Ontdek de Italiaanse regio Friuli

Friuli
Friuli

Friuli Venezia Giulia is een Italiaanse regio in het noordoosten van Italië33travel/">. Het wordt ook wel Friuli-Julisch Venetië genoemd. De plek heeft een oppervlakte van 7.844 km² met ongeveer 1.180.000 inwoners. Friuli is gelegen aan de Adriatische Zee en de officiële hoofdstad is Triëst en de economische hoofdstad is Udine. Er liggen 4 provincies in Friuli; Triëst, Udine, Pordenone en Gorizia. Alle hebben gelijknamige provinciehoofdsteden.

De regio heeft veel te bieden, in het noorden liggen bergen van wel 2.500 meter hoog, er liggen stranden en de plaats heeft steden en dorpen met een rijke geschiedenis. Friuli is erg beïnvloed door de Germaanse en Slavische bevolking. Tagliamento is de belangrijkste rivier, deze is 170 kilometer lang. De in het noordoosten gelegen Italiaanse regio is makkelijk te bereiken en heeft een eigen luchthaven: Ronchi dei Legionari.

Eten en drinken

Friuli heeft speciale gerechten met haar eigen smaken en aroma's die alleen hier te krijgen zijn. Er zijn 3 grote culinaire trends: Europees, Venetiaans en Slavisch. In deze regio zijn allerlei lekkere hapjes van verschillende terreinen en omgevingen te ontdekken. De ingrediënten zijn puur, natuurlijk en plaatselijk, wat elk gerecht uniek maakt. Dit is de perfecte bestemming voor fijnproevers en wijntoeristen. 2% van de wijn in Italië wordt geproduceerd door Friuli.

Producten die echt uit deze regio komen, zijn: montasio kaas, rauwe ham uit San Daniele, Tergeste extra vergine olijfolie, salamini italiani alla cacciatora (worst), julia appel en het vlees brovada, sauris ham, gerookte forel van San Daniele, brandewijn, honing en asino kaas. Daarnaast heb je formadi frant (kaas), knoflook uit Resia of Strok, radijs, pesto, patina (pasta) en pan di sorc (brood).

Zeegerechten zijn: boreto a la graisana (vissoep met witte polenta), inktvis in hun eigen inkt en sievoli sotto sal (grijze mulletvis die 2 tot 3 maanden in zout bewaard is)

Gerechten uit de bergen: cjarsòns (ravioli met zoetstoffen en smaakmakers) en savôrs (een speciaal gerecht van fijngesneden groenten).

Belangrijke Steden

Triëst: dit is de officiële hoofdstad van Friuli.
Udine: de economische hoofdstad van de regio en tevens de geboorteplaats van de bekende schilder Afro Basaldella is het historische plaatsje Udine.
Gorizia: een multiculturele plaats met Italiaanse, Sloveense en Germaanse invloeden.
Grado: dit is de plek die de de meeste Nederlanders bezoeken. Dit is een ideale vakantieplek voor gezinnen. De stad heeft een Venetiaanse stijl en een Roemeense achtergrond. Daarnaast liggen er meerdere stranden en heldere wateren.
Lignano: in deze stad zijn voldoende uitgaansmogelijkheden en liggen mooie zandstranden. Vraag gratis een offerte aan

Wat je niet mag missen:

Zee en kust
* Muggia: dit is de enige Istrische-Venetiaanse stad die nog Italiaans is en staat bekend om zijn overblijfselen van een oude Romeinse nederzetting. Het oude centrum van de stad doorkruist typische smalle steegjes en heeft een van de oudste carnavals van Italië.
* Als je van zeilen houdt ben je helemaal op je plek in Friuli Venezia Giulia. Er zijn 23 volledig uitgeruste havens en 15.000 aanlegplaatsen.
* Een bezoek aan de Natuurreservaten van Marono Lagunare en de monding van de rivier Stella bieden verschillende manieren om meer te leren over de natuur. Hier zijn allerlei dingen te doen, van activiteiten in de buitenlucht tot workshops in de aquaria.

Natuur
* Fusine Meren: dit zijn mooie vlakten van water in het koninkrijk van herten, lynxen, reeën en beren.
* Het Tarviso gebied: hier kun je de lokale keuken combineren met extreme sporten en spannende excursies.
* Zandbanken: bijzondere soorten zand uit de lagunes van Grado en Marano.
* Miramare zeereservaat: het oudste zeereservaat in Italië, waar je met een gids kan duiken.
* Barcis meer en de Campanile di Val Montanaja: deze zijn het symbool van bergsport in de Friulian Dolomieten.

Geschiedenis
* Themapark Eerste Wereldoorlog: een openlucht museum in Monfalcone.
* Ossoppo en het Eerst Wereldoorlog museum van Ragogna
* Het oorlogsmonument in Redipuglia: een groot monument dat op een leger op pad lijkt. Hier liggen de overblijfselen begraven van de 100.000 soldaten die gesneuveld zijn tijdens de oorlog.
* Risiera di San Sabba: dit was een Nazi concentratiekamp in Triëst. Tegenwoordig is dit een nationaal monument.
* Foiba di Basovizza: een nationaal monument welke alle wreedheden die gepleegd zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog symboliseert.
* Verdedigingslijn van Tagliamento: verspreid met indrukwekkende ruïnes en bunkers.
* Alpe Adria Militaria: een tentoonstelling van historische militaire objecten.

3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,7

Gerelateerde artikelen