Bekend Rome

Villa Borghese, Rome, ItaliŽ
Villa Borghese, Rome, ItaliŽ

Als je voor de eerste keer in de wereldstad Rome bent zul je hoogstwaarschijnlijk de bekendste monumenten bezoeken. Namen als Colosseum, Forum Romanum, Trevifontein en Vaticaanstad zullen de meeste van ons weleens gehoord hebben. Maar wat voor een geschiedenis gaat er eigenlijk schuil achter deze bekendste bezienswaardigheden van Rome?

Romeinse Rijk

Van oorsprong bestond Rome uit een aantal kleine nederzettingen die lagen op de heuvels Capitool, Palatijn en Quirinaal. Toen de nederzettingen zich tot één stad vormde, ontstond de stad Rome. Vanaf de 6e eeuw v.Chr. ontwikkelde het Romeinse Rijk hier vandaan. Op het hoogtepunt, in de 2e eeuw na Chr. bestond het Romeinse Rijk uit alle landen rondom de Middellandse Zee, een groot deel van West-Europa en een groot deel van het Midden-Oosten. Om land te veroveren moest gevochten worden. Voordat de soldaten vertrokken dronken zij water uit de

fontein op het plein wat vandaag de dag Piazza di Trevi heet, in de hoop dat ze veilig terug zouden keren. Het Forum Romanum was destijds het commerciële, juridische, politieke en religieuze centrum van Rome. De rijkdom van de stad bracht met zich mee dat de senatoren kunstwerken uit andere plaatsen haalden en deze verzamelden in Rome. Dat is een van de redenen waarom er zoveel te zien is in de stad. Ook werd er veel zelf gebouwd. Zo lieten de Flavische Keizers in 72 na Chr. het Colosseum bouwen. Na 8 jaar, in 80 na Chr. was het Flavische Amfitheater voltooid. In de 4e en 5e eeuw na Chr. ging het Romeinse Rijk langzaam ten onder.
Vraag gratis een offerte aan

Katholieke Kerk

In de 4e eeuw na Chr. was het Siricius, de bisschop van Rome, die zichzelf als eerst 'paus' noemde. Zijn voorgangers worden inmiddels ook als paus aangeduid. Er zijn in totaal 307 pausen geweest (2009) waarvan er 265 door de Katholieke Kerk zijn erkend. Eeuwenlang bezat de paus een Kerkelijke Staat, die een groot deel van Midden-Italië omvatte. In 1861 werd dat gebied geannexeerd in het opgerichte koninkrijk Italië. De pausen waren het er niet mee eens en probeerde de annexatie te bestrijden. In 1929 werd door paus Pius XI en Mussolini het verdrag van Leteranen ondertekend. Hiermee werd

Vaticaanstad

als onafhankelijke staat erkend.

Trevifontein

Paus Clemens XII gaf in de 18e eeuw opdracht om een mooi bouwwerk rondom de fontein aan de achterzijde van Palazzo Poli te maken. Deze fontein werd al bijna 2000 jaar gebruikt o.a. door de soldaten tijdens het Romeinse Rijk. Bernini tekende de 26 m hoge fontein en 50 jaar later werd het gebouwd door de architect Nicola Salvi. Het thema van de Trevifontein is de oceaan met de zeegod Neptunes. De paarden (de één rustig en de ander wild) symboliseren de twee gezichten van de zee.

Forum Romanum

Al rond de 9e eeuw v.Chr. werd er zout verkocht in het gebied wat vandaag de dag bekend staat als het Forum Romanum. Uit opgravingen blijkt dat er destijds ook al een begraafplaats was. In het begin van het Romeinse Rijk werden er een aantal interessante bouwwerken neergezet zoals de Tempel van Saturnus en de Tempel van Castor en Pollux. Het Forum Romanum groeide uit tot het commerciële, juridische, politieke en religieuze centrum van Rome. Later werd er nog o.a. de Tempel van Ceasar en de Boog van Augustus gebouwd. In eerste instantie veranderde er niet veel op het Forum Romanum na de val van het Romeinse Rijk. Maar in de Middeleeuwen vervielen de meeste gebouwen. Een aantal aardbevingen brachtten grote schade toe en uiteindelijk veranderde het forum in een grote koeienweide. Vanaf 1800 kreeg men weer meer interesse in het oude Rome en begon men met opgravingen. Dit alles resulteert in een archeologische site die je vandaag de dag kunt bezoeken.

Colosseum

Het Flavisch Amfitheater, ofwel Colosseum, was het grootste amfitheater van het Romeinse Rijk. Het werd gebouwd om spelen in te houden. De bouw werd gefinancierd uit de buit van de plundering van Jeruzalem. In 80 na Chr. werd het amfitheater ingewijd door Titus met 100 dagen en nachten spelen. Er werden o.a. gladiatorgevechten en jachtpartijen gehouden. Tijdens deze spelen werden er meer dan 5000 wilde dieren gedood. Zo`n 2 jaar na de opening werd er door Domitianus (broer van Tito) nog een verdieping aan toegevoegd. Er konden uiteindelijk 50.000 toeschouwers in. Diverse natuurrampen brachtten grote schade toe aan het gebouw. In de Middeleeuwen werd het zelfs totaal verwoest door twee grote aardbevingen. In de 12e eeuw werd de ruïne omgebouwd tot fort van de familie Frangipani. Al het marmer en veel stenen werden verwijderd en gebruikt in andere gebouwen. In 1749 kwam een eind aan de plundering toen werd ingezien wat een historische waarde het gebouw had.

Vaticaanstad

Zoals eerder vermeld is Vaticaanstad ontstaan in 1929. Maar het kan ook gezien worden als voortzetting of herleving van de Kerkelijke Staat. Het staatshoofd van Vaticaanstad is de paus. De politiedienst, de Zwitserse Garde, is een overblijfsel van het oorspronkelijke leger. Binnen de stadsmuren van het Vaticaan bevinden zich de Sint-Pietersbasiliek, het Sint-Pietersplein, het Vaticaanmuseum met de Sixtijnse Kapel, het Apostolisch Paleis, de Vaticaanse Tuinen, de nationale bibliotheek van de Heilige Stoel en het Vaticaans Geheim Archief. Het Vaticaan heeft zijn eigen geld (euromunt met afbeelding van de paus), eigen postzegels, een eigen bank en eigen media (website, radiostation, dagblad en satelliet-TV). De officiële verblijfplaats van de paus is het Apostolisch Paleis. In totaal wonen er iets meer dan 800 mensen in Vaticaanstad, voornamelijk geestelijken.

Voor ons gehele accommodatie aanbod in Rome klik je HIER. 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen