Gratis reisvoorstel aanvragen

Met de auto door Australie

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Cairns (AustraliŽ) , B. Kuranda , C. Great Barrier Reef , D. Kakadu , E. Alice Springs , F. Melbourne
Periode: september 1999
Vervoer: Huurauto
Accommodatie: Diverse hotels

Foto van deze vakantie

Alvorens we aan onze reis naar het gigantische Australië begonnen, hadden we al een aantal plannen gemaakt van wat we wilden doen in de 4 weken dat we er zouden zijn:
– Snorkelen op Great Barrier Reef
– De outback in
– Ayers Rock bekijken
– Op familiebezoek in Melbourne

We vlogen op 4 september met de Australische vliegmaatschappij Qantas en British Airways via Londen, Singapore, Darwin en landden na een vlucht van in totaal 22 uur in Cairns. Om 8.00 uur lokale Australische tijd landen we en worden we opgehaald met het busje van ons hotel, Bay Village Tropical Retreat.
Omdat we te vroeg zijn, gaan we eerst even de omgeving verkennen, drinken wat koffie en ontdekken wat goedkope internetmogelijkheden waarmee we het thuisfront updaten over onze goede reis.

Op de Esplanade zien we als een van de eerste bijzondere vogels de Kookaburra. We verdiepen ons alvast in wat mogelijke excursies en gaan de rest van de middag luieren bij het zwembad. We nuttigen een goed maal in één van de vele restaurantjes aan de Esplanade, en na een lange, vermoeiende reis gaan we bijtijds slapen.

Dag 4 – Op zoek naar kasuarissen

Na ons bijzonder vroege ontwaken gaan we rond 10 uur op weg naar de Flecker Botanic Gardens. Daarna gaan we door naar Mt. Whitfield, waar we vergeefs zoeken naar de bijzondere kasuarissen loopvogels. De laatste blijkt helaas onlangs te zijn doodgebeten. We maken een leuke en vermoeiende wandeling door het regenwoud, welke bijzonder groen is. In alle lagen is groen te vinden; zowel op de bodem als in de bomen vind je vele soorten planten en planten op planeten; allen gigantische planten welteverstaan. Overal om ons heen horen we vogels hoog in de bomen, maar we kunnen ze niet zien. Wel zien we onder andere een bushturkey en een kleine kangoeroe.

Na onze wandeling gaan we met de bus terug naar Cairns en kopen we onze kaartjes voor een Kurandatrip. Morgen hebben we om 8.00 uur een excursie gepland naar de Frankland Islands, welke via het hotel is geboekt. Na ons prima maal in het hotel gaan we dus maar weer op tijd naar bed.

Kangoeroes in Australië
Kangoeroes in Australië

Dag 5 – Frankland Islands

Zoals gepland worden we om 8 uur opgehaald bij het hotel om te gaan snorkelen bij de Frankland Islands. Het is over het algemeen altijd zo dat je voor een excursie bij het hotel opgehaald wordt in de ochtend en dat je 's avonds ook weer naar het hotel gebracht wordt. Met de bus gaan we naar de boot en rond 10 uur arriveren we met deze boot op het eiland. Nog geen half uur later zwemmen we tussen de schitterende koralen en ontzettend veel verschillende soorten en maten vissen, die werkelijk alle kleuren hebben van de regenboog. Verder zien we nog een paar zeearenden, spidershells en zeekomkommers. Het is net als de dag ervoor een warme, zonnige dag met een temperatuur rond de 29 graden. Het is dankzij de airco en het briesje wat er staat goed toeven, maar we moeten ons vooral niet te veel inspannen. Om half 6 worden we weer netjes bij ons hotel afgezet.

