Egmond aan Zee

Egmond aan zee in de avond, Nederland
Egmond aan zee in de avond, Nederland

Egmond aan Zee is een badplaats in de gemeente Bergen in de provincie Noord-Holland. Egmond bestaat uit drie dorpen. Egmond aan Zee, Egmond-Binnen en Egmond aan den Hoef. Egmond aan Zee is de bekendste van de drie dorpen. Prominent aan de boulevard staat de vuurtoren Jan van Speyck die vanaf het hele dorp te zien is. Het brede strand biedt vele voorzieningen als paviljoens en zeil- en surfmogelijkheden. Er is veel te doen in Egmond aan Zee. Terrassen, restaurants, een subtropisch zwemparadijs, sportvoorzieningen en een winkelgebied met voor ieder wat wils. Waar de bebouwing van Egmond aan Zee ophoudt, begint de natuur van het Noordhollands duinreservaat. Ooit is het ontstaan als vissersplaatsje maar al sinds het begin van deze eeuw heeft het een toeristisch belang. Zowel het vissers- als toeristische verleden is nog duidelijk in het straatbeeld terug te vinden.

Heb je weinig kennis van Nederland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Egmond aan Zee
Plaatsen in de buurt van Egmond aan Zee (Nederland) :
 • Noord-Holland (21 km)
 • Amsterdam (33 km)
 • Flevoland (62 km)
 • Scheveningen (62 km)
 • Den Haag (63 km)
 • Utrecht (67 km)
 • Zuid-Holland (71 km)
 • Rotterdam (78 km)
 • Friesland (89 km)
 • Waddeneilanden (100 km)
 • Ervaringen

  op 31 augustus 2017 plaats: Egmond aan Zee, reisperiode: juli 2017

  Ik vond het een leuke plaats alleen anders dan vorige jaar

  • Algemeen 8
  • Inwoners 8
  • Ligging 7
  op 3 december 2016 plaats: Egmond aan Zee, reisperiode: oktober 2016

  Egmond aan Zee is een leuke gezellige familiebadplaats

  • Algemeen 10
  • Uitgaan 6
  • Restaurants 8
  • Inwoners 10
  • Ligging 10

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Egmond aan Zee

  De vuurtoren van Jan van Speijk (Egmond aan Zee)

  De vuurtoren van Jan van Speijk
  De vuurtoren van Jan van Speijk
  Kaart met locatie De vuurtoren van Jan van Speijk

  De vuurtoren van J.C.J. van Speijk is een van de oudste actieve vuurtorens van Nederland. In de voet van het witte bouwwerk is een graftombe als herinnering aan luitenant Jan van Speijk. Hij staat erom bekend alles gegeven te hebben om de Belgen te verslaan, hij ging nog liever zelf dood dan dat hij zijn schip opgaf aan de vijand. Nu wordt de toren nog steeds gebruikt als herkenningspunt voor schepen. Daarnaast gebruikt het KNRM de toren bij reddingsacties en oefeningen en kan Rijkswaterstaat de golven van de zee en het getij in de gaten houden door middel van camera's in de vuurtoren. De vuurtoren is vanuit het hele dorp te zien.

  Het strand van Egmond aan Zee (Egmond aan Zee)

  Het strand van Egmond aan Zee
  Het strand van Egmond aan Zee
  Kaart met locatie Het strand van Egmond aan Zee

  Het strand van Egmond is erg ruim en breed en gaat over in het strand van Bergen aan Zee. De vuurtoren van Jan van Speijck is een herkenbaar symbool voor het strand. Er is een gezellige boulevard en er zijn mogelijkheden om een watersport te beoefenen of een mooie wandeling te maken. Het strand wordt elke dag netjes opgeruimd en er is een reddingsbrigade en EHBO-post aanwezig zodat je onbezorgd kunt genieten van de omgeving.

  Museum van Egmond (Egmond aan Zee)

  Het Museum van Egmond is een permanente tentoonstelling gericht op de geschiedenis van Egmond aan Zee. Er hebben drie verschillende Egmonden bestaan vanaf de prehistorie tot aan nu en in dit museum beleef je ze alle drie. Ook voor kinderen is het leuk om kennis te maken met de klederdracht en de verschillende boten waar ze vroeger mee vaarden. Er zijn rondom het museum ook vissershuisjes te zien in smalle straatjes en kun je rondlopen over de duinen.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Nederland bekijken.

  Vervoer

  Vanaf station Alkmaar Centraal kan je met de bus in 15 minuten naar Egmond aan Zee. Door Egmond aan Zee loopt de Europese wandelroute E9, ter plaatse ook North Sea Trail of Hollands Kustpad geheten. De E9 loopt langs de kust van Portugal naar de Baltische staten.

  Geschiedenis

  In het jaar 977 zou achter de duinen het dorp Egmond aan Zee zijn ontstaan. Het verhaal wil dat ene Walgerus, een hereboer uit Egmond-Binnen tien huizen zou hebben gebouwd voor een aantal arme gezinnen. Deze mochten er voor niets wonen en hadden recht om in zee te vissen op voorwaarde dat ze wel aan de abdij in Egmond-Binnen tien procent van hun visvangst zouden afstaan. Ook zou hij het kerkje hebben gesticht wat nu het huidige Oud-Katholieke St. Agnes kerk is. Het kerkje zou hij ter ere van de Heilige Agnes hebben gebouwd. Door erosie van de kust verdwenen bij de Allerheiligenvloed op 1 november 1570 vijftig huizen van Egmond aan Zee in de zee. Bij de Kerststorm in november 1741 werden 36 huizen en de kerk met toren door de zee opgeslokt.

  Vakantieverhalen / reisverslagen

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Egmond aan Zee