Drenthe

Hunnebedden in Drenthe, provincie Nederland
Hunnebedden in Drenthe, provincie Nederland

Drenthe is een provincie in het noordoosten van Nederland. De hoofdstad van Drenthe is Assen, bekend van de TT in Assen. Er wonen ongeveer 490.870 mensen in Drenthe. In het zuiden grenst het aan de provincie Overijssel, in het westen aan Friesland en in het noorden aan Groningen. In het oosten grenst de provincie aan de Duitse grens. Drenthe is o.a. erg bekend vanwege de hunebedden.

Aanbieders van vakanties naar Drenthe
Bolderman Excursiereizen (excursiereizen) Klik
Booking.com (hotel) Klik
Kras (allround) Klik
Golfreizen.nu (actieve vakantie) Klik
TUI (allround) Klik
Belvilla (vakantiehuizen) Klik
VacanceSelect (autovakantie) Klik
Suncamp holidays (kamperen) Klik

Landkaart Drenthe
Plaatsen in de buurt van Drenthe:
 • Groningen (34 km)
 • Overijssel (48 km)
 • Ervaringen

  Carla Potappel op 16 november 2017 plaats: Drenthe, reisperiode: september 2017

  Mooie omgeving om te fietsen, erg verschillend kwa natuur.

  • Algemeen 8
  • Cultuur 8
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 9
  • Inwoners 8
  • Ligging 8
  Nils Beemer op 1 september 2017 plaats: Drenthe, reisperiode: maart 2017

  Er was geen strand. Voor de rest was alles, op het Hollandse weer na, perfect. Gezellige sfeer, mooie omgeving, genoeg te doen!

  • Algemeen 10
  • Uitgaan 6
  • Cultuur 10
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 10
  • Inwoners 10
  • Ligging 10
  Ron Weening op 14 december 2015 plaats: Drenthe, reisperiode: maart 2015

  De omgeving van Dwingeloo nodigt uit om op pad te gaan en niet binnen te laten zitten. En ondanks het feit, dat het deze dagen niet het allerbeste weer was, hebben we dat ook gedaan. En we hebben genoten. Lekker gewandeld ondanks af en toe wat nattigheid.

  • Algemeen 8
  • Cultuur 8
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 8
  • Inwoners 8
  • Ligging 8

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Drenthe

  Hunebedden (Drenthe)

  Hunebedden
  Hunebedden
  Kaart met locatie Hunebedden

  De hunebedden liggen verspreid door de provincie Drenthe. Het zijn er maar liefst 52 en dit zijn de oudste monumenten van Nederland, daterend uit de prehistorie. Het grootste hunebed staat in de plaats Borger. Ongeveer 5.000 jaar geleden zijn de hunebedden gebouwd door het trechterbekervolk. Aangenomen wordt dat de hunebedden als graf gebruikt werden. De zwerfkeien, waarmee de hunebedden zijn gemaakt, zijn door gletsjers uit de ijstijd ontstaan. De hunebedden hebben een mysterieus uiterlijk.

  Kamp Westerbork (Drenthe)

  Kamp Westerbork
  Kamp Westerbork
  Kaart met locatie Kamp Westerbork

  Kamp Westerbork is gebruikt van 1939 tot 1971 voor verschillende doeleinden, maar is vooral bekend van de verschrikkelijke gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog. Het kamp diende toen als doorgangskamp voor Joden. In totaal zijn ongeveer 107.000 in Nederland wonende Joden doorgevoerd naar vernietiging- en concentratiekampen in Tsjechië, Polen en Duitsland. Je kunt een bezoek brengen aan het museum en een rondleiding over het kampterrein volgen. Daarnaast zorgt het herinneringscentrum voor verschillende tentoonstellingen door het jaar heen.

  Wildlands Adventure Zoo Emmen (Drenthe)

  Wildlands Adventure Zoo Emmen
  Wildlands Adventure Zoo Emmen
  Kaart met locatie Wildlands Adventure Zoo Emmen

  Wildlands Adventure Zoo Emmen is een dagje uit voor de hele familie. Het park is in 2016 verhuisd naar een nieuwe locatie (voorheen: Dierenpark Emmen). Wildlands is opgedeeld in drie verschillende klimaten: Jungola, Serenga en Nortica (jungle, savanne en poolgebied).  Enkele voorbeelden van bijzondere dieren die je hier kunt vinden zijn leeuwen, nijlpaarden, alligators, ijsberen, pinguïns en het park heeft ook een vlindertuin. Een kaartje voor volwassenen kost rond de 30 euro, voor kinderen is het wat goedkoper.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Nederland bekijken.

  Vervoer

  Drenthe is goed met de auto te verkennen, de wegen zijn goed onderhouden. Verder zijn er in heel Drenthe goede busverbindingen en is er een treinverbinding met het rest van Nederland. De kleinere dorpjes zijn ook goed met de fiets te bereiken.

  Geschiedenis

  Drenthe wordt al erg lang bewoond, de grafheuvels en hunebedden zijn hier een bewijs van. In 1046 schonk Hendrik III het graafschap aan bisschop Bernold van Utrecht. Daar waren de inwoners van Drenthe het niet helemaal mee eens. Daarom werd het ruiterleger van de bisschop verslagen door een stel boeren in 1227, deze slag wordt herdacht als de Slag bij Ane. Drenthe mocht niet bij de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden horen, omdat ze vonden dat Drenthe een achter gebleven gebied was. Ook vonden ze dat Drenthe geen vertegenwoordiger nodig had in de Staten-Generaal. In de 20e eeuw werd het gesloten karakter van Drenthe aangepakt, want er werd meer grond ontgonnen en er kwamen nieuwe bedrijven. Toen de TT eenmaal in Assen werd georganiseerd kwam de provincie Drenthe pas echt op de kaart te staan.

  Heb je interesse in een reis naar Drenthe? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Drenthe, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

  Heeft u interesse in een reis naar Nederland? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

  Zonder budget geen passend advies.
  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  1Bekijk onze reizen naar Drenthe