van Nederland te liggen. De mensen uit West-Terschelling en de mensen uit Oost-Terschelling konden het niet goed met elkaar vinden. Dit zorgde er voor dat er in 1612 een scheiding ontstond. Ameland Ameland is ook ontstaan door de watersnoodramp van 1287. De eerste vermelding dat Ameland bestond komt uit de 8e eeuw. Johan Willem Friso van Oranje-Nassau werd Heer van Ameland. Toen hij stierf werd hij opgevolgd door zijn zoon en klein zoon. In 1940 werden er Duitse troepen naar Ameland gebracht, omdat het eiland zo klein is werd het binnen enkele uren veroverd. Op 2 juni 1945 gaven de Duitsers zich over, dat is een maand na de Duitse nederlaag. Schiermonnikoog Voor 1580 is er niet zo heel erg veel bekend van Schiermonnikoog. In 1580 werd het protestant en hoorde het voortaan bij Friesland. Vanaf 1859 tot 1940 werd het verschillende keren verkocht en geërfd. In 1940 kwam het in de handen van graaf Bechtold Eugen von Bernstoff. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het bezet door de Duitsers en zij bouwden een radarpost op het eiland.

  Heb je interesse in een reis naar Waddeneilanden? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Waddeneilanden, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

  Heeft u interesse in een reis naar Nederland? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

  Zonder budget geen passend advies.
  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Bekijk onze reizen naar Waddeneilanden