Reisadvies: Is ItaliŽ een veilig vakantieland?

Gardameer
Gardameer

Italië is een van de bestemmingen die bij een zeer grote groep mensen direct associaties oproept als lekker eten, mode, design en 'la dolce vita' (het zoete leven). Italianen zijn levensgenieters pur sang en houden van schoonheid in alle vormen. Niet voor niets dat toeristen uit alle uithoeken naar Italië komen om van al het goede dat het land te bieden heeft te genieten, maar is het er wel veilig? Dat lees je hier.

Heb je weinig kennis van ItaliŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Huidig reisadvies voor Italië

Het reisadvies voor Italië is momenteel geel. Dit houdt in dat reizen naar de bestemming weer mogelijk is. Er zijn wel een aantal zaken waar je als toerist rekening mee dient te houden. Zo stelt het land een aantal inreisbeperkingen op voor de Nederlandse reiziger. Reizen naar Italië is alleen mogelijk met een coronabewijs. Dit betekent dat je of volledig bent gevaccineerd (let op: je dient 14 dagen of langer volledig gevaccineerd te zijn), of je kan een negatieve PCR-test of antigeentest die niet ouder is dan 48 uur laten zien of je kan een herstelbewijs dat niet ouder is dan zes maanden tonen. Naast jouw coronabewijs dien je voor Italië ook een PLF-formulier in te vullen die je bij aankomst moet laten zien. Kinderen jonger dan zes jaar hoeven niet getest te worden. Reis je naar Sicilië? Houd er dan rekening mee dat je je hoe dan ook bij aankomst moet laten testen, ook als je al een test hebt gedaan en ook als je volledig gevaccineerd bent. Omdat Italië een geel reisadvies heeft, dien je vanaf 8 augustus ook voor de terugreis naar Nederland een coronabewijs te laten. Dit kan een vaccinatiebewijs, negatief testbewijs of herstelbewijs zijn. Daarnaast wordt er gevraagd om een gezondheidsverklaring. Kinderen jonger dan 12 jaar zijn een uitzondering en hebben geen coronabewijs nodig. Tot slot wordt er geadviseerd bij thuiskomst voor de zekerheid een zelftest te doen. Dit advies geldt voor iedereen, dus ook als je gevaccineerd bent. Er geldt geen quarantaineplicht bij thuiskomst.
Huidig reisadvies Italië

Onveilige gebieden in Italië

Er zijn geen onveilige gebieden in Italië. Wel kunnen er in Italië aardbevingen en bosbranden voorkomen. Voornamelijk in de zomermaanden en tijdens lange droge periodes komen bosbranden voor die veel schade aan kunnen richten. Volg in beide gevallen de berichten en media en laat je goed informeren over de situatie. Daarnaast kunnen er in de Italiaanse wintersportgebieden lawines voorkomen. Houd je voor je eigen veiligheid aan de aanwijzingen van de lokale autoriteiten. Tot slot zijn er een aantal actieve vulkanen in Italië, zoals de Etna op Sicilië, de Vesuvius bij Napels op het vaste land van Italië en de Stromboli op het eiland Stromboli. Ook hiervoor geldt bij een uitbarsting goed de berichtgeving in de gaten te houden en de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen.

Veiligheid in Italië en de hoofdstad Rome

Wees zowel in Rome als op andere drukke toeristische plaatsen in Italië alert op zakkenrollers en berovingen en ben daarbij extra alert op plaatsen zoals het openbaar vervoer, luchthavens en populaire attracties. Zeker in het toeristisch hoogseizoen zijn veel reizigers het slachtoffer van zakkenrollers. Verder is zowel Rome als de rest van Italië veilig om naartoe te reizen en zijn er geen bijzondere veiligheidsrisico's op deze bestemming. Belangrijk om in Rome rekening mee te houden is dat de politie streng controleert op de gedragsregels die zowel gelden voor de burgers als de toeristen. Er worden boetes uitgedeeld aan toeristen die zich niet fatsoenlijk gedragen, zoals rondlopen met ontbloot bovenlijf, baden in historische fonteinen en het drinken van alcoholische dranken op straat.

Spaanse trappen in Rome
Spaanse trappen in Rome

Houd hier ook rekening mee

  • Voor reizen naar Italië is een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart vereist.

  • Het ICP (Internationaal Certificaat voor Pleziervaartuigen) wordt in Italië niet geaccepteerd als eigendomsbewijs. Er wordt aangeraden een zeebrief mee te nemen door de boot in het zeeschepenregister van het Nederlandse kadaster te laten registeren.
  • Zwemmen in open water en meren kan gevaarlijk zijn. De wateren kunnen honderden meters diep zijn en er kan een onderstroming zijn. Daarnaast is het water vaak koud waardoor je onderkoeld kan raken en daardoor niet meer kan zwemmen. Let op de borden en waarschuwingen. Vaak is zwemmen in binnenwateren en meren zelfs verboden.
  • Wanneer je gaat wandelen in bergachtige gebieden, zorg er dan voor dat je goed geïnformeerd bent over de moeilijkheidsgraad en dat je goed bent voorbereid met de juiste uitrusting. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk op de hoogte te blijven van de weersvoorspelingen.
  • Net als in andere Europese landen is er risico op terroristische aanslagen. Hiervoor hebben de Italiaanse autoriteiten extra veiligheidsmaatregelen genomen. Blijft alert en zorg ervoor dat je jezelf kunt legitimeren en over geldige reisdocumenten beschikt.
  • Neem geen drugs mee naar Italië. Op het bezit en gebruik van drugs kunnen hoge straffen staan. Dit geldt zowel voor soft- als harddrugs.

Link

Voor het meest recente reisadvies voor Italië kan je terecht op de website van de Rijksoverheid.

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,0

Gerelateerde artikelen