Klimaat ItaliŽ

Camping aan het Gardameer
Camping aan het Gardameer

Ben je op zoek naar een kimono, strandjurkje of een poncho voor je kinderen? Ga dan snel naar https://www.silentbeach.nl/ en gebruik de kortingscode Reisgraag10 voor 10% korting!

Italië wordt omringd door de Middellandse Zee en in het noorden grenst het land aan Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk. Door deze ligging kent Italië meerdere klimaatzones met elk hun eigen kenmerken. Dat maakt Italië zowel geschikt voor wintersport als een heerlijke strandvakantie. Hier lees je waar je rekening mee kunt houden voor het plannen van jouw vakantie in Italië.

Chantal 'Ik help de klanten van onze reisbureau bij het samenstellen van een rondreis in Puglia. Ik heb de verschillende rondreizen op onze website gemaakt en kan je goed helpen bij het samenstellen van een onvergetelijke reis!', Chantal - reisexpert Puglia gratis reisvoorstel >>

Klimaat

Italië kent officieel 3 klimaten. In het grootste deel van het land is er een mediterraan klimaat dat zich kenmerkt door warme zomers en milde winters. Neerslag valt hier bijna alleen in de winter, wat dit gebied ideaal maakt voor een zonnige zomervakantie. In het noorden van het land treft men voornamelijk een zeeklimaat. Dit wordt gekenmerkt door mild weer in zowel de winter als in de zomer en een gelijke neerslag gedurende het hele jaar. In het aller noordelijkste deel liggen de Alpen. In dit gebied is er sprake van een hooggebergteklimaat, waardoor de zomers mild en de winters zeer koud kunnen zijn. Door de bergen blijft bewolking hier wat langer hangen, waardoor er meer neerslag is dan in de rest van het land. 

Val Gardena Natureparc, Puez-Geisler
Val Gardena Natureparc, Puez-Geisler

Discussie

Er gaat een discussie of de klimaten van Italië niet verder opgedeeld zouden moeten worden in acht klimaten. De verschillen tussen het noorden en zuiden van het land zijn namelijk zo groot dat die moeilijk onder te verdelen zijn. Zo gaat de discussie of de kustgebieden en Sardinië niet aparte klimaatzones zijn. De temperaturen zijn aan de kustlijnen namelijk lager dan in het binnenland, doordat er een sterkere wind staat. Op Sardinië is de wind van nog grotere invloed. De bekende 'maestrale' is een koude noordelijke wind die sterke invloed heeft op het klimaat. 

La Pelosa strand, Sardinië
La Pelosa strand, Sardinië
Vraag gratis een offerte aan

Temperaturen

De Alpen zijn veruit het koudste gebied van Italië met temperaturen die in de winter kunnen dalen tot wel -35℃. Het temperatuurverschil met de zomer is hierdoor heel groot, want in deze tijd van het jaar kan het wel 18℃ worden. In het gebied net ten zuiden van de Alpen kan het in de zomer al veel warmer worden met een gemiddelde temperatuur van 30℃. Aan de kustlijn en rond Rome ligt dit iets lager, namelijk rond de 25℃. De winter is bovendien een stuk milder met temperaturen van slechts een paar graden onder het nulpunt. Hoe zuidelijker je reist in Italië, hoe hoger de temperaturen oplopen. In zuidelijke gebieden als Puglia en Calabria komen de temperaturen regelmatig rond de 40℃ uit en blijft het in de winter boven het vriespunt. Het temperatuurverschil tussen het noorden en het zuiden van Italië is over het algemeen dus 25℃.

Forum Romanum in Rome
Forum Romanum in Rome

Neerslag

In de Alpen valt de meeste neerslag van Italië. Dit komt doordat de wolken tussen de bergen blijven hangen. Er valt gemiddeld 1.726 ml regen per jaar, terwijl er in de rest van het land gemiddeld tussen de 500 en 1.000 ml valt. Op de Po-vlakte, net onder het Alpen gebied in het noorden, valt de meeste neerslag juist in het voor- en najaar. In deze tijd van het jaar kun je in dit gebied te maken krijgen met overstromingen van de wegen, omdat de regenbuien soms zo heftig zijn dat de wateraanvoer niet meteen kan worden verwerkt. Dit komt doordat de Bora, vergelijkbaar met de mistral wind, plotseling op kan steken. 

Mont Avic Regional Park, Valle d'Aosta
Mont Avic Regional Park, Valle d'Aosta

Wintersport

De Alpen zijn een bekend skigebied in Oostenrijk en Frankrijk, maar ook in Italië biedt goede wintersportmogelijkheden. Ook in de Dolomieten zijn er in de winter mooie wintersportgebieden. De populairste skigebieden van Italië zijn Trentino-Alto Aldige, Süd-Tirol en Aosta. De skigebieden van Italië zijn sneeuwzeker tussen december en maart, net zoals de pistes in Frankrijk en Oostenrijk. Toch winnen deze landen het vaak van Italië als het gaat om wintersportbestemmingen. Dit komt simpelweg doordat Frankrijk en Oostenrijk dichter bij Nederland liggen. 

Skigebied in Italië
Skigebied in Italië


Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

7 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

6,0

Gerelateerde artikelen