De BorromeÔsche Eilanden, leuke excursie in Lagio Maggiore

Isola Bella, een van de BorromeÔsche Eilanden
Isola Bella, een van de BorromeÔsche Eilanden

Toen ik de naam Borromeïsche Eilanden voor het eerst hoorde dacht ik dat ze ergens in Azië33travel/"> te vinden waren. Maar niets is minder waar, de Borromeïsche Eilanden zijn onderdeel van Italië en liggen in het Lago Maggiore. Een stukje dichterbij dus. En dat vind ik fijn, al jaren heb ik iets namelijk met eilanden. Ik kan niet goed uitleggen wat het is, maar het intrigeert me. Misschien ook wel omdat ik gek ben op de zee en rondom een eiland heb je natuurlijk genoeg water. Ook geeft het eilandleven mij een veilig, overzichtelijk gevoel, het gevoel dat daar geen enge dingen gebeuren als terroristische aanslagen omdat het eiland daar te klein voor is. Onzin natuurlijk als je kijkt naar wat er in Noorwegen is gebeurt. Maar goed, toch vind ik het altijd fijn om op een eiland te zijn en ben ik altijd op zoek naar nieuwe eilandjes om te ontdekken. Vandaag neem ik jullie mee naar de Borromeïsche Eilanden.

Aan het begin van de 17e eeuw kocht de beroemde familie Borromeo (een van de rijkste en bekendste families uit het verleden van Italië) een aantal eilanden in het Lago Maggiore. De eilandjes dienden als buitenverblijf. Later, in de 20e eeuw, werd de eilandengroep opengesteld voor publiek. Toch blijven Isola Bella en Isola Madre grotendeels privé-eigendom en worden tijdens bepaalde periodes van het jaar nog door de familie bewoond. Vanaf het plaatsje Stresa, ten westen van Lago Maggiore, zijn met de boten van de Navigazione Lago Maggiore of met particuliere motorboten de volgende eilanden binnen een paar minuten te bereiken.

Isola Madre

Isola Madre is het grootste van de eilanden en wordt het moedereiland genoemd omdat het qua begroeiing de oudste lijkt. Het wordt bijna volledig beslagen door een Engelse tuin met zeldzame planten en exotische bloemen, waar kleurrijke pauwen en fazanten leven. Het Palazzo uit de 16e eeuw is interessant vanwege de reconstructie van de ruimtes uit die eeuw en de collecties livreien, poppen en porselein.

Isola Madre
Isola Madre

Isola Bella

In 1632 begon Carlo III Borromeo met de bouw van een villa dat hij aan zijn vrouw Isabella d’Adda wijdde. Ook begon hij met de aanleg van het park: het project dat in de vorm van een vaartuig werd ontworpen met de villa in de voorsteven en de tuin in de achtersteven. Dit maakt het eiland nog steeds beroemd. In het imposante barokke verblijf vind je prachtige zalen met wandkleden, meubels, standbeelden, schilderijen, stucwerk en de koelte van de met mozaïek versierde grotten. Vanuit de villa kom je in de prachtige tuin in Italiaanse stijl, waar tussen de prachtige planten, citrusbomen en zeldzame exotische gewassen verschillende witte pauwen leven. De tuin heeft 10 trapsgewijs aangelegde terrassen en is gedecoreerd met vijvers en fonteinen en talloze standbeelden.

Accommodatietip: camping Village Lago Maggiore  Vraag gratis een offerte aan

Isola dei Pescatori

Het eiland Isola dei Pescatori, beter bekend als 'eiland van de vissers', wat op de voornaamste activiteit van de inwoners wijst, is een prachtig labyrint van geplaveide steegjes met karakteristiek gekleurde huizen. De parel van het eiland is het kerkje San Vittore uit de 11e eeuw. In de talloze restaurantjes kan je de typische gerechten van het meer proeven. De kraampjes en winkeltjes in de straten maken de sfeer nog pittoresker. Omdat dit eiland niet een èchte toeristische trekpleister is zoals de andere eilanden (vanwege de paleizen), is Isola dei Pescatori voor de Italiaan het meest authentieke eiland. Reden genoeg om daar dus ook een kijkje te nemen.

Isola dei Pescatori
Isola dei Pescatori


1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

8,0

Gerelateerde artikelen