Recept: Marokkaanse couscous met garnalen

Marokkaanse couscous met garnalen
Marokkaanse couscous met garnalen

Couscous is te vergelijken met hetzelfde deegwaar als pasta, alleen wordt dit gemaakt van grof gemalen griesmeel van durumtarwe. Al tijden is couscous erg populair in de westerse keuken, je kunt het ook met zoveel ingrediënten combineren. Zoals de meeste weten komt couscous oorspronkelijk uit Noord-Afrika. Vanuit Noord-Afrika bereikte de couscous steeds meer landen in het continent en uiteindelijk werden ze ook in het Midden-Oosten gek op dit deegwaar. Aangezien ieder land zijn eigen specerijen en tradities heeft, wordt de couscous veel als basis gebruikt bij gerechten. In Tunesië houden ze bijvoorbeeld van een pikantere versie met sambal en in sommige landen eten ze couscous als dessert. Hoewel wij westerlingen de couscous gemakkelijk in de winkel kopen, maken de Noord-Afrikanen dit deegwaar nog ouderwets met de hand. Met de vlakke hand wrijven ze dan het tarwe tot kleine korrels. Daisy van IloveHealth laat ons haar versie van de Marokkaanse couscous zien, maar wel met de deegwaren uit de supermarkt.

Heb je weinig kennis van Marokko? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Ingrediënten voor 2 personen

- 2 takjes verse rozemarijn
- 2 tenen knoflook
- Olijfolie
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- 1 flinke snuf saffraan
- 6 grote rauwe garnalen, met schaal
- 2 sinaasappels
- 150 g volkoren couscous
- 400 g gemengde bonte seizoensgroenten (zoals erwten, asperge, venkel, courgette, bleekselderij, lente-uitjes en rode of gele paprika)
- 1 verse rode Spaanse peper
- ½ bosje verse munt (15 g)
- 1 citroen
- 2 el yoghurt
- 1 granaatappel

Bereidingswijze

1. Stamp de rozemarijnnaaldjes en de knoflook in een vijzel, maal ze erna met een mespunt zout tot een pasta. Meng vervolgens één eetlepel olie, één theelepel paprikapoeder, de saffraan en een klein scheutje kokend water door de pasta, om er een marinade van te maken. 

2. Knip met een kleine schaar de rug van de garnalen open en verwijder het darmkanaal. Snijd dan één sinaasappel in partjes en hussel deze met de marinade en de garnalen door elkaar. Laat de garnalen 10 minuten in de marinade staan.

3. Doe de couscous in een grote kom en giet er zoveel kokend water bij dat de korrels net onder water staan. Dek de kom af en lees op de verpakking van de couscous hoe lang ze moeten staan. Snijd ondertussen de seizoensgroente en rode peper fijn en leg het in een serveerkom. Pak nu een aantal verse munt blaadjes van het takje af en houd deze apart. Snipper de rest van de blaadjes boven de kom van de groenten. Voeg als laatste het sap van de citroen en de sinaasappel toe aan de groenten. 

4. Voeg de couscous aan de groente toe en meng alles goed samen. Voeg naar smaak nog zout en peper toe. Bak in een grote koekenpan op hoog vuur de garnalen(gemarineerd) en de partjes sinaasappel ongeveer 4 à 5 minuten. Serveer de gebakken garnalen bij de couscoussalade. 

5. Schep als laatste de yoghurt op de couscoussalade en snijd de granaatappel doormidden. Houd de granaatappel met de gesneden kant in je hand boven een kom en sla er met een pollepel de granaatappelpitten uit. Serveer de salade met granaatappelpitten en muntblaadjes. 

Bismillah! (eet smakelijk)

Heeft u interesse in een reis naar Marokko? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

8,0

Gerelateerde artikelen