Gelderland
Gelderland is de grootste provincie van Nederland, als je het wateroppervlakte van Friesland niet mee telt. De hoofdstad is Arnhem maar de grootste stad is Nijmegen. De meeste mensen delen Gelderland onder in drie delen: De Betuwe, De Veluwe en De Achterhoek. De Betuwe is erg bekend omdat daar veel fruitteelt is. De Veluwe is weer bekend om zijn mooie natuur en De Achterhoek omdat er veel agrarisch werk is.
Plaatsen in de buurt van Gelderland (Nederland) :
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Gelderland
Apenheul (Gelderland)
De Apenheul is een leuke belevenis. In dit park loop je tussen de apen rond. Bekijk o.a. de grote groep doodshoofdaapjes. Het park is inmiddels flink uitgebreid en er leven niet alleen apen meer. Het park is gelegen in de buurt van Apeldoorn.
Apenheul Apeldoorn (Gelderland)
Apenheul in Apeldoorn is een groen dierenpark, gespecialiseerd in apen. Typerend voor Apenheul is dat apen hier heel vrij zijn: hekken en kooien zie je er nauwelijks en de aapjes lopen gezellig tussen de bezoekers door. De grotere apen natuurlijk niet, zij leven op grote eilanden in het park waar de dieren alle ruimte hebben. Voorbeelden van apen die je er kunt zien zijn doodshoofdaapjes, gorilla's, makaken, bonobo's, orang-oetans, maki's en brulapen. In 2016 is Apenheul verkozen tot Leukste uitje van Nederland.
Dolfinarium Harderwijk (Gelderland)
Het Dolfinarium in Harderwijk is geschikt voor alle leeftijden. Je kunt er roggen en haaien aaien, maar ook de fantastische shows bekijken met dolfijnen in de hoofdrol. Tijdens de shows moet je er wel rekening mee houden dat je nat kunt worden, want de dieren zijn dol op spetteren. Je kunt het Dolfinarium ook kennen van de televisieserie Spetter!, dat hier werd opgenomen. Het Dolfinarium is niet het hele jaar open, november t/m halfweg februari is het zeezoogdierenpark gesloten.
Eusebiuskerk Arnhem (Gelderland)
De Protestante Eusebiuskerk is gelegen in Arnhem. Deze laat-gotische kerk heeft een toren van 93 meter hoog en de sfeer van vroeger is er goed te herkennen. De bouw van de kerk begon in 1450 en duurde langer dan een eeuw. Op dit moment wordt de kerk ook gebruikt voor diners of zakelijke bijeenkomsten. De kerk is erg stijlvol maar ook klassiek.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Nederland bekijken.
Vervoer
In Gelderland zijn er veel verbindingen per bus, maar ook per trein. De grootste stations vind je in Arnhem en in Nijmegen. De wegen in Gelderland zijn erg goed onderhouden. Er zijn ook een aantal veerdiensten om aan de andere kant van de rivier te komen.
Geschiedenis
In de Romeinse tijd was Gelderland heel erg belangrijk en dan met name wat tegenwoordig Nijmegen heet. Nijmegen was in die tijd een belangrijke commandopost, deze werd vernietigd tijdens de opstand van de Bataven. In 98 tot 102 werd er een nederzetting gebouwd genaamd Ulpia Noviomagus Bavorum, dat is later Nijmegen geworden. Gelderland is daarna nog een paar keer overheerst door onder andere: de Fransen en de Noormannen. Op een gegeven moment kwam het in de handen van koning Willem II. Die had echter een schuld bij graaf Otto II van Gelre en Zuthpen. Hij kreeg toen Nijmegen als onderpand voor de lening, deze is nooit afbetaald dus Nijmegen is Gelders gebleven.