Basilicata

Montescaglioso, Basilicata, Italie
Montescaglioso, Basilicata, Italie

Basilicate, ook wel Lucanië genoemd, is een regio in het zuiden van Italië. De regio grenst aan Campanië, Apulië en Calabrië. Basilicate bestaat uit twee provincies, Potenza en Matera, die beide een gelijknamige hoofdstad hebben. De stad Potenza is tevens ook de hoofdstad van de regio. Het bergachtige landschap zorgt ