Manaus

Centrale plein in de oude stad van Manaus
Centrale plein in de oude stad van Manaus

Manaus is de hoofdstad van het Amazonegebied. De stad ligt in het noorden van Brazilië. In de 19e eeuw was Manaus het rubbercentrum van de wereld. Manaus bloeide hierdoor erg op en dat is nu nog te zien aan de vele architectonische gebouwen uit die tijd. De meeste gebouwden zijn helaas vervallen en omdat er tegenwoordig geld ontbreekt, kunnen de gebouwen ook niet worden gerenoveerd. De enorme rijkdom van vroeger was te danken aan het feit dat de rubberbomen alleen hier groeiden en nergens anders ter wereld. In de lokale Portugese taal betekent 'Manaus' 'Moeder van God'.

Vanessa 'BraziliŽ is een immens groot land dus je moet je goed bedenken wat je er wilt zien en beleven. In 1 reis lukt het niet om het hele land te ontdekken. Ik heb zelf het noordoosten bezocht. Deze streek heeft het allemaal: tropische stranden, bruisende steden, de kleurrijke bevolking en een rijke geschiedenis.', Vanessa - reisexpert BraziliŽ gratis reisvoorstel >>

Landkaart Manaus
Plaatsen in de buurt van Manaus (BraziliŽ) :
 • Belťm (1296 km)
 • Brasilia (1932 km)
 • Campo Grande (2014 km)
 • Fortaleza (2385 km)
 • Canoa Quebrada (2539 km)
 • Foz do IguaÁu (2557 km)
 • Belo Horizonte (2558 km)
 • Galinhos (2642 km)
 • S„o Paulo (2689 km)
 • Caruaru (2721 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Manaus

  Het Gemeentelijke Park Mindu (Manaus)

  Het Gemeentelijke Park Mindu ligt in het hart van Manaus, op 15 minuten van het centrum. Het is één van de vier beschermde gebieden in de Amazone. Het park is gelegen vlak bij het Park Ten. De oprichting van het park is een initiatief van de stad, stichting Vicory Amazon en de bewonersvereniging van Park Ten. Het park wordt beheerd door de gemeente. Er zijn nog wetenschappelijke activiteiten bezig in het park. Het park heeft een oppervlakte van 33 ha, dit is ook het enige bos wat er nog in Manaus is. In het park bevinden zich de laatste sauim-toed apen, deze apen worden erg bedreigd en komen alleen voor in de regio van Manaus. In 1996 is Manaus ingezet voor het maken van een modern architectonisch ontwerp in het park, waardoor er een goede samenwerking komt tussen mens en milieu. Over een goed aangelegd pad kun je veilig wandelen door het park.

  Het Teatro Amazonas (Manaus)

  Het Teatro Amazonas
  Het Teatro Amazonas
  Kaart met locatie Het Teatro Amazonas

  Het Teatro Amazonas werd gebouwd tijdens de Belle Epoque, in de tijd waarin veel geld werd verdiend aan de rubberbomen. De bouw van het Teatro Amazonas werd voor het eerst voorgesteld in 1881 door Antonio Jose Fernandes Júnior, een lid van de lokale Kamer van Volksvertegenwoordigers. In 1882 werd het eerste plan afgekeurd door een beperkte financiering. Aan het einde van 1882 keurde de voorzitter van de provincie, Jose Listosa Paranaguá, het plan goed omdat er een groter budget was. Er startte een wedstrijd voor het indienen van een plan voor het theater. Het gekozen plan werd gemaakt door een ingenieurs- en architectenbureau uit Lissabon. In 1884 kon de bouw beginnen onder leiding van de Italiaanse architect Celestial Sacardim. In 1895, toen het metselwerk en exterieur klaar was, kon de decoratie van het interieur en de installatie van de elektrische verlichting beginnen. Het theater werd op 31 december 1896 geopend. De eerste voorstelling vond plaats op 7 januari 1897.


  Manaus (Manaus)

  Manaus
  Manaus
  Kaart met locatie Manaus

  Manaus is een moderne en groeiende stad gelegen in het Amazone-gebied. Voor de 19e eeuw was Manaus een klein, nietszeggend stadje totdat er in het omliggende regenwoud rubber werd gevonden. Hierna groeide het stadje snel en volgde een periode waarin architectonisch indrukwekkende gebouwen werden gebouwd. Momenteel is Manuas de poort tot het Amazone-gebied.

  Museu AmazŰnico (Manaus)

  Museu AmazŰnico
  Museu AmazŰnico
  Kaart met locatie Museu AmazŰnico

  Museu Amazônico is een museum dat gelegen is in een verbouwd herenhuis. In dit museum vind je een mooie en kleine collectie van inheemse voorwerpen en door de mens bewerkte voorwerpen afkomstig rond en uit de Amazone. Deze zijn gevonden tijdens archeologische onderzoeken die nog steeds lopende zijn in de staat Amazonas. Enkele bijzondere voorwerpen die hier bewaard worden zijn Matis en Maku jacht gereedschappen, prachtige kostuums maar ook maskers die gebruikt zijn in de Yanomami en Ticuna rituelen. Op de eerste verdieping van het museum vinden er ook af en toe tijdelijke kunst en educatieve voorstellingen plaats.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van BraziliŽ bekijken.

  Vervoer

  Manaus heeft een eigen internationale luchthaven. In de stad is een goed netwerk van busverbindingen.

  Geschiedenis

  De geschiedenis van Manaus begint in 1669 als de Portugezen kolonisten er een klein fort bouwen om zich te verdedigen tegen de invallen van de Spanjaarden. Op 24 oktober 1848 krijgt Manaus de rechten van een stad en kreeg het de naam Cidade da Barra do Rio Negro. Maar nog geen twee jaar later in 1850 wordt het hele Amazonegebied samengevoegd tot één provincie en op 4 september 1856 krijgt de stad de naam Manaus Cidade. Het meest besproken deel uit de geschiedenis van Manaus vond plaats tussen 1890 en 1920. Gedurende deze tijd was Manaus het centrum van de Braziliaanse rubberboom. Deze bomen hebben geleid tot een goede welvaart in heel Manaus en een groot deel van Noord-Brazilië. Voor de rubberplantage-eigenaren was het de tijd van rijkdom. Helaas was deze welvaart van korte duur. Door alle rijkdom en comfort kwamen veel immigranten naar Brazilië en ontstond er veel armoede in het noorden van Brazilië. De zaden van de rubberboom werden gestolen door de Engelsman Henry Wickham die ze naar Engeland smokkelde. Vervolgens exporteerde Engeland de zaden en bracht ze naar eigen overzeese koloniën. Daar werden goedkopere plantages gekweekt die meer en betere rubber kweekten. De rubberprijzen kelderden tot een dieptepunt en Manaus kwam in armoede terecht. Manaus is tegenwoordig het epicentrum van de financiële activiteit van het noorden van Brazilië. Waar de rubberindustrie is mislukt, is de industrie zoals zeep en olieraffinaderijen enorm gegroeid. Onlangs werd Manaus uitgeroepen tot belastingvrije zone.

  Vakantieverhalen / reisverslagen

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Manaus