Dag 6 – Kuranda

Wederom vroeg wakker, zelfs voordat de wekker afgaat, en bereiden ons in die tijd maar voor op onze trip naar Kuranda. We nemen de trein, die overigens veel vertraging heeft en veel stops maakt. We komen uiteindelijk een uur later in Kuranda aan dan gepland. We bezoeken rustig de winkeltjes en de markt, eten wat en gaan daarna om iets voor 15.00 uur terug met de skyrail. Dit is een kabelbaan die ons over de toppen van het oerwoud voert: dit geeft een schitterend uitzicht! Onderweg maken we 2 stops om van het uitzicht te genieten op Barrenfalls en een boardwalk hoog in het oerwoud. Om half 5 worden we weer afgeleverd bij het hotel. In de namiddag is het nog steeds lekker weer en we gaan even ontspannen bij het zwembad. We eten lekkere pasta en versturen weer wat e-mails. Wederom bijtijds ons bed opzoeken om morgen op pad te gaan naar het Atherton Tableland.

Dag 7 – Atherton Tableland

De dag begint met regen. Om 9 uur hebben we alles ingepakt en afgerekend, en we worden stipt op tijd opgehaald door ons in Nederland gereserveerde huurauto. Om 9.30 uur begint onze trip naar Atherton Tableland, een hoogvlakte ten zuidwesten van Cairns. We trekken zuidelijk naar Gordonvale, nemen de lange weg over de Gillies Range naar Lake Barrine. Bij Lake Barrine stoppen we voor koffie en een wandeling. Het weer valt ons erg mee, het is niet overdreven warm, maar de zon komt wel regelmatig door en het is overwegend droog. Een eindje verderop bij Lake Eacham stoppen we nog een keer en maken een langere wandeling. In Malanda lunchen we, en via Broofield Swamp gaan we verder naar de beroemde Curtain Figtree. Deze staat in Yungaburra. We gaan verder naar Mareeba, Mt. Molloy naar Mossman. De wegen en uitzichten zijn schitterend. We dineren in Mossman, en als we terugrijden valt het ons op hoe helder het is. We zien ontzettend veel sterren. Het is erg rustig en horen alleen het continue geluid van krekels en cicaden.

Dag 8 – Plant spotting

Om 9 uur beginnen we de dag met het bezoeken van het National Park Mossman Gorge. We maken een zeer mooie wandeling door het regenwoud waarin zich vele verschillende plantensoorten bevinden, zoals varens, orchideeën en de Strangler Fig. In Wonga is onze volgende stop, hier is een orchideeën tuin waarin we een Sunbird zien nestelen. We gaan vervolgens door naar het strand bij Thorton Beach, en checken daarna in bij onze Heritage Lodge die we al van tevoren hebben geboekt via internet. We gaan op verkenningstocht in de nabij gelegen omgeving en komen onderweg een Musky Rat Kangaroo en een Wallaby tegen. Voordat we gaan dineren gaan we nog zwemmen in het zwembad om af te koelen.

Dag 9 – Safari

Vandaag gaan we op safari naar de Bloomfield River via de “spectaculaire” Bloomfieldtrack, volgens onze reisgids. Het blijkt echter in deze maand (september) een stoffige, oncomfortabele weg vol met gaten en stenen. Tijdens onze oncomfortabele tocht komen we langs steile stukken met weinig doch mooie uitzichten. Helaas was het voornamelijk stoffig regenwoud waarin we ons bevonden. De Bloomfield River viel ook wat tegen, het was namelijk eb. Bij de kleine Aboriginal community Wujal Wujal keren we terug en rond 15.00 uur arriveren we weer- volledig door elkaar gehusseld- bij Cape Tribulation. We maken een zeer mooie wandeling over de Dubuji boardwalk, langs fanpalms en mangroven. Ons maal in de Lodge is erg lekker, ditmaal een echte Aussi Barbie.

Dag 10 – Great Barrier Reef

De dag begint vroeg, om half 8 worden we opgehaald om te gaan snorkelen bij Great Barrier Reef. Dit adembenemende rif is geweldig mooi met zijn ontelbaar verschillende kleuren vissen en koraal. Het weer is heerlijk, niet te heet en zelfs nu en dan een wolkje aan de lucht. De airco werkt goed, maar niet om alles helemaal koel te houden. De luchtvochtigheid is hier in de tropen bijzonder hoog. Dit is goed te merken aan de klamheid; slechtdrogende (zwem)kleding en kauwgom die al plakt in de verpakking. Rond 5 uur in de middag zijn we weer terug.

Het schitterende Great Barrier Reef
Het schitterende Great Barrier Reef

Dag 11 – Rainforest Habitat, Port Douglas

Vandaag gaan we weer terug naar Cairns. We maken onze eerste stop bij het Daintree Environmental Centre waar we wederom een boardwalk maken en een toren beklimmen; dit levert een zeer mooi uitzicht over het regenwoud op. Van daaruit gaan we door naar Port Douglas, hier bezoeken we het Rainforest Habitat waar we veel verschillende diersoorten bekijken. Er zijn gigantische kooien waarin zich veel vogels bevinden, er zijn krokodillen, kangoeroes, koala's, noem het maar op. Eindelijk kunnen we deze dieren goed op de foto krijgen. Het is erg de moeite waard, en zeker een aanrader!

We maken een bewonderenswaardige boottocht over de Cook Highway, waarna we terugkeren naar het hotel Bay Village. Als we de auto inleveren blijkt dat we ruim 500 kilometer hebben gereden. We zwemmen nog even om lekker af te koelen alvorens we op zoek gaan naar een leuk restaurant om de dag mee af te sluiten. Morgen gaan we op weg naar Darwin.

Dag 12 – Darwin

We houden een rustige dag voordat we naar het vliegveld gaan om naar Darwin te vertrekken. We zitten wat op internet, doen wat boodschappen en gaan rustig lunchen. Om 1 uur 's middags gaan we op weg naar het vliegveld, waar ons vliegtuig om 14.40 vertrekt. We komen na twee uur vliegen om 16.30 aan. We genieten van een schitterende zonsondergang en nuttigen een goede steak. Darwin blijkt niet zo gezellig als Cairns en is het er klam warm buiten, en binnen te koud met de airco op 20 graden. We zien hier veel Aboriginals over straat dwalen.

Dag 13 – Kakadu

We halen vandaag eerst de auto op op het vliegveld, en we krijgen een Nissan Pulsar mee. Met deze fraaie wagen gaan we op weg naar Kakadu. We rijden over een goed aangelegde asfaltweg, met erlangs veel Eucalyptus, termietenheuvels en schitterende Tree Ferns. Het Wetland Visitor Centre is onze eerste stop, en daarna gaan we naar de Jumping Crocodilles, waar we onze eerste echte krokodillen zien. Ze springen niet, zoals de naam doet verwachten, maar het is toch vermakelijk. Daarna rijden we door naar Kakadu National Park. Na zo'n 270 kilometer afgelegd te hebben, arriveren we rond 4 uur in de middag bij ons hotel. Voor het donker wordt maken we nog een wandeling door de dichtbij gelegen billabong. Hier zien we veel Pink Lotus, witte waterlelies en watervogels.

Dag 14 – Yellow Water

De dag begint wederom vroeg. We gaan namelijk op excursie naar Yellow Water waarvan de boot om 9 uur in de ochtend vertrekt, en de vertrekplaats is een uur rijden vanaf het hotel. We komen er ruim op tijd aan en de cruise blijkt schitterend! We genieten van het prachtige landschap en de vele (water)vogels en dieren. We zien onder meer Magpie Gees, Jaribu, Plumed Whisteling Ducks, wederom krokodillen, wallabys en nog veel meer. Na de koffie vervolgen we onze dag, en bezoeken de Nourlangie Rock in Kakadu waar rotstekeningen van de Aboriginals te bezichtigen zijn. We gaan langs de Anbangbang Billabong, waar we een korte stop maken, lunchen in het Bowali Visitor Centre en eindigen de dag met een wandeling bij Mamukala. Hier zien we weer veel vogels en wallabies. Daarna besluiten we deze goedgevulde dag met een afkoelende duik in het zwembad en een zeer goed 5-gangen diner in het hotel. En hoewel we een aantal maal waren gewaarschuwd voor de vele insecten in Kakadu hebben we hier op een paar rotvliegen na, weinig last van.

