Gratis reisvoorstel aanvragen

Zomervakantie op Terschelling

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Terschelling (Nederland) , B. Hoorn , C. Kaapsduin , D. Formerum
Periode: juli 2015
Vervoer: Auto en boot
Accommodatie: Hotel

Foto van deze vakantie

Deze zomervakantie ben ik met mijn man en 2 dochters van 2,5 en 5 jaar drie weken naar Terschelling geweest. Mijn man komt al op Terschelling sinds zijn jeugd en heeft daardoor al vele bekenden op het eiland. Wij gaan nu al 5 jaar met ons gezin naar Terschelling op vakantie en hebben inmiddels al vele leuke plekjes van het eiland ontdekt. Onze kinderen houden niet van ver reizen, daarom is Terschelling voor ons zeer geschikt. In een uurtje zijn wij al in Harlingen en Terschelling heeft alles wat onze kinderen leuk vinden; zee, strand, bos en pony's!

Strand op Terschelling
Strand op Terschelling


Ook deze keer zijn wij in Harlingen op de boot gestapt en na zo'n 2 uurtjes waren we op het eiland. We zijn met veerdienst van rederij Doeksen gevaren. Zij hebben ook een snelboot dan ben je met 45 minuten over, maar dan kun je niet je auto meenemen naar het eiland. De heenweg hadden we een boot met een ballenbak aan boord. De terugreis zaten we op een boot met een hoekje speciaal voor kinderen waar een film werd gedraaid. Aan boord is gelegenheid om eten en drinken te kopen van een simpel broodje tot een uitgebreide maaltijd. (Dit is op de snelboot niet het geval).

Wij hadden de auto gewoon mee aan boord en onze fietsen dmv een fietsenrek. Op Terschelling heb je vele fietspaden door bos en duinen en ook langs de dijk. We zijn daarom ook veel wezen fietsen en hebben voor deze gelegenheid een bakfiets gehuurd. Er zijn op het eiland vele fietsverhuurbedrijven te vinden, die je huurfiets zelfs gratis op je vakantieplekje bezorgen. Dankzij de bakfiets konden we makkelijker langere tochten maken, zonder dat de kinderen het beu begonnen te worden. Vooral voor de oudste, want achterop zitten is natuurlijk helemaal niet leuk, want dan zie je niet zoveel. Ook is een bakfiets erg handig omdat je ook veel spullen of boodschappen kan mee nemen. Wanneer wij op vakantie zijn, proberen wij zo min mogelijk onze auto te gebruiken.
De kinderen in de bakfiets op Terschelling tussen de schapen
De kinderen in de bakfiets op Terschelling tussen de schapen


We zaten in een huisje op Hoorn. Nog geen 2 km van het strand en bos af. Uiteraard regelmatig een dagje naar het strand geweest en ook boswandelingen gemaakt. Waar de jongste vorig jaar nog bang was voor de golven, stormde ze er nu juist op af. Natuurlijk ook schepjes en emmertjes mee om leuke zandkastelen te bouwen. Ook hebben we een kijkje genomen bij de vele bunkers die je kunt vinden in de duinen. Op West-Terschelling hebben ze onlangs vele bunkers uitgegraven en kun je een rondleiding krijgen van zo'n 1,5 uur. Dit hebben wij niet met onze kinderen gedaan, omdat wij hen hier simpelweg nog wat te jong voor vonden. Ook leuk is om krabben te vangen op de steiger in de haven. Je hebt nodig een touwtje een knijper, kipfilet en een emmer en wat geduld. Verder kun je nog speciale zeehondentochten maken op een boot. Iets wat ik ook zeker nog eens wil gaan doen. Deze tochten duren ongeveer anderhalf uur.

Kaapduin vind je ook op West-Terschelling. Dit is het hoogste punt van Terschelling. Bovenop deze duin heb je een prachtig uitzicht over o.a vuurtoren de Brandaris, de haven, de duinen en de zee. Tevens vind je op dit punt ook een zendhuisje dat gebruikt werd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook zijn er vele terrasjes te vinden met een speeltuintje erbij. Ideaal voor gezinnen. Verder is er nog het wrakkenmuseum in Formerum. Een museum gevuld met allemaal gevonden voorwerpen op het strand en door duikers gevonden in wrakken. Het museum ligt vol rariteiten uit de periode 1650 tot heden. Je kunt het zo gek niet bedenken of je vind het in het wrakkenmuseum, waaronder ook flessenposten. De kinderen vonden het dan ook leuk om hun eigen flessenpost te maken en deze vanaf de boot in het water te gooien. Achter het museum hebben ze een groot wrakkenschip (de piratentuin) gemaakt met allerlei gevonden dingen, waar de kinderen heerlijk in kunnen klimmen en spelen.

Verder hebben wij een huifkar tocht gemaakt bij Terpstra in Oosterend. Je kunt kiezen uit verschillende soorten tochten:
- Meeuwenkolonie tocht
- Boschplaat dagtocht
- Korte natuurtocht
- Avondtocht met kampvuur
- Jutterstocht

Wij hebben de korte natuurtocht genomen die ongeveer 3 uren duurt, dit vanwege de leeftijd van onze kinderen. We zijn door het bos, duinen en over het strand gekomen. Terwijl de koetsier van de huifkar allerlei dingen vertelde over het eiland. Bij de strandovergang moet je even uitstappen, want anders is het voor de paarden wel erg zwaar. Helaas begon het bij ons toen net de stortregenen en zijn we helemaal nat geworden. Gelukkig lagen er allemaal dekens, waar je onder kon gaan zitten als je het koud kreeg. Kosten voor deze tocht was 15,- p.p en 7,- per kind onder de 12 jaar. Verder kun je bij Terpstra nog deelnemen aan ruiterweekenden, ponykampen en kun je een antieke koets horen voor bv het vervoer bij een bruiloft.
Huifkartocht op het strand van Terschelling
Huifkartocht op het strand van Terschelling


De kinderboerderij/landbouwsmuseum 'Het Hooivak' in Hoorn is ook erg leuk. Je kunt hier knuffelen met kalfjes en lammetjes en op bepaalde tijden mag je ze zelfs de fles geven. Verder zijn er nog konijnen, geiten, eenden en kippen. Ook mochten we onze eigen boter maken. Je schudt het room, deze veranderd in slagroom. Vervolgens schud je nog even door en dan heb je roomboter met als restant karnemelk. Boven heb je het museum hier vind je allerlei landbouwwerktuigen door de jaren heen.

Paardrijden vinden kinderen ook altijd leuk en onze kinderen hebben regelmatig paard gereden bij de prairie in Formerum. Je kunt hier een shetlandpony huren. Je kan bijvoorbeeld een kwartiertje door de bak lopen daar op het terrein of je gaat voor een half uurtje met je paardje het bos even in. Als je wil loopt er dan iemand van hen mee, maar dat hoeft niet. De kinderen vonden het een sport om zoveel mogelijk verschillende pony's de berijden. In Formerum is ook een gelegenheid waar je kunt midgetgolfen. Het is een ruim opgezette en goed onderhouden 18 holes wedstrijdbaan, met `s avonds gezellige verlichting. 

Af en toe zijn we ook naar de kroeg 'De Groene Weide' geweest. Hier treden iedere avond Hessel en dochter Tess op van 11 uur tot zo'n half 1. Oppas geregeld voor onze meiden, want die staan gewoon in de Sjouw (eilandkrantje) en de kroeg is op loopafstand. Ook de bakker was op loopafstand en we hebben dan ook iedere dag ontbeten met verse broodjes. Bussen rijden voor 2 euro per rit ongeacht de afstand. Met regenachtig weer zijn we naar het overdekte zwembad de Dôbe geweest op West-Terschelling. Kosten 6,- pp kinderen onder de 3 jaar 3,50 en onder de 12 jaar 5,50.

Op West-Terschelling hebben ze ook een natuurmuseum. Dagelijks geopend van 09:00 tot 17:00 uur en in het weekend vanaf 11:00 uur. Kosten 6,- pp kinderen onder de 3 jaar gratis en onder de 12 jaar 4,50 euro. Winkelgelegenheid vind je o.a. in Midsland en op West-Terschelling. Kortom genoeg te doen!
Veerdienst in de haven van Terschelling
Veerdienst in de haven van Terschelling


Ingezonden door Karin van Kammen

Heb je interesse in een reis naar Nederland? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Nederland, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen