Gratis reisvoorstel aanvragen

Brugge en Gent

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Brugge (België) , B. Gent
Periode: november 2004
Vervoer: trein
Accommodatie: hotel/Ibis

Foto van deze vakantie

Iets voor half 10 `s ochtends nemen we de trein vanaf Rotterdam naar Antwerpen. Daar stappen we over op de InterCity in de richting Oostende. Rond 12.00 uur zijn we in Brugge. Een taxi rijdt ons in 5 minuten naar het Ibis hotel in het centrum v/d stad. We beginnen ons tripje met een lunch aan het Simon Stevinplein, waar een leuke kerstmarkt gaande is. Vervolgens lopen we naar de markt, hier willen we een begeleide fietstocht maken met de organisatie Pink Bear. Via internet bleek dat dit de enige organisatie is die het hele jaar door fietstochten organiseert. Maar helaas, om 13.30 uur verschijnt er geen gids. Na ze te hebben gebeld blijkt dat de fietstocht alleen 's ochtends plaatsvindt in de winter.

We besluiten om een stadswandeling te maken door het prachtige oude Brugge. We starten op de markt bij de Lakenhal uit de 13e eeuw, de Halletoren en de karakteristieke gevels. Alhoewel de gevels oud lijken, ze zijn het echt niet. De meesten komen uit de 19e en 20e eeuw en zijn in oude stijl nagebootst toen Brugge in het midden van de 19e eeuw door de (Britse) toeristen werd ontdekt. Men ging de plekken die er niet middeleeuws genoeg uitzagen oppoetsen, het leek wel een soort Gothische opleving. De Halletoren (Belfort) is de grootste blikvanger van Brugge en werd gebouwd in de tijd dat de stad haar hoogtepunt beleefde (historisch en economisch gezien). Je kunt de toren beklimmen en hebt van bovenaf een prachtig uitzicht.

Markt Brugge
Markt Brugge


Wij wandelen verder naar de Burg, een plein waaraan een aantal mooie gebouwen zijn gelegen zoals het gerechtsgebouw (nu stadsarchief), het stadhuis, 't Brugse Vrije en de Heilig Bloed basiliek. We brengen eerst een bezoek aan de basiliek. Hier is het bekendste relikwie van Vlaanderen bewaard: het Heilige Bloed. Op hemelsvaartdag wordt het Heilige Bloed tijdens de processie door de stad gesjouwd. In de bovenkapel wordt in verschillende talen omgeroepen dat we de tabernakel waarin het relikwie wordt bewaard mogen aanraken en we krijgen de kans om een persoonlijk gebed te doen.

We lopen verder richting de Dijver, een pittoresk kanaal. Hier is het druk met toeristen die allen het uitzicht op de Halletoren willen fotograferen. Wij gaan verder naar het Groeninge museum. In dit museum bevindt zich een interessante collectie van met name renaissance en gotische schilderkunst, waaronder veel Vlaamse Primitieven. Door de tuin en een aantal poorten lopen we naar het Arentspark. Hier bevindt zich een van de kleinste bruggetjes van de stad, de Bonifaciusbrug.

Hierna lopen we naar het Gruuthusemuseum. Dit is een stadspaleisje waar ooit de heren woonden die het privilege hadden om belasting te heffen over de verhandelde gruten. Tegenwoordig is er een collectie toegepaste kunst te zien van de 13e tot 19e eeuw.

Vervolgens brengen we een bezoek aan de Onze Lieve Vrouwe kerk. Het pronkstuk hier is een marmeren Madonna met kind van Michelangelo. Ook liggen er de graven van hertog Karel de Stoute en zijn dochter Maria van Bourgondië. Vervolgens lopen we langs het 800 jaar oude St. Janshospitaal, waarin o.a. het Memlingmuseum is gevestigd.

Brugge is erg gericht op de (voornamelijk Engelse) toeristen en de meeste winkels verkopen bier, chocolade, kant of antiek. Ook worden we bijna altijd eerst in het Engels aangesproken. Voordat het donker wordt bezoeken we brouwerij de Halve Maan, waar het Brugse bier Straffe Hendrik wordt gebrouwen. We nemen deel aan een leuke rondleiding, die ons behalve langs de brouwvaten ook naar het dak van de brouwerij voert, hiervandaan hebben we een mooi uitzicht hebben over de hele stad.

's Avonds dineren we bij Cafedraal. Een trendy restaurant met mediterrane en Vlaamse gerechten. Het eten is heerlijk met een voortreffelijke bediening en een goede wijnkeuze. Vervolgens lopen we naar Bolero, de enige gaybar van de stad. Rond half tien komen we aan en dan is het (naar verwachting) erg rustig. Rond half elf komen er meer mensen, maar wij zijn een beetje moe en gaan terug naar het hotel.

Nog meer cultuur in Brugge

Als we wakker worden horen we het gekletter van de regen, daar gaat onze fietstoer vandaag. In plaats daarvan gaan we het noordoostelijk deel van de stad verkennen, te voet en natuurlijk met paraplu. Dit rustige deel van de stad, zonder de vele toeristen is erg interessant. Alleen wel jammer dat het regent. We lopen langs de Spiegelrei, waar ooit de buitenlandse kooplieden woonden en we komen langs de Jeruzalemkerk, in de 15e eeuw gebouwd werd als familiekapel. Naast de Jeruzalemkerk staat het Kantcentrum. Helaas zijn beiden vandaag (zondag) gesloten.

Het Brugse museum voor volkskunde is wel geopend. Het bestaat uit een reeks arbeidershuisjes waarin een tentoonstelling over nijverheid en ambachten wordt gehouden. Vervolgens lopen we langs de stadrand en keren via het Engels Klooster (ook op zondag gesloten) en de Spiegelrei weer terug naar het Jan van Eykplein. Op het Jan van Eykplein staat een standbeeld van de beroemde Vlaamse schilder die 11 jaar in Brugge woonde, tot zijn dood in 1411. Hier staat ook het tolhuis waar de hertogen van Luxemburg eeuwenlang een tol mochten heffen.

Het blijf regenen als we naar het Memling museum lopen, dit museum is gevestigd in het St. Janhospitaal. Aan de ene kant wordt aan de hand van voorwerpen en kunstwerken de geschiedenis van het hospitaal weergegeven, aan de andere kant staan hier de werken van de 15e-eeuwse schilder Hans Memling (1433-1493) en tijdgenoten. Hans Memling was in dienst van het hospitaal. Zijn topstuk is het altaarstuk van de hospitaalkapel, dat de zieken verlichting moest schenken en moest verzoenen met een bestemming in het hiernamaals.

We lunchen bij 'Dagelijks Brood', een wholefood bakkerij en lunchroom, waar we aan kunnen schuiven voor een heerlijke quiche of sandwich. Na de lunch bezoeken we het Stadhuis waarin de gotische zaal een pronkstuk is van de stad. De zaal is in de 19e eeuw behoorlijk gerenoveerd. De wandschilderingen beelden de Brugse geschiedenis uit zoals de notabelen zich dat in de 19e eeuw wensten te herinneren. De renaissance zaal ligt een deur verderop in het Brugse Vrije. Beide zalen zijn met hetzelfde kaartje te bezoeken. Overigens kunnen alle Brugse musea met een combiticket worden bezocht (5 musea naar keuze voor €15). 's Avonds dineren we bij de Vlaamsche Pot. Een klein restaurantje met Vlaamse gerechten, roodgeruite tafelkleedjes en vriendelijke bediening. Na het eten maken we nog een avondwandeling langs prachtig verlichte monumentale panden.

Restaurantjes in Brugge
Restaurantjes in Brugge

Op naar Gent

Na het ontbijt vertrekken we met de trein naar Gent. Op het station drinken we koffie voordat we de St. Baafskathedraal bezoeken. Pronkstuk is natuurlijk de religieuze drieluik van Jan en Hubert van Eyk, de Aanbidding van het Lam Gods (1432). Het schilderij hangt in een aparte kapel waarvoor entree betaald moet worden. Een audio-tour verklaart stuk voor stuk de verschillende panelen die bol staan van christelijke symboliek en minutieus zijn uitgevoerd. In de St. Baafskathedraal hangen ook nog een aantal schilderijen van Rubens die de moeite waard zijn.

We wandelen verder door de stad, eerst langs het stadhuis. Opvallend is dat de gevel uit 2 verschillende delen bestaat. Links is strakke Italiaanse renaissance en rechts uitbundig gotisch. Naast het stadhuis staat de Lakenhal met het Belfort. In de Lakenhal is de dienst voor Toerisme gevestigd. Het Belfort kun je in de wintermaanden helaas niet beklimmen. Achter de Lakenhal staat de St. Nicolaaskerk. Deze is tijdens ons bezoek helaas wegens restauratiewerkzaamheden gesloten.

We lopen door naar de Michielsbrug, vanaf waar je een prachtig uitzicht op de Graslei hebt. Tussen de bruggen staan een aantal schitterende Gildehuizen. We zien het Corenmetershuis, het gildehuis van de vrije Schippers, het smalle tolhuisje en het 13e-eeuwse graanpakhuis "Spijker". Via de Breydelstraat lopen we naar het Gravensteen en de Vismarkt. Tegenover het Gravensteen aan het Veerleplein ligt de oude Vismarkt met een groot reliëf van Neptunus. Iets verder ligt het Patershol, ooit een arbeiderswijk die in 1970 bijna was afgebroken. Tegenwoordig is het een uitgaansbuurt die wordt opgeknapt.

Belfort in Gent
Belfort in Gent


In deze buurt ligt ook het huis van Alijn. Tegenwoordig een volkenkundig museum, maar in de 14e eeuw gebouwd als boetedoening voor een passiemoord door 2 leden uit de familie Rijms. Zij vermoorden in 1354 2 leden van de familie Alijn uit rivaliteit om een vrouw. Maar het geschil was eigenlijk een strijd tussen 2 gilden, waartoe de families behoorden.

Onderweg naar de Vrijdagmarkt eten we bij de Soup Lounge een lekkere soep. Op de Vrijdagmarkt staat o.a. het vakbondsgebouw 'Ons Huis', een mooi gebouw wat stamt uit het begin v/d 20e eeuw. Midden op het plein een beeld van gildeleider Jacob van Artevelde (1290-1345), die het volk lijkt toe te spreken. Via het plein bij St. Jacobs komen we weer terug bij het stadhuis. `s Middags winkelen we in de vele winkelstraten die Gent rijk is. We sluiten de middag af met een drankje in de foyer van Casa Rosa en daarna nog een cocktail bij Pink Flamingo. Inmiddels is het donker en wandelen we via een prachtig verlichte Graslei naar het Pakhuis, een prachtig café/restaurant/brasserie gevestigd in een voormalig pakhuis. Het eten is er overheerlijk (hazenrug). Na de maaltijd gaan we met de trein weer terug naar Brugge.

S.M.A.K.

Na het ontbijt nemen een taxi naar het station. We nemen de trein naar Gent, waarna we in iets meer dan 20 minuten aankomen. We zetten onze bagage in een bagagekluis en nemen de bus naar het museum voor Schone Kunsten. Helaas, het museum, dat een interessante collectie moet hebben, blijkt tot 2006 gesloten te zijn voor renovatiewerkzaamheden. Aan de buitenkant van het gebouw te zien, was dat ook wel nodig. We besluiten om naar het S.M.A.K. te gaan, dat er tegenover ligt. S.M.A.K. betekent Stedelijk Museum voor Aktuele Kunst. Het is een aardig nieuw museum, en het schijnt een interessante collectie te hebben. Het museum is gespecialiseerd in 'Minimal art', en dat is het ook: minimaal. Door de ruime opstelling van de kunst zijn de zalen erg leeg maar komen de werken wel goed uit. Binnen 45 minuten zijn we klaar met de bezichtiging!

We wandelen via de Leie naar het centrum en komen nog langs de Vooruit, een voormalig vakbondspaleis, dat nu dienst doet als alternatief café, podium en dansgelegenheid. We lunchen bij de Brooderie, een gezonde broodjes zaak die tevens lekkere quiches serveert. Aangezien we het meeste wat we wilden zien hebben gehad, besluiten we vanaf de Korenmarkt de tram naar het station te nemen. Om 14.30 uur nemen we de trein naar Antwerpen en na een overstap zijn we om 16.42 uur in Rotterdam.

Bron - Eddy Couvreur

Heb je interesse in een reis naar België? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar België, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen