Interview Típica Reizen

Interview met Jack Bol
Skyline Buenos Aires

Persoonlijke vragen voor de geïnterviewde

Vertel eens wat over jezelf, hoe lang werk je al bij de organisatie? Wat is je huidige functie? Heb je ook andere functies gehad? Wat vind je wel/niet leuk aan je functie?
Ik ben een 39 jarige man en heb in 2006 deze reisorganisatie opgestart. Als eigenaar is het leuke natuurlijk vooral dat het je eigen zaak is en je alle positieve ervaringen van klanten persoonlijk mag nemen. De mindere kanten zijn, vooral omdat we in Zuid-Amerika zijn gespecialiseerd, het nogal eens hectisch kan zijn met bijvoorbeeld vluchtwijzigingen en vertragingen. Je moet er direct op inspelen en dat kost erg veel tijd. Maar als de reis daardoor weer vlotjes verloopt voor de klant maakt dat weer veel goed. De politieke strubbelingen, torenhoge inflatie en prijzen die de afgelopen jaren enorm zijn gestegen komen mijn humeur ook niet altijd ten goede. Maar even wandelen met onze honden in het prachtige merengebied rond Bariloche zorgt ervoor dat ik er weer tegenaan kan!


Vragen over de organisatie

Hoe is het bedrijf ontstaan?
In 2004 ben ik voor het eerst naar Argentinië gereisd. Het was ook direct mijn eerste verre reis, maar ik was bij aankomst in Buenos Aires op slag verliefd op de stad. Daarna ben ik nog enkele malen teruggegaan en in 2006 “voorgoed”. De keuze om een reisorganisatie te starten die gespecialiseerd is in Argentinië was ook snel gemaakt. Inmiddels hebben we ons aanbod uitgebreid met Chili en in de nabije toekomst gaan we ook Brazilië opnemen.

Waarom is destijds voor de bedrijfsnaam gekozen?
Tijdens die eerste vakantie in 2004 zag ik op straat een grappig tango-orkestje met bandoneonspelers, een contrabassist en ze hadden zelfs een piano op straat. Allemaal jonge muzikanten, wilde haren, smoezelige kleren, maar ze maakten geweldige muziek. Uiteraard maakte ik er een foto en filmpje van en zag later bij het terugkijken dat het een zogenaamd “Orquesta Tipica” was. Dat vond ik wel grappig klinken en zodoende werd de naam van mijn organisatie “Tipica”. Voor geinteresseerden in het orkest (ze hebben ook al eens in het Tropenmuseum in Amsterdam gespeeld): www.fernandezfierro.com. Als ik in Buenos Aires ben probeer ik altijd wel een optreden mee te pikken van ze.

Wat is de visie en missie van de organisatie?
Ik ben destijds met de reisorganisatie gestart om mijn enthousiasme over het land en de bevolking over te brengen op andere reizigers. We hebben veel terugkerende klanten die voor een 2e of zelfs 3e keer met ons naar Argentinië reizen, dus daarin zijn we goed geslaagd.

Wie is de doelgroep?
Nederlandse en Belgische stellen die nieuwsgierig zijn naar het land van de tango, Maxima en de natuurpracht. Argentinië is enorm veelzijdig, je vindt hier natuurlijk de wereldstad Buenos Aires, maar qua natuur is het enorm uiteenlopend: walvissen bij de Península Valdéz, de enorme leegtes van Patagonië en Vuurland, de beroemde Perito Moreno en andere gletsjers bij El Calafate, het prachtige merengebied bij Bariloche, de beste Argentijnse rode wijnen uit Mendoza, de veekleurige prachtige bergen in het noordwesten, het enorm uitgestrekte water- en moerasgebied van de Esteros de Iberá en natuurlijk de imposante watervallen van Iguazú.

Waarin onderscheidt de organisatie zich van concurrenten?
Wij houden alles in eigen beheer, we zijn dus niet afhankelijk van tussenpersonen. Vanuit Argentinië hebben we direct contact met bijvoorbeeld hotels, dus als mensen speciale wensen hebben dan kunnen we daar prima op inspelen. Het land kennen we verder van haver tot gort, tot in de kleinste gehuchtjes en zullen dan ook altijd zoeken naar die onderkomens die de beste prijs/kwaliteitverhouding bieden. Onze persoonlijke aanpak (als klanten naar Bariloche komen nodigen we ze altijd uit voor een gezellig etentje), ons enthousiasme en ons professionalisme zorgen ervoor dat we in de ruim 6 jaar dat we bezig zijn louter positieve feedback hebben ontvangen van klanten!

Welke bestemmingen verkopen jullie op dit moment het meest?
Tot voor kort boden we alleen Argentinië aan, maar daarin is het vaak een mix tussen óf Patagonië en Vuurland, óf het noorden van Argentinië. Omdat het land zo enorm groot is (het 8e land ter wereld qua grootte) is het ook bijna niet te doen om alles in 1x te zien. In Chili hebben we veel mensen die naar het noorden gaan, de Atacama-woestijn. Ook Torres del Paine wordt graag door mensen bezocht.

Kun je trends of verschuivingen noemen m.b.t. bestemmingen?
Dit jaar is het voor het eerst merkbaar dat Europa toch wel last heeft van de economische crisis. Tesamen met de steeds hoger wordende prijzen in Argentinië zien we dat het toerisme behoorlijk daalt. Dat was ook één van de redenen om uit te breiden met Chili, waar het prijspeil wat vriendelijker is en de inflatie heel wat lager.

Wat is echt kenmerkend/karakteristiek voor de organisatie?
We zijn de échte specialist in Argentinië en onze persoonlijke aanpak/het persoonlijke contact met klanten. Toen mijn Argentijnse vrouw en ik Nederland waren vorig jaar zomer heb ik al onze oud-klanten aangeschreven om een hapje te gaan eten in een leuk Argentijns restaurantje in Amsterdam. De animo was zó groot dat we niet alleen in Amsterdam, maar later ook nog in Groningen met een hele groep klanten hebben gegeten. Niemand kende elkaar verder, maar Tipica was de gemeenschappelijke factor. Zó een klant-relatie heeft volgens mij geen enkele andere reisorganisatie.

Hoe zou je graag omschreven willen worden door klanten?
Als echte specialist met oog voor detail en hart voor de klant.

Zijn jullie aangesloten bij ANVR/SGR/Calamiteitenfonds? Waarom wel/niet?
Helaas is het voor kleine gespecialiseerde organisaties als Tipica Reizen niet mogelijk om lid te worden van de ANVR, omdat we de minimale omzet-eisen niet halen. Van de SGR zijn we ook geen lid omdat de lidmaatschapskosten, maar ook bijkomende kosten een te negatieve invloed zouden hebben op de prijzen van onze services. Wel hebben we onze eigen “garanties” voor de klant, zodat het risico tot een minimum beperkt blijft.

Heb je nog iets toe te voegen?
Voor meer informatie over Argentinië is de handige website Wereldwijzer een goed startpunt, waar je altijd vragen kunt stellen aan reizigers en specialisten. Zelf geef ik hier al sinds jaar en dag informatie en antwoorden aan mensen die vragen hebben.