Reisadvies: Is ItaliŽ een veilig vakantieland?

Gardameer
Gardameer

Italië is een van de bestemmingen die bij een zeer grote groep mensen direct associaties oproept als lekker eten, mode, design en 'la dolce vita' (het zoete leven). Italianen zijn levensgenieters pur sang en houden van schoonheid in alle vormen. Niet voor niets dat toeristen uit alle uithoeken naar Italië komen om van al het goede dat het land te bieden heeft te genieten, maar is het er wel veilig? Dat lees je hier.

Huidig reisadvies voor Italië

Het reisadvies voor Italië is geel, dit geldt ook voor het eiland Sicilië. Het eiland Sardinië daarentegen krijgt de kleurcode groen. Om naar Italië te kunnen reizen dien je in het bezit te zijn van een coronabewijs (vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatief testresultaat). Voor het vaccinatiebewijs geldt dat je 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd bent. Het herstelbewijs mag niet ouder zijn dan 6 maanden en de negatieve PCR-test of antigeentest is niet ouder dan 48 uur bij aankomst. Daarnaast dien je bij aankomst een digitaal PLF te tonen. Kinderen jonger dan 6 jaar zijn een uitzondering op de regel en hoeven geen coronabewijs te laten zien. Let op: voor Sicilië gelden strengere regels: hier dien je namelijk bij aankomst op het eiland nog te testen, ook als je gevaccineerd bent of een negatieve test bij je hebt. Voor de terugreis naar Nederland geldt ook dat je een coronabewijs (vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatief testresultaat) moet kunnen laten zien. Daarnaast dien je, als je met het vliegtuig reist, een gezondheidsverklaring in te vullen en bij te hebben. Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder een coronabewijs terugreizen naar Nederland.
Reisadvies Italië

Coronavirus in Italië

Iedereen ouder dan 12 jaar moet in Italië een coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat) laten zien om toegang te krijgen tot diverse overdekte gelegenheden, zoals horecagelegenheden, sportscholen, theaters, musea, zwembaden, festivals en concerten, sportevenementen, beurzen en het openbaar vervoer. De CoronaCheckApp uit Nederland wordt in Italië geaccepteerd als coronabewijs. In Italië gelden verschillende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan. De juiste maatregelen per bestemming kan je vinden op de website van het Italiaanse Ministerie van Volksgezondheid. Let op: in Italië kunnen per regio verschillende maatregelen gelden. In heel Italië is het dragen van een mondkapje in openbare binnenruimtes verplicht, in sommige regio's ook buiten. Daarnaast geldt er voor heel Italië de regel minstens 1 meter afstand van elkaar te houden.

Onveilige gebieden in Italië

Er zijn geen onveilige gebieden in Italië. Wel kunnen er in Italië aardbevingen en bosbranden voorkomen. Voornamelijk in de zomermaanden en tijdens lange droge periodes komen bosbranden voor die veel schade aan kunnen richten. Volg in beide gevallen de berichten en media en laat je goed informeren over de situatie. Daarnaast kunnen er in de Italiaanse wintersportgebieden lawines voorkomen. Houd je voor je eigen veiligheid aan de aanwijzingen van de lokale autoriteiten. Tot slot zijn er een aantal actieve vulkanen in Italië, zoals de Etna op Sicilië, de Vesuvius bij Napels op het vaste land van Italië en de Stromboli op het eiland Stromboli. Ook hiervoor geldt bij een uitbarsting goed de berichtgeving in de gaten te houden en de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen.

Vulkaan de Etna op Sicilië
Vulkaan de Etna op Sicilië

Veiligheid in Italië en de hoofdstad Rome

Wees zowel in Rome als op andere drukke toeristische plaatsen in Italië alert op zakkenrollers en berovingen en ben daarbij extra alert op plaatsen zoals het openbaar vervoer, luchthavens en populaire attracties. Zeker in het toeristisch hoogseizoen zijn veel reizigers het slachtoffer van zakkenrollers. Verder is zowel Rome als de rest van Italië veilig om naartoe te reizen en zijn er geen bijzondere veiligheidsrisico's op deze bestemming. Belangrijk om in Rome rekening mee te houden is dat de politie streng controleert op de gedragsregels die zowel gelden voor de burgers als de toeristen. Er worden boetes uitgedeeld aan toeristen die zich niet fatsoenlijk gedragen, zoals rondlopen met ontbloot bovenlijf, baden in historische fonteinen en het drinken van alcoholische dranken op straat.

Spaanse trappen in Rome
Spaanse trappen in Rome

Houd hier ook rekening mee

  • Voor reizen naar Italië is een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart vereist.

  • Het ICP (Internationaal Certificaat voor Pleziervaartuigen) wordt in Italië niet geaccepteerd als eigendomsbewijs. Er wordt aangeraden een zeebrief mee te nemen door de boot in het zeeschepenregister van het Nederlandse kadaster te laten registeren.
  • Zwemmen in open water en meren kan gevaarlijk zijn. De wateren kunnen honderden meters diep zijn en er kan een onderstroming zijn. Daarnaast is het water vaak koud waardoor je onderkoeld kan raken en daardoor niet meer kan zwemmen. Let op de borden en waarschuwingen. Vaak is zwemmen in binnenwateren en meren zelfs verboden.
  • Wanneer je gaat wandelen in bergachtige gebieden, zorg er dan voor dat je goed geïnformeerd bent over de moeilijkheidsgraad en dat je goed bent voorbereid met de juiste uitrusting. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk op de hoogte te blijven van de weersvoorspelingen.
  • Net als in andere Europese landen is er risico op terroristische aanslagen. Hiervoor hebben de Italiaanse autoriteiten extra veiligheidsmaatregelen genomen. Blijft alert en zorg ervoor dat je jezelf kunt legitimeren en over geldige reisdocumenten beschikt.
  • Neem geen drugs mee naar Italië. Op het bezit en gebruik van drugs kunnen hoge straffen staan. Dit geldt zowel voor soft- als harddrugs.

Link

Voor het meest recente reisadvies voor Italië kan je terecht op de website van de Rijksoverheid.

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,0

Gerelateerde artikelen