Feestdagen en festivals in Puglia

Verschillende feestdagen in Puglia
Verschillende feestdagen in Puglia

Wanneer je op reis gaat is het leuk om te weten welke lokale feestdagen en festivals er die periode zijn. Het is een leuke manier om kennis te maken met de cultuur en de locals. In Italië kennen ze veel feestdagen en ook in Puglia kun je daar de sfeer van proeven. Vooral tijdens de zomer is er genoeg te beleven: van opera tot pastafeest en van tradities tot vuurwerkshow. Dit zijn de leukste Pugliese feestdagen en festivals.

Carnevale di Putignano (februari)

In de hak van Italië wordt het oudste carnaval ter wereld gevierd. Volgens de inwoners van Putignano is hun carnavalsfeest het alleroudste. De eerste carnavalsoptocht heeft hier al in 1394 door de straten getrokken. Nog steeds vindt hier een van de langste optochten ter wereld plaats. Je ziet tijdens het Pugliese carnaval veel gemaskerde en verklede inwoners en bijzondere praalwagens. 

Carnevale di Putignano
Carnevale di Putignano

Nzegna (april)

In het dorpje Carovigno, vlak bij Ostuni, vindt op Paaszondag de nzegna plaats. Dit is een unieke vorm van vaandelzwaaien waarbij veel tradities komen kijken. De naam nzegna verwijst naar de kleurrijk geblokte vlag, die door talrijke vaandelzwaaiers in de lucht wordt gezwierd en elegant wordt opgevangen. Deze traditie bestaat al sinds het jaar 1100. Na Paaszondag wordt er ook op Tweede Paasdag nog met de vlaggen gezwaaid tijdens de processie. 
Vraag gratis een offerte aan

Sinterklaas (mei)

In Bari wordt al het sinterklaasfeest al op 8 mei gevierd. Behalve de datum zijn er nog meer verschillen tussen de Pugliese sint en zoals wij hem in Nederland kennen. Hij heeft geen lange witte baard, maar een korte grijze. In plaats van een mijter heeft hij een aureool en hij heeft ook een getinte huidskleur. Pieten kent hij ook niet, hij heeft een gevolg bestaande uit inwoners van Bari.

Festa di Santa Domenica (juli)

Het stadje Scorrano staat wereldwijd bekend om zijn luminarie, lichtkunstwerken. Elk jaar wordt het dorpje in begin juli letterlijk in de schijnwerpers gezet. Dan vindt namelijk een feest plaats dat gewijd is aan de patroonheilige Santa Domenica: Festa di Santa Domenica. 

Festa di Santa Domenica in Scorrano
Festa di Santa Domenica in Scorrano

Festival della Valle d'Itria (juli)

In de laatste twee weken van Juli vindt er een muzikaal festival plaats in Martina Franca. Het festival is uitgegroeid tot een festival met zeer gewaardeerde producties van bekende en minder bekende opera's van onder andere Verdi, Wagner, Britten en Venosa. Het doel van het festival is om vergeten en weinig uitgevoerde werken van componisten op het programma te zetten. 

Sagra (zomer)

De zomer is bij uitstek de tijd voor sagre, culinaire eet- en drinkfestijnen. De regio Puglia heeft een van de meest gerenommeerde culinaire tradities van de wereld en dit kan je zelf meemaken tijdens de sagre. Meestal staat hierbij één plaatselijke specialiteit centraal. Voor elke lekkernij is er een eigen sagra. Zo is er in Francavilla Fontana een sagra gewijd aan mozzarella en wordt in Caranna de Sagra delle Orecchiette gehouden. Je wil dit zeker meemaken vanwege de bijzondere sfeer die rijk is aan folklore en creativiteit. Deze evenementen zijn daardoor heel aantrekkelijk voor zowel toeristen als locals.

Sagra delle Orecchiette (augustus)

Sagra delle Orecchiette is een culinair festijn dat gewijd is aan de Orecchiette, de pasta die zo kenmerkend voor Puglia is. Deze pasta heeft de vorm van kleine oortjes en heeft daar de naam aan te danken. De pasta wordt in Puglia nog altijd met de hand gemaakt. Het festijn vindt elk jaar in midden augustus plaats in Caranna, dichtbij Cisternino in Brindisi. Een weekend lang is er feest in de stad met vooral lekker eten en muziek. Het weekend wordt afgesloten met vuurwerk, wat tradioneel het einde van Sagra delle Orecchiette is.

Orecchiette wordt nog altijd met de hand gemaakt in Puglia
Orecchiette wordt nog altijd met de hand gemaakt in Puglia

La Notte della Taranta (augustus)

In augustus klinken overal in Puglia de opzwepende klanken van de tarentella. Tijdens La Notte della Taranta barst het feest pas echt los. Dit feest vindt plaats in Melpignanon, gelegen tussen Lecce en Otranto. Er zijn verschillende optredens en je kunt ook zelf een dansje wagen.

La Notta della Taranta
La Notta della Taranta

Sagra Pirotechnica (augustus)

De inwoners van Locorotondo trekken vijf dagen uit om hun patroonheilige San Rocco te eren. Er zijn verschillende festiviteiten, waarvan een grote vuurwerkshow er een is. Deze vindt plaats na de processie van het standbeeld van San Rocco. De bekendste vuurwerkspecialisten komen speciaal voor dit festival naar het stadje toe om deel te nemen aan de speciale vuurwerkcompetitie. 

Om San Rocco te eren wordt een vuurwerkshow gegeven
Om San Rocco te eren wordt een vuurwerkshow gegeven

Nationale feestdagen

In Italië worden verschillende nationale feestdagen gevierd, waarvan je in Puglia ook de sfeer kunt proeven. Ga je in april naar Puglia? Dan wordt de Italiaanse bevrijdingsdag (Giorno della Liberazione) gevierd op 25 april. De dag van de arbeid krijgt ook veel aandacht en wordt op 1 mei gevierd. In het Italiaans wordt dit Festa del Lavoro genoemd. De Nationale feestdag (Festa della Rubblica) vindt plaats op 2 juni. Verder worden de christelijke feestdagen Maria Hemelvaart (Ferragosto, op 15 augustus), Allerheiligen (Ognissanti, op 1 november) en Maria Onbevlekte Ontvangenis (Immacolata Concezione, op 8 december) in Italië gevierd.

Gratis reisgids Puglia!
Boek je een reis naar Puglia bij ons? Dan krijg je deze door ons zelf geschreven reisgids cadeau met de leukste tips in de omgeving!

De Reisgraag Reisgids Puglia
De Reisgraag Reisgids Puglia

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

0,0

Gerelateerde artikelen