Mooiste plekken Toscane

Groene landschap van Toscane
Groene landschap van Toscane

Het Italiaanse Toscane is de regio van kunst, geschiedenis en een prachtig landschap. Toscane ligt in het midden van Italië en ook een eilandengroep in de Tyrreense Zee maakt deel uit van de regio. Toscane is extreem populair onder toeristen en dat snappen wij wel. De regio heeft ontzettend veel te bieden, van culinaire traktaties tot high-fashion en van historische dorpen tot drukbezochte festivals. Kortom, tijdens een vakantie in Toscane is er meer dan genoeg te zien en te doen. Wij maakten alvast een overzicht van de mooiste plekken van Toscane, zodat je deze niet gaat missen!

Florence

Een van de bekendste Italiaanse steden is Florence. Laten we eerlijk zijn, Florence heeft twee gezichten en de buitenwijken zijn niet bepaald charmant. De binnenstad daarentegen behoort zeker tot de mooiste plekken van Toscane en misschien zelfs wel van heel Italië. Eigenlijk heb je al een week nodig om al het schoon in deze Toscaanse stad te kunnen bewonderen. Een goed begin is de Ponte Vecchio die bekend staat om de winkeltjes die op de brug gebouwd zijn. Voor de kunstwerken van grote artiesten als David en Botticelli kun je een bezoek brengen aan het Uffizi en de Galleria dell'Accademia. Iets wat je absoluut niet gemist mag hebben is de Duomo van Florence. De Basilica di Santa Maria del Fiore is het symbool van de stad en de grote trots van de bevolking. Ten slotte kan je het romantische gevoel opzoeken in de rozentuin Giardino delle Rose. 
Accommodatietip: Palazzo dei Ciompi 

Ponte Vecchio, Florence, Toscane
Ponte Vecchio, Florence, Toscane

Pisa

De Toscaanse stad Pisa is wereldberoemd om de toren van Pisa. De scheve toren is een populaire plek waar veel toeristen de gekste foto's komen maken. Veel van de toeristen gaan na het bezoek aan de toren weer weg uit de stad, maar dat is ontzettend zonde. Pisa heeft veel meer te bieden dan de scheve toren alleen. Zo is de Duomo Santa Maria Assunta, naast de toren van Pisa gelegen, een bron van geschiedenis en cultuur. Het grappige is dat deze ook scheef is, maar dat is minder bekend omdat het minder opvalt dan bij de toren. De volgende stop in Pisa is de oudste academische botanische tuin ter wereld. De Orto Botanico is in 1544 opgericht en er zijn tegenwoordig kruidentuinen en vijvers, een natuurhistorisch museum, bibliotheek en een arboreta.

Duomo en scheve Toren van Pisa, Toscane
Duomo en scheve Toren van Pisa, Toscane
Vraag gratis een offerte aan

Siena

De laatste stad die niet mag ontbreken tussen de mooiste plekken van Toscane is Siena. Siena is van oudsher een studentenstad en mede dankzij de universiteit zijn er vele monumenten goed onderhouden. De Piazza del Campo is het hart van de stad en een goedbewaarde historische plek. Een andere reden dat Siena populair is onder toeristen is dat er al sinds 1287 jaarlijks paardenraces, Palios genaamd, worden gehouden. Er was veel concurrentie tussen de verschillende wijken van de stad, omdat er slechts 10 rijders aan mee mochten doen. De wijk die wint geeft dan ook een groots feest na de races.

Uitbundig vieren van paardenrace, Siena
Uitbundig vieren van paardenrace, Siena

Volterra

Een kleinere plaats, maar zeker niet minder mooi, is Volterra. Zowel de Etrusken als de Romeinen maakte graag gebruik van de hoge ligging van Volterra en daardoor zijn er veel historische gebouwen te zien. Zo is een van de oudste paleizen van Toscane, het Palazzo dei Priori, hier te vinden. Ook zijn het Romeinse amfitheater en de stadsmuur een bezoekje waard. Een andere reden om Volterra te bezoeken is het prachtige uitzicht dat je van de hoogte hebt over het geweldige landschap van Toscane. 

Volterra en omgeving, Toscane
Volterra en omgeving, Toscane

Riserva Naturale di Monterufoli-Caselli

Ben je op zoek naar wat rust in het drukbezochte Toscane? Dan is een tocht door het natuurgebied Riserva Naturale di Monterufoli-Caselli een aanrader. In dit reservaat zie je een andere kant van het Toscaanse landschap dat bekend staat om de groene velden. Het gebied bestaat uit begroeide heuvels en hoge rotsen waarop de omliggende dorpjes gebouwd zijn. Je kunt er in alle rust wandelingen maken en ontsnappen aan de realiteit.

Wandeling door het Riserva Naturale di Monterufoli-Caselli, Toscane
Wandeling door het Riserva Naturale di Monterufoli-Caselli, Toscane

Elba

Elba is het grootste eiland van de Toscaanse Archipel en mag zeker niet ontbreken tussen de mooiste plekken van Toscane. Ook hier is de natuur een feest voor het oog en ideaal voor wandelaars, mountainbikers en watersporters. Op de witte stranden aan de azuurblauwe zee kan je bovendien heerlijk genieten van de zon. Elba staat daarnaast bekend als het eiland waar Napoleon naar verbannen werd. Dit was eigenlijk niet echt een straf, want hij bezat meerdere grote huizen op het eiland die tegenwoordig als musea dienen.

Kustlandschap van Elba, Toscane
Kustlandschap van Elba, Toscane

Cala Violina strand

Het strand Cala Violina is speciaal. Niet omdat het extra wit is of het water extra helder is, maar omdat het lijkt alsof het zand van Cala Violina een soort vioolmuziek maakt. Daarnaast is de zonsondergang op het strand bijzonder mooi. Alles samen geeft de perfecte romantische ervaring van Toscane. Een nadeel is dat veel stelletjes in de zomertijd de liefde willen voelen van dit strand en door de drukte het geluid dan juist niet meer te horen is. Ga dus wel buiten het hoogseizoen in de zomer naar het bijzondere Cala Violina strand.

Zonsondergang op het Cala Violina strand, Toscane
Zonsondergang op het Cala Violina strand, Toscane

Giardino dei Tarocchi

Het Giardino dei Tarocchi is een bekende beeldentuin in het zuiden van Toscane, in Grosseto. Het is gemaakt door de kunstenaars Niki de Saint Phalle en Jean Tinguely en zij hebben er 15 jaar over gedaan. Veel beelden zijn versierd met kleurrijke mozaïek, waarin de stijl van de Spaanse Gaudi sterk terug is te zien. De beelden zijn uitvoeringen van de 22 Tarotkaarten en hebben de gekste vormen. Een wandeling door de Giardino dei Tarocchi is een echte ervaring en het park verdient daarom een plekje in ons overzicht van mooiste plekken van Toscane.

Kleurrijke Giardino dei Tarocchi, Toscane
Kleurrijke Giardino dei Tarocchi, Toscane

Thermen

In Bagni San Filippo, Saturnia en Bagno Vignoni zijn er natuurbronnen waarin je een dag heerlijk kunt ontspannen. Al bij de Romeinen waren de bronnen in trek en de bekende bankiersfamilie De Medici liet in de 15e eeuw een vijver bouwen waarin het water werd verzameld in Bagno Vignoni. De temperatuur van het water ligt tussen de 37°C en 50°C. De donkere klei die zich in de baden verzameld en het warme water hebben naar het schijnt een geneeskrachtige werking op de lever en spijsvertering. Het is niet bewezen of dit echt zo is, maar je kunt er in ieder geval wel heerlijk ontspannen.

Thermen van Saturnia, Toscane
Thermen van Saturnia, Toscane


Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,0

Gerelateerde artikelen