Recept: Indische spekkoek

Indische spekkoek
Indische spekkoek

Spekkoek, wij zijn er dol op. Maar hoe is deze heerlijke cake-achtige lekkernij eigenlijk ontstaan? De oorsprong van deze Indische cake gaat terug naar de koloniale tijd van Nederlands-Indië. Dus het ontstaan hiervan ligt toch dichter bij ons dan gedacht. De geruchten gaan dat het recept is afgeleid van een cake uit Duitsland, genaamd de Baumkuchen. Maar de spekkoek die wij kennen is gemaakt met Nederlands-Indische specerijen. Het verhaal gaat dat de Nederlanders tijdens hun verblijf in Indië de speculaas miste, aangezien deze koek totaal onbekend is in Indië. Om toch de decembermaand door te komen en om de ''typische Hollandse winter'' te ervaren werd er uiteindelijk een Nederlands-Indische lekkernij gecreëerd. Tegenwoordig is spekkoek in vele landen bekend en kun je het ook in Nederland bij diverse winkels kopen. Simone van Simone's Kitchen deelt met ons haar eigen recept van spekkoek, zij at haar eerste spekkoek zo'n 13 jaar geleden in Maleisië. Wel zegt ze erbij dat de bereiding niet heel eenvoudig is en dat het een paar uur tijd in beslag neemt. Maar dan heb je wel je eigen heerlijk gemaakte Indische spekkoek.

Heb je weinig kennis van IndonesiŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Ingrediënten:

- 16 eieren
- 750 gram boter (kamertemperatuur)
- 400 gram witte basterdsuiker
- 200 gram bloem
- 4 tl kaneel
- 2 tl kruidnagel
- 2 tl nootmuskaat
- 1 tl kardemom

Benodigdheden

- springvorm van 28 cm
- 2 grote kommen

Bereidingswijze:

1. Verarm eerst de oven voor op 180 graden, het liefst een oven met onder- en bovenwarmte. Splits de 16 eieren en doe het eiwit in een grote kom. Bewaar de eierdooiers voor later. Voeg een snufje zout toe en klop de eiwitten stijf.

2. Pak een andere kom en klop hierin de boter zacht en romig totdat het wittig wordt. Voeg de eierdooier hieraan toe en klop het tot één geheel. Voeg de basterdsuiker toe en als laatste de bloem in kleine gedeeltes. Klop dit mengsel totdat het glad is. Doe daarna het eiwit erbij en vouw het samen met het eierdooiermengsel.  

3. Meng het deeg goed door en verdeel het in twee gelijke delen. Gebruik voor ieder gedeelte een aparte kom en voeg de specerijen toe aan één deel van het deeg. Meng de specerijen goed door het deeg, zodat het één geheel is. 

4. Vet de springvorm in met wat boter. Schep daarna een klein deel van het specerijendeeg in de ingevette springvorm. Strijk het met de bolle kant van de lepel uit tot een flinterdun laagje. Zet het laagje circa 4 minuten in de oven. Haal de springvorm met het specerijendeeg weer uit de oven en doe nu een heel dun laagje van het witte deeg erop (deeg zonder specerijen). Kijk uit met het uitsmeren van de tweede laag, door de boter in springvorm zal het wat smelten, maar dit bevordert het uiteindelijke resultaat. Zet ook deze laag zo'n 4 minuten in de oven. Herhaal op dezelfde manier per kleur tot aan de helft van de springvorm. Hoe meer laagjes er inzitten des te meer baktijd het nodig heeft. Nadat je de helft van de laagjes in de springvorm hebt gebakken, moeten de volgende laagjes voor 6 minuten per laag in de oven. Wanneer de vorm helemaal vol zit heb je kans dat het inzakt in het midden, dit kan geen kwaad, maar zet hem dan voor nog een paar minuten terug in de oven. Op een gegeven moment komt het deeg bol te staan als je het uit de oven haalt. Haal het er dan uit en wacht één minuut tot het vanzelf weer inzakt. Wanneer het deeg  is ingezakt kun je de volgende laag erop smeren. 


Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen