VenetiŽ in de winter

Venetie, Canal Grande, Italie
Venetie, Canal Grande, Italie

Venetië in de zomer bezoeken? Denk daar eerst maar even twee keer over na. In dit seizoen kunnen de temperaturen in Venetië namelijk zo hoog oplopen dat het bijna ondraaglijk wordt en bovendien is de stad dan net een mierenhoop, want het krioelt er van de toeristen. Wil je deze prachtige stad toch met een bezoek vereren? Ga dan in de winter, want dan is de rust voor het grootste deel wedergekeerd en heb je alle tijd om het mooie Venetië te ontdekken!

Op en top Venetië!

Om de echte schoonheid van Venetië te ervaren, zou je eigenlijk in de stad moeten verdwalen en daar is een bezoek in de winter uitermate geschikt voor. De wereldberoemde kenmerken van Venetië zijn natuurlijk de Rialtobrug, de Brug der Zuchten, het Dogenpaleis en San Marco. Maar om de stad echt te leren kennen, is het leuker om over de talloze bruggen en in de kleine steegjes rond te dwalen, want dan kom je onderweg veel oude huizen, musea, kerken en schitterende paleizen tegen.

Festiviteiten

Ook in de winter vinden er een aantal festiviteiten plaats in Venetië, waarbij de stad helemaal op zijn kop komt te staan. Zo barst de stad ieder jaar in februari uit zijn voegen tijdens het carnaval en in januari wordt het Italiaanse volksfeest Epifania gevierd, dat net zo leuk, maar minder bekend is dan het Venetiaanse carnaval. Vraag gratis een offerte aan

Epifania

Het volksfeest Epifania wordt gevierd op 6 januari en maakt een groot deel uit van de Italiaanse Kerst. Deze uitgebreide viering van Driekoningen is in Venetië een jaarlijks evenement. Tijdens dit feest worden namelijk de Wijzen uit het Oosten herdacht die op de twaalfde dag van Kerstmis met geschenken bij de kribbe van Jezus Christus kwamen om hem te vereren.

La Befana

Tijdens de viering van Driekoningen speelt de goede heks La Befana een grote rol. Het verhaal gaat dat de heks La Befana in de nacht van 5 januari op haar bezemsteel rondvliegt en door schoorstenen klimt om snoep en cadeautjes voor lieve kinderen in sokken achter te laten. Voor stoute kinderen laat La Befana kolen in hun sokken achter.

De legende vertelt dat de Wijzen uit het Oosten, de avond voordat ze bij de kribbe van Jezus kwamen, gestopt zijn bij het huis van een oude vrouw om daar om de weg te vragen. Ze nodigden haar uit met hen mee te gaan, maar ze weigerde omdat ze het daarvoor te druk had. Vervolgens werd de oude vrouw ook door een herder gevraagd hem op zijn reis te vergezellen, maar wederom wees ze het aanbod af.


Later die avond zag de oude vrouw een helder licht aan de hemel en beschouwde dat als een teken. Daarop besloot ze zich toch bij de Wijzen uit het Oosten en de herder aan te sluiten op weg naar de kribbe van Jezus en nam ze als geschenken enkele voorwerpen mee die aan haar overleden kindje hadden toebehoord. Maar helaas verdwaalde de oude vrouw op haar weg en heeft ze de kribbe van Jezus nooit gevonden.

De reden dat de heks La Befana tegenwoordig nog op haar bezemsteel rondvliegt om kinderen cadeautjes te brengen, is de hoop dat ze op die manier het kindje Jezus alsnog vindt.

La Befana Regatta

Op deze feestdag wordt ook traditioneel een botenwedstrijd op het grote kanaal gehouden, waarbij mannen, verkleed als vrouwen of heksen, strijden voor de winst. De hele dag zijn er allerlei festiviteiten in Venetië zoals concerten en optredens. Op straat kun je genieten van een heerlijk glas Italiaanse wijn, kun je de traditionele gefrituurde feestspecialiteit, zoete Venetiaanse Galani-koekjes, eten en ten slotte wordt deze fantastische feestdag wordt afgesloten met vuurwerk.

Tijdens een bezoek aan Venetië in de winter, kun je de stad pas echt op een verrassende wijze waarnemen!

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,0

Gerelateerde artikelen