Gratis reisvoorstel aanvragen

Wennen in de Ardennen

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. La Roche-en-Ardenne (BelgiŽ)
Periode: juli 2016
Vervoer: Auto
Accommodatie: Camping
Organisatie: Estivant Vakanties

Foto van deze vakantie

De regen tikt tegen het tentdoek, ik heb het koud. Mijn telefoon piept onafgebroken vanwege een vriendschapscrisis in mijn vriendinnengroepje. En langzamerhand vullen de andere 29 identieke tenten zich, met net zulke gehalveerde gezinnen als het mijne. ‘wat doe ik hier’, vraag ik me ernstig af. Gelukkig niet hardop, want naast me zit een stralende Mels: ‘fijn he mam, samen op de camping’.

Drie maanden eerder zat ik middenin een grote vakantie verkenning. De optie van de voorgaande jaren om deels alleen en deels met bevriend gezin in Frankrijk op vakantie te gaan, strandde in hopeloze appjes heen en weer met niet-concrete opties. Tussen neus en lippen door zei ik tegen Mels dat er ook een eenouder vakanties georganiseerd worden. ‘JA’, zei hij gelijk, zonder een passende uitleg voor een zesjarige wat een eenouder gezin eigenlijk is. Na de JA volgende een uitgebreide monoloog waarin hij me haarfijn uitlegde hoe fijn het zou zijn om met allemaal kinderen te spelen die gescheiden ouders (of één ouder) hebben, om daarin ‘gewoon’ te zijn. Er was geen ontkomen meer aan, die eenouder vakantie moest gebeuren. En na analyse van alle locaties, de leeftijden en geslacht van de deelnemers leek de Ardennen mij het best.

De tent op de camping
De tent op de camping


En zo zitten we hier, tussen alle tenten in hetzelfde schuitje. Het voelt voor mij juist extra alleen: ‘ben ik echt onderdeel van een eenoudergezin? Is dit niet sneu, met al die gescheiden mensen, dit is toch niks voor mij’. Opgetogen zit Mels naast me, hij doet mijn telefoon uit en vraagt wat we nu gaan doen. ‘Tja, wat gaan we nu doen?’ In een paar seconde geef ik mezelf een snelle schop onder mijn kont; Vorselman, kom op! Stort jezelf in deze vakantie, hij vindt het super en je bent er nu toch’. Het is dan wel geen zonnig Ibiza, maar de weersverwachting is best goed, de camping ligt aan de prachtige rivier de Ourthe en de dancemuziek schalt ook hier uit de speakers dankzij het uitgebreide animatieteam. Sterkere argumenten kan ik zo snel niet verzinnen. Ik schenk een glaasje ranja en een wijntje in, we spelen een spelletje en langzamerhand wordt de regen minder. Ik sla het tentdoek open en een voorzichtig avondzonnetje valt naar binnen. Tijd om er wat van te maken!

Een uurtje later is het de bedoeling dat we met alle gezinnen verzamelen in de gezamenlijke blokhut, voor de welkomstborrel. Het animatieteam voor deze vakantie bestaat niet uit lieve meisjes die een kwartiertje knutselen en een minidisco opzetten. Er staan 8 stoere jongens en meiden voor ons, die ons meer dan uitgebreid zullen helpen om er een top vakantie van te maken. Binnen drie welkomstzinnen wordt de groep ouders en kinderen verdeeld. Ik denk nog even, ’dat doet Mels nooit’, maar voor ik het weet loopt hij ietswat gespannen achter Kim van de onderbouwgroep aan. Ze spelen buiten een spel, en ik hoor hem enthousiast schreeuwen, terwijl ik binnen alle praktische zaken tot me neem rondom broodservice s’ochtends (we brengen de broodjes wel naar de tent!’) en alle excursie mogelijkheden. Als ik uit het raam kijk hoor ik het luid gelach en krijg ik een grote ‘thumbs up’ van Mels. Nog wat spelletjes en een borrel voor mij later kruipen we ons bed in, Mels is 3 vrienden rijker!

The day after de welkomstborrel worden de broodjes om 8.30 bij de tent gebracht. Maar tijd om uitgebreid te ontbijten is er niet, want om 9.00 schalt ‘we gaan beginnennnnnn!’ vanuit de blokhut het veld over: het animatieteam staat klaar. Mels pakt zn step en racet ernaartoe, en zo ontstaat voor hem een routine van vermaak, even wat eten, af en toe hoi zeggen, weer verder spelen, beetje zwemmen etc. ultieme vakantie!
Het centrum
Het centrum


Ondertussen zit ik met mijn boek in de zon, verdiept in een spannende thriller. Ongeacht een verre reis, stedentrip of een camping, lezen is eigenlijk mijn favoriete bezigheid op vakantie. Maar nu voelt het toch een beetje raar. Ik hoor namelijk aardig wat vaders en moeders van de overige tenten in het laantje achter me gezamenlijk koffie drinken, en dat klinkt stiekem wel gezellig. Daar had ik dus niet over nagedacht: wat kom ik hier eigenlijk doen? Mels wilde deze vakantie graag, maar kom ik hier om te lezen? Nieuwe vrienden maken, misschien wel die leuke man ontmoeten of socializen? Of juist helemaal niks, en hou ik me wat afzijdig? Ik weet het niet zo goed, en het blijft de hele dag wat rondzingen in mijn hoofd.
Die avond verandert dit gepeins in een spontane compromis. Zoekend naar Mels, hoor ik bij de inmiddels beroemde blokhut wat ouders zeggen dat ze een klaverjas-maatje zoeken. En ik denk: ‘dat ben ik!’. Leuk spelletje, wat kletsen, maar geen diepzinnige gesprekken (over scheidingen en relaties bijvoorbeeld: ik ben op vakantie, laten we het leuk houden!). En daarmee komt de vakantie in balans: Mels speelt met zn vrienden en laat zich entertainen van cupcakes bakken, tot kampvuurtjes maken bij de rivier. En ik lees heerlijk in m’n eentje, en speel s ’avonds een potje kaart.

Dat duurt ongeveer twee dagen, en dan begint het te kriebelen, ik wil van de camping af! We zitten vlakbij La Roche en Ardenne: een mooi plekje aan de Ourthe, met leuke terrasjes en wat winkeltjes, en voor Mels een grote tank die herinnert aan de Tweede Wereld Oorlog. De tank wordt overigens nu vooral gebruikt als klimtoestel. Ook kun je de grotten van Han bezoeken, voor een ondergrondse wandeling met prachtige stalactieten en stalagmieten. Het mooist is de kanotocht over de Ourthe: stroomafwaarts kanoën we 1.5 uur langs de mooiste plekken in de Ardennen. En het meest interessant is Euro Space Center. Op een druilerige middag gaan we op bezoek in dit ruimtevaartcentrum, waar een heuse spaceshuttle staat en een planetarium, en waar je via virtual reality kan ervaren hoe het is om te wandelen op de maan.
De kanotocht
De kanotocht


De Ardennen is dus een mooie plek om vakantie te vieren, voor alle stoere activiteiten zoals abseilen en mountainbiken komen we over een paar jaar nog eens terug. Maar toen ik aan Mels vroeg wat nu het leukst van de vakantie was: ‘het pannenkoekenfeest’. En daarin heeft hij absoluut gelijk. 30 stuiterende kinderen schuiven aan in de blokhut voor een pannenkoekenfeest, terwijl de grotere kinderen samen pizza eten, en de ouders in het dorp een fijn restaurant opzoeken. M&M’s, spekjes en suiker gingen op de pannenkoek, en het animatieteam zorgde ervoor dat alle kids keurig in hun bed kwamen te liggen, mét tandenpoetsen en verhaaltje voorlezen. En toen ik om 23.30 de tent in rolde zat een blije Mels rechtop in bed te wachten: ‘mam, kom je nu een verhaaltje voorlezen?’.

Zo vloog de week voorbij, en was de eenouder vakantie voor ons beide een mooie vakantie. Ik heb er veel leuke mensen ontmoet, maar die ene leuke man niet. Dus wie weet Estivant, zien jullie ons volgend jaar weer!

Geschreven door Anouk Vorselman

VillaVibes
9,8
op basis van 109 reviews

2 consumenten awards

VillaVibes won in 2024 de Reisgraag award
Lees meer
Heb je interesse in een reis naar BelgiŽ? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar BelgiŽ, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen