Tips voor een familievakantie in Zuid-Tirol

Zuid-Tirol biedt vakanties voor iedereen
Zuid-Tirol biedt vakanties voor iedereen

Wanneer je als gezin op vakantie gaat kan het lastig zijn om een bestemming te vinden die voor iedereen geschikt is. In Zuid-Tirol zijn er zowel activiteiten als accommodaties te vinden die afgestemd zijn op families met kinderen. Je kunt hier overnachten in een familiehotel of een vakantieboerderij terwijl je de mythes en legendes van de Dolomieten leert kennen. Ook skiën en fietsen met het hele gezin is mogelijk in de Italiaanse Alpen van Zuid-Tirol.

Familiehotels

Het is niet altijd even makkelijk om een hotel te vinden dat geschikt is voor de hele familie. In Zuid-Tirol hebben ze hier een oplossing voor bedacht: 25 onafhankelijke hotels hebben zich gespecialiseerd in het verlenen van service aan gezinnen. In deze speciale familiehotels kunnen de kinderen naar de crèche onder begeleiding van geschoold personeel, of ze kunnen deelnemen aan een van de georganiseerde activiteiten in de omgeving. Als ouder krijg je zo de mogelijkheid om heerlijk te ontspannen.

Landschap Zuid-Tirol
Landschap Zuid-Tirol


De familiehotels moeten allemaal aan bepaalde criteria voldoen. Zo is er in elk hotel een avontuurlijke buitenspeelplaats aanwezig en worden er verschillende kindermenu's aangeboden met Zuid-Tiroolse specialiteiten. Ook wordt er minstens een keer per week een uitstapje voor het hele gezin aangeboden. De familiehotels zijn verder onderverdeeld in kleurcategorieën, zo kun je herkennen welk hotel alleen voldoet aan de basiscriteria (geel), wel hotel net wat meer biedt (oranje) en welk hotel het meest gefocust is op families (rood).

Roter Hahn vakantieboerderijen

De 1.600 vakantieboerderijen van Roter Hahn zijn werkende boerderijen met elk een eigen specialiteit. Zo heb je boerderijen die gericht zijn op vee en andere dieren, maar ook boerderijen die zich focussen op de fruitteelt of wijngaarden.

Vakantieboerderij Roter Hahn
Vakantieboerderij Roter Hahn


Doordat de accommodaties maximaal bestaan uit vijf vakantiewoningen of acht tweepersoonskamers heerst er op de boerderijen een gezellige, persoonlijke sfeer. Vanuit de boerderij heb je alle ruimte om de omgeving te verkennen met de tips die gegeven worden door de gezinnen die de boerderijen runnen.

Wanneer je avontuurlijk ingesteld bent kun je in alle vroegte mee met de boeren op een spannende ontdekkingstocht. Geniet daarna van het ontbijt boordevol verse producten van de boerderij. Ook voor kinderen is er genoeg te doen op de boerderijen: met de konijnen spelen, hooi opladen, de pasgeboren kalfjes en lammetjes knuffelen, ravotten op het erf of de dieren in de stal voeren.
Kinderen spelen in het hooi
Kinderen spelen in het hooi


De vakantieboerderijen van Roter Hahn zijn ook de ideale uitvalbasis voor sportieve families. De fascinerende bergwereld van de Alpen en Dolomieten vragen erom ontdekt te worden. Wat is er avontuurlijker dan 's ochtends vroeg over bedauwde weilanden te lopen en de sporen van de Zuid-Tiroolse dieren te volgen? Met een beetje geluk neemt de boer je mee op safari naar het plantenrijk, bekijkt hij bijzondere gesteenten met je of neemt hij je mee op zijn zoektocht naar de korhaan, de steenbokgeit of de alpenmarmot. Vraag gratis een offerte aan

Mythes en legendes

Al zo lang men zich kan herinneren gaan er in de regio rond de Schiliar/Schlern verhalen rond over de mythologische wezens die in de bergen leven. De rotswanden van Alpe di Siusi, de uitgestrekte weides en de mysterieuze bossen vormen de woonplaats van zowel aardige als kwaadaardige wezens.

In de waterbronnen leven geesten die je van allerlei ziektes kunnen genezen en de kruidenvrouwtjes toveren met magische medicijnen een blos op de wangen van de zieken. Voor de 'Salvans' moet je oppassen: dit zijn wilde dwergen of bosgeesten die niet altijd het beste met je voorhebben. De 'Salingen' hebben het niet getroffen. De eens zo vrolijke vrouwen zijn in bloemen veranderd door Koning Laurin.

In de bossen en bergen van Zuid-Tirol wonen de vreemdste wezens
In de bossen en bergen van Zuid-Tirol wonen de vreemdste wezens


Zo zou ik nog even door kunnen gaan over dwergen, reuzen en andere wilde volken die de Dolomieten bewonen, maar het populairst zijn toch nog altijd de heksen. Zij zijn te vinden op de Sciliar, de zogenaamde heksenberg. De heksen zijn verantwoordelijk voor al het kwaad door de hele regio, maar voor de goede heks hoeven de kinderen niet bang te zijn. Zij wil niemand kwaad doen en houdt van de natuur en van kinderen. Zij praat met de bloemen, dieren en bomen en deelt haar kennis graag met alle kinderen die haar durven te vergezellen op een van haar mooie wandelingen.

Skitour door het leven van koning Laurin

Speciaal voor kinderen is er de King Laurin Skitour. Kinderen van 5 tot 10 jaar kunnen tijdens deze tocht het leven van koning Laurin en de mythische wereld van de oude verhalen ontdekken. Van de Latemar weiden trekken ze naar de Moseralm en naar de stoeltjeslift Tschein. Deze tocht duurt ongeveer 2,5 uur.

De King Laurin Skitour is speciaal voor kinderen
De King Laurin Skitour is speciaal voor kinderen

Skiplezier voor de hele familie

Ben je op zoek naar de perfecte plaats om te leren skiën voor de hele familie? Neem dan vooral de Alpe di Siusi/Seiser mee in je overweging. Spectaculaire uitzichten over de Dolomieten benemen je de adem, terwijl je onder leiding van skileraren die speciaal zijn opgeleid om families les te geven je eerste afdaling maakt. Gemakkelijke pistes zorgen ervoor dat deze winterbestemming ideaal is voor beginners, maar ook voor gevorderden zijn er uitdagende skipistes te ontdekken. Mocht het skiën je toch niet zo aanspreken, dan kun je gaan sneeuwschoenwandelen of in het dorp Avelengo/Hafling een paardrijtocht maken door de sneeuw.

Skiplezier voor het hele gezin
Skiplezier voor het hele gezin

Fietsen met de kinderen

Er zijn een aantal fietstochten in de dalen tussen de bergen, die ook voor kinderen goed te doen zijn. In de dalen Pustertal en Vinschgau kun je genieten van prachtige natuur en een slechts licht stijgende route. Er zijn verschillende servicestations in de buurt aanwezig waar je fietsen kunt huren of kunt laten repareren.

Kijk hier voor meer informatie over Zuid-Tirol.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen