De mooiste stadjes van Puglia

Ostuni, de 'Witte Stad'
Ostuni, de 'Witte Stad'

In de hak van de laars van Italië vind je de prachtige regio Puglia (spreekt uit als 'Pulia'). Deze opkomende regio onder de Nederlanders, de Italianen zelf hebben het namelijk al lang ontdekt, is geliefd door de vele oude steden, heerlijke keuken en de turquoise zee. Een aanrader in deze regio is het maken van een rondreis, zodat je al die mooie stadjes kan bezoeken. Wij maakten na onze reis door deze zuidelijke regio een lijstje met de mooiste stadjes van Puglia.

Alberobello

Alberobello is een van de vele leuke stadje waar je kennis mee maakt in Puglia. De trulli in dit stadje zijn inmiddels wereldberoemd en dat is te merken in het hoogseizoen. Toch moet je dit stadje even hebben bezocht. Een trullo is een wit huisje met een kegelvormig dak. In Alberobello stikt het ervan in het centrum, wat het geheel een sprookjesachtig aanzicht geeft. Dwaal lekker rond door Alberobello als je er bent, er zijn genoeg mooie smalle straatjes en uitzichtpunten op het stadje te vinden. We hebben een groot aantal van deze bijzondere trulli's in ons aanbod, dus wil je Puglia echt beleven? vraag een offerte aan voor een verblijf in deze authentieke huisjes!

De trulli in Alberobello
De trulli in Alberobello

Ostuni

Ostuni wordt 'de witte stad' genoemd en ligt op ongeveer 50 minuten rijden van Alberobello. Dit prachtige witte stadje veroverde gelijk ons hart toen we het oude centrum binnenliepen. Het stikt hier van de smalle steegjes, kronkelende straatjes en knusse huisjes. De vele bloemen en plantjes staan in mooi contrast met het wit van alle huisjes. Wist je dat de inwoners van Ostuni verplicht zijn om hun huis ieder jaar opnieuw wit te schilderen met kalk? Ook aan leuke restaurantjes geen gebrek in Ostuni, in veel van de smalle steegjes vind je leuke en knusse restaurants. In de avond is het erg gezellig in Ostuni door de vele lampjes en de feesten of optredens (juli en augustus). Ook zijn er genoeg terrasjes om een heerlijk Italiaans wijntje op te drinken.

Een van de vele leuke straatjes in Ostuni
Een van de vele leuke straatjes in Ostuni
Vraag gratis een offerte aan

Lecce

Lecce is één grote verzameling van mooie gebouwen en monumenten. De stad is wat groter dan de voorgaande steden (telt 90.000 inwoners) en heeft een universiteit waardoor het een levendige stad is. Voornamelijk 's avonds komt de stad tot leven met zijn vele gezellige bars, cafés en leuke restaurantjes. Drink vooral even een Spritz hier op een van de vele terrasjes, dit is het favoriete drankje van veel inwoners hier. Voor de liefhebbers van kleine boetiekjes en winkeltjes is Lecce ook erg leuk. Er zijn tal van ateliers te vinden van kunstenaars die de mooiste dingen maken, voornamelijk keramiek is hier erg populair. Daarnaast heeft het historische centrum veel bezienswaardigheden, denk aan het oude amfitheater uit de tweede eeuw, de Piazza Duomo en de vele kerken die de stad rijk is.  Accommodatietip : slaap je het liefst in een mooie Masseria, dan is Luciagiovanni echt wat voor jou!

Een plein in Lecce
Een plein in Lecce

Monopoli

Monopoli is een traditioneel kustdorpje, gelegen tussen Bari en Brindisi. Van oorsprong is het een vissersdorpje, iets wat je nog goed kan zien als je aan komt rijden en de haven ziet liggen. Ook tegenwoordig zie je er nog veel vissersbootjes liggen. Monopoli heeft een leuk centrum met mooie pleintjes met terrasjes. Houd daarnaast je fotocamera maar bij de hand, want na iedere bocht of hoek kom je wel weer een schattig straatje tegen die even op de foto moet. Monopoli is zeker een van de meest fotogenieke stadjes hier. 

De stad Monopoli, gelegen aan zee
De stad Monopoli, gelegen aan zee

Polignano a Mare

Polignano a Mare ligt op een paar kilometer afstand van Monopoli en is weer zo'n even kneuterig plaatsje als Monopoli. Het stikt er in Puglia van de leuke stadjes. Polignano a Mare is gebouwd op steile kliffen aan de Adriatische Zee. Hierdoor heb je aan de randen van het stadje een prachtig uitzicht. Ook typerend voor het plaatsje is het kleine stadsstrand, gelegen in een baai. Op een dag in het naseizoen is het vrij rustig op het strandje, in het hoogseizoen kan je dan weer over de koppen lopen helaas. Toch blijft het een prachtig aanzicht bij de turquoise gekleurde zee. 

Gallipoli

Aan de westkust van Puglia vind je minder grote en bekende steden in vergelijking tot de oostkust, echter is Gallipoli wel een aanrader als je deze kant van de regio bezoekt. De kust rondom Gallipoli staat voornamelijk bekend om de mooie stranden. In de zomer worden deze echter druk bezocht door de Italianen zelf. Gallipoli is wederom een echt vissersstadje. De stad bestaat uit een nieuw en oud gedeelte. Vanuit het nieuwe gedeelte rij je over een brug naar het eiland waar het oude gedeelte te vinden is. Naast de vismarkt zijn de restaurantjes met veel vis op de menukaart natuurlijk leuk om uit te proberen. In het centrum heb je een indrukwekkend kasteel, net buiten de oude stadsmuren vind je een fijn zandstrand.

Gallipoli
Gallipoli


Wij hebben zelf een mooie rondreis georganiseerd door Puglia. Deze kan je hier vinden. Heb je liever een maatwerkreis naar Puglia? Ook dat is mogelijk. Wij stellen deze graag voor je samen. Stuur hiervoor een mailtje naar reisbureau@reisgraag.nl.

Gratis reisgids Puglia!
Boek je een reis naar Puglia bij ons? Dan krijg je deze door ons zelf geschreven reisgids cadeau met de leukste tips in de omgeving! 
De Reisgraag Reisgids Puglia
De Reisgraag Reisgids Puglia


3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen