Reisadvies: Is ItaliŽ een veilig vakantieland?

Reisadvies ItaliŽ
Reisadvies ItaliŽ

Ga jij op vakantie naar ItaliŽ en wil je weten wat het reisadvies voor ItaliŽ is? Onze reisexpert vertelt hoe zij dit land heeft ervaren en geeft aan de hand van de informatie vanuit de overheid aan hoe het staat met de veiligheid in ItaliŽ en met welke zaken je als toerist rekening moet houden.

Italië is een van de bestemmingen die bij een zeer grote groep mensen direct associaties oproept als lekker eten, mode, design en 'la dolce vita' (het zoete leven). Italianen zijn levensgenieters pur sang en houden van schoonheid in alle vormen. Niet voor niets dat toeristen uit alle uithoeken naar Italië komen om van al het goede dat het land te bieden heeft te genieten, maar is Italië een veilig vakantieland? Zeker weten! Italië krijgt een positief reisadvies en kent geen onveilige gebieden. 

Huidig reisadvies Italië

Het reisadvies voor Italië is groen. Italië is een veilig vakantieland zonder bijzondere veiligheidsrisico's. Om naar Italië te reizen, heb je geen coronabewijs meer nodig. Bij aankomst worden er nog wel steekproefsgewijs coronatesten afgenomen.
Reisadvies Italië

Onveilige gebieden in Italië

Er zijn geen onveilige gebieden in Italië. Wel kunnen er in Italië aardbevingen en bosbranden voorkomen. Voornamelijk in de zomermaanden en tijdens lange droge periodes komen bosbranden voor die veel schade aan kunnen richten. Volg in beide gevallen de berichten en media en laat je goed informeren over de situatie. Daarnaast kunnen er in de Italiaanse wintersportgebieden lawines voorkomen. Houd je voor je eigen veiligheid aan de aanwijzingen van de lokale autoriteiten. Tot slot zijn er een aantal actieve vulkanen in Italië, zoals de Etna op Sicilië, de Vesuvius bij Napels op het vaste land van Italië en de Stromboli op het eiland Stromboli. Ook hiervoor geldt bij een uitbarsting goed de berichtgeving in de gaten te houden en de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen.

Vulkaan de Etna op Sicilië
Vulkaan de Etna op Sicilië
Vraag gratis een offerte aan

Veiligheid in Italië en de hoofdstad Rome

Wees zowel in Rome als op andere drukke toeristische plaatsen in Italië alert op zakkenrollers en berovingen en ben daarbij extra alert op plaatsen zoals het openbaar vervoer, luchthavens en populaire attracties. Zeker in het toeristisch hoogseizoen zijn veel reizigers het slachtoffer van zakkenrollers. Verder is zowel Rome als de rest van Italië veilig om naartoe te reizen en zijn er geen bijzondere veiligheidsrisico's op deze bestemming. Belangrijk om in Rome rekening mee te houden is dat de politie streng controleert op de gedragsregels die zowel gelden voor de burgers als de toeristen. Er worden boetes uitgedeeld aan toeristen die zich niet fatsoenlijk gedragen, zoals rondlopen met ontbloot bovenlijf, baden in historische fonteinen en het drinken van alcoholische dranken op straat.

Spaanse trappen in Rome
Spaanse trappen in Rome

Houd hier ook rekening mee:

  • Voor reizen naar Italië is een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart vereist.

  • Het ICP (Internationaal Certificaat voor Pleziervaartuigen) wordt in Italië niet geaccepteerd als eigendomsbewijs. Er wordt aangeraden een zeebrief mee te nemen door de boot in het zeeschepenregister van het Nederlandse kadaster te laten registeren.
  • Zwemmen in open water en meren kan gevaarlijk zijn. De wateren kunnen honderden meters diep zijn en er kan een onderstroming zijn. Daarnaast is het water vaak koud waardoor je onderkoeld kan raken en daardoor niet meer kan zwemmen. Let op de borden en waarschuwingen. Vaak is zwemmen in binnenwateren en meren zelfs verboden.
  • Wanneer je gaat wandelen in bergachtige gebieden, zorg er dan voor dat je goed geïnformeerd bent over de moeilijkheidsgraad en dat je goed bent voorbereid met de juiste uitrusting. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk op de hoogte te blijven van de weersvoorspelingen.
  • Net als in andere Europese landen is er risico op terroristische aanslagen. Hiervoor hebben de Italiaanse autoriteiten extra veiligheidsmaatregelen genomen. Blijft alert en zorg ervoor dat je jezelf kunt legitimeren en over geldige reisdocumenten beschikt.
  • Neem geen drugs mee naar Italië. Op het bezit en gebruik van drugs kunnen hoge straffen staan. Dit geldt zowel voor soft- als harddrugs.

Link

Voor het meest recente reisadvies voor Italië kan je terecht op de website van de Rijksoverheid.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,0

Gerelateerde artikelen