Dag 15 – Gorges

Wederom staan we vroeg op. We hebben bij Hotelplan een boottrip geboekt in het Katherine Gorge National Park, ruim 400 kilometer verderop! Om half 8 vertrekken we en rond half 12 zijn we in Katherine, lunchen lekker en gaan dan met de boot mee. Het is vandaag weer erg heet, rond de 40 graden, en op de wandelpaden zelfs 45, dus hopelijk is het wat koeler in de boot. We gaan met de boot door schitterende hoge wanden, en we maken een korte wandeling tussen twee “gorges”, waar Aboriginal schilderingen te zien zijn. Als de boottocht afgelopen is nemen we een lekkere ijskoffie tot ons om af te koelen, maar echt helemaal opfrissen doen we bij het zwembad na terugkomst. Er lopen hier trouwens veel Australiërs op blote voeten. De Aboriginals zien we voornamelijk dronken op straat rondhangen.

Dag 16 – Op weg naar Tennant Creek

Nogmaals erg vroeg op, met een dag op de autoweg in het verschiet. We gaan richting Tennant Creek, en dat ligt wel 695 kilometer verderop. Gedurende onze autotocht zien we het landschap veranderen. Het gebied wordt droger en meer open, de vegetatie wordt lager en er verschijnen steeds meer rotsen. De bodem en daarmee ook de termietenheuvels kleuren steeds roder/bruiner. Ook niet heel gek, aangezien we verder richting het Red Centre gaan. We komen overigens wel regelmatig auto's tegen, maar het is niet druk op de weg. Er liggen wel veel dode kangoeroes op de weg. Als we bijna bij Tennant Creek aankomen nemen we nog een kijkje bij The Pebbles, maar dat blijkt weinig interessant. Rond half 5 arriveren we in Tennant Creek, en we nemen een zeer verfrissende duik in het zwembad van ons hotel in Tennant Creek.

Dag 17- Alice Springs

Niet geheel verbazingwekkend zijn we wederom vroeg op. Na een uur reizen komen we aan bij de Devlis Marbles, granieten rotsformaties; ook wel The Eggs of the Rainbow Serpent geheten. Net als gister zien we geen levende kangoeroes, maar alleen de aaseters. Er zitten vele speciale vogelsoorten tussen, zoals de Blackbreasted Buzzard en zelfs een dingo. De temperatuur is vandaag stukken beter, het is zo'n 21 graden in de schaduw en maximaal 26 in de zon. Rond 2 uur 's middags komen we bij Alice Springs aan, 545 kilometer gereden vandaag. We maken een korte wandeling bij Simpson Gap. We checken in in ons hotel rond half 5 en maken nog even een wandeling door de stad, the Alice verkennen. Bij de Todd River zien we veel Galah's, en daarna gaan we nog even internetten. We hebben een heerlijk diner bestaande uit buffel, kangoeroe en wallaby. Je moet hier niet vegetarisch zijn. 's Avonds trekken we zelfs een trui aan omdat het behoorlijk afkoelt. Heerlijk.

Boten in de Katherine Gorge rivier tussen Darwin en Alice Springs in het Northern Territory
Boten in de Katherine Gorge rivier tussen Darwin en Alice Springs in het Northern Territory

Dag 18 – Ultiem Uluru (Ayers Rock)

We zitten nu eenmaal in het ritme, en het bevalt ons best goed. Vandaag gaan we dus al om half 9 op weg naar Uluru, beter bekend als Ayers Rock. Het is weer een warme dag met ruim 30 graden, en de omgeving verandert steeds meer in hetgeen wat ik me bij een woestijn voorstelde. Om half 3 arriveren we in het hotel, wassen onze was en gaan naar Ayers Rock. Rond half 6 komen we bij Uluru aan, en hoewel de zon pas over een uur onder zal gaan, is het er nu al druk met zonsondergang toeristen. De imposante rots verkleurt bij het ondergaan van de zon, wat een gaaf beeld geeft. Er zitten hier wel gigantisch veel (zeer irritante) vliegen en de lucht is er erg droog. Het geeft ongeveer hetzelfde effect als wanneer het stevig vriest; schrale lippen en statische elektriciteit.

Dag 19 – Ayer & Olga

De dag begint zeer koel, en we trekken zelfs onze lange broeken aan. In de middag wordt het echter weer warm met ruim 30 graden en maar een klein zuchtje wind. We gaan op weg naar de Olga's; een hele grote stapel rode stenen. We maken een grote wandeling in de Valley of the Winds; ruim 2,5 uur wandelen we over een rotsig pad langs schitterende uitzichten en planten. We zien veel verschillende planten; paars, geel, blauw, wit, dun blad, dik blad, ingevouwen blad.. Noem het maar op! Na een wandelingetje bij Olga Canyon gaan we weer terug naar het hotel, waar we wederom lekker afkoelen in het zwembad. We zien de zonsondergang bij Ayers Rock vanuit de look-out in de buurt van ons hotel. Van hieruit kun je ook de Olga's zien.

Dag 20 – Op weg naar Melbourne

Wéér vroeg op. Vandaag gaan we op weg naar Melbourne. We gaan van tevoren nog langs wat winkels en rond half 12 leveren we de auto weer in op het vliegveld. Om 5 over 1 zal onze vlucht vertrekken, dus we zijn ruim op tijd. Helaas heeft ons vliegtuig vertraging en komt pas om 2 uur aan, waarna we we pas om half 3 vertrekken. We landen om 8 uur in Melbourne waar we worden opgehaald, maar er is nog een koffer missende. Deze melden we, en 's avonds wordt deze alsnog bezorgd. Gelukkig maar. We krijgen om 10 uur nog een maaltijd, nadat we al 2 volledige maaltijden in het vliegtuig genuttigd hebben.

Dag 21 – Melbourne City pt. 1

We spenderen de dag in Melbourne en treffen wat voorbereidingen voor ons weekendje langs de Great Ocean Road. Als eerste bekijken we het imposante centrum van de welbekende metropool, bekijken de stad en gaan daarna naar de Victoria Markets, die erg leuk zijn. Ik word helaas ziek, dus we gaan gauw weer terug. De rest van de familie komt later.

Dag 22 – Ocean Road

De volgende dag gaan we op pad, nog steeds ziek, met een oude stinkende Ford Falcon. Vanaf de kronkelende Ocean Road hebben we schitterende uitzichten, maar bij de 12 Apostles staat de auto plotsklaps stil. Met wat hulp van buitenaf start de auto na een poosje weer. We bezoeken een eindje verderop de wegenwacht (RACV) in een dorp, en zij kijken de auto nog even goed na. We gaan verder op weg naar Warrnambool waar ons een leuke cottage wacht. In de stad eten we een hapje en gaan daarna heerlijk slapen.

Dag 23 – Whale spotting

We beginnen de dag rustig met een heerlijk ontbijt. We gaan op zoek naar walvissen, waar het plaatsje om bekend staat. We zien algauw een moeder en haar kalf, dus we hebben geluk! Uiteindelijk reizen we weer via de kust terug en genieten van de wonderschone uitzichten van zandsteen kusten met daarop veel bloeiende planten. We reizen na de lunch via het binnenland (met rechtere wegen) terug naar Melbourne, wat ons ook fraaie uitzichten oplevert.

Dag 24 – Nationale parken & bubbelbaden

Onze familie moet helaas weer aan het werk, maar wij gaan 3 dagen op pad met als doel het Wilsons Prom National Park. We hebben via het internet een overnachting gevonden en geboekt bij Waratah Park Country House. Om 2 uur komen we in de richting en we maken een wandeling in Liptrap Coastal Reserve. Dit is een erg mooi bos met volop bloeiende planten en verschillende vogelsoorten. Om 4 uur checken we in, en onze kamer is boven verwachting goed; schitterend uitzicht op zee en zelfs een bubbelbad! Ook het weer valt ons erg mee, het is heerlijk rond de 25 graden en lekker zonnig. We gaan voor het eten nog even op pad om dieren te spotten. Zelfs tijdens ons diner in de eetzaal zien we nog een wombat voorbij wandelen.

Dag 25 – The Prom

Vandaag gaan we na een goed ontbijt op weg naar The Prom, het zuidelijkste puntje van het Australische mainland. Tijdens onze rit rijden we weer door schitterende gebieden met hoge struiken en duinen. Het is vandaag weer goed warm met ruim 26 graden en onze wandeling in de zon. We gaan naar het visitorcentrum in Tidal River waarna we verder de Lilly Pilly Gully rondwandeling maken. Hier zien we wederom veel planten, vogelsoorten en bloeiende bloemen in vrijwel alle kleuren van de regenboog. Op de terugweg maken we nog een paar stops, voor onder andere Picnic Beach, wat emu's en kangoeroes die op de weg staan en een wombat die de weg oversteekt. Aan het eind van de middag zijn we terug bij ons heerlijke onderkomen en koelen we af in ons bubbelbad.

Dag 26 – Terug naar Melbourne

Vandaag gaan we terug naar Melbourne. De dag begint goed met een lekkere 21 graden en zonnig. We gaan via de kustweg en onderweg bezoeken we Bald Hills Wetland Reserve nabij Tarwin Lower. We zien wel wat vogels, maar de wandeling naar de birdhide was leuker dan de hide zelf. Onderweg stoppen we een paar keer voor benzine, koffie en we lunchen in Inverloch. We stoppen ook nog in Bunurong Marine Reserve; hier is een schitterend uitzicht met veel bomen en planten in de bloei. Het valt ons op dat Victoria erg Engels aandoet met de groene heuvels, schapen, koeien, Bed and Breakfasts en tea rooms; zelfs het koele weer en de regen past er volledig bij.

Skyline van Melbourne
Skyline van Melbourne

Dag 27 – Melbourne City pt. 2

Vandaag blijven we een dag in Melbourne om souvenirs te kopen. We kopen een dagkaart voor nog geen $5 voor 1 zone, waarmee we overal komen. Via de Southgate belanden bij chique winkels en zeer gevarieerde keuzes qua eten, van Chinees tot Italiaans tot Engelse Fish and Chips. We lopen langs de Yana River naar het Crown Entertainment complex waar zich onder meer het casino bevindt. Het is echt een gigantisch complex en in het casino bevinden zich ontzettend veel pokertafels, black-jack tafels en wheels of fortune. Na een kort bezoek gaan we terug naar het centrum, gaan naar het Royal Arcade, Melbourne central en zijn om ongeveer 5 uur terug met al onze verzamelde souvenirs.

Dag 28 – Melbourne Countryside-tour

Vandaag is onze volledige dag in Melbourne alvorens we terug naar Nederland gaan. We gaan toeren door de countryside noord-west van Melbourne. We stoppen als eerste bij Organ Pipes National Park waar we mooie basaltzuilen aantreffen. Daarna gaan we verder via de Mt Macedon naar Hanging Rock, maken er een leuke wandeling en zien zelfs een koala! Het is een mooie voorjaarsdag met een onbewolkte lucht, zon en ruim 18 graden. We trekken verder naar Woodend, richting Daylesford waar we een stop maken bij de Trenham Falls. Na de koffie gaan we wijn proeven bij St. Anns Winery, wat erg leuk is. We eten lekker in Williamstown en besluiten daarmee de dag en daarmee ook (bijna) onze vakantie.

Dag 29 – Oost, West...

Vandaag gaan we weer een lange reis naar Nederland tegemoet. Ons laatste ontbijt is een cooked breakfast in de tuin. We hebben onze spullen zo gepakt en rond 1 uur nemen we afscheid van onze familie. Om 2 uur checken we in op het vliegveld waar ons vliegtuig om 4 uur zal vertrekken. Om half 12 in de nacht arriveren we in Singapore waar we even 2 uur de tijd hebben om onze benen strekken. Om half 2 gaan we weer verder op weg naar Londen. Om half 3 onze Australische tijd landen we in Londen, waar het dan half 6 in de ochtend is. In Londen Heathrow ontwaakt alles langzaamaan terwijl wij 3 uur wachten op onze aansluiting naar Schiphol. Alles loopt op schema, en we landen zelfs eerder dan gepland. Om half 9 (onze Australische tijd) zijn we weer thuis aanbeland, het is dan half 1 's nachts Nederlandse tijd. Eindelijk thuis na ruim 31 uur reizen.

Heb je interesse in een reis naar AustraliŽ? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar AustraliŽ, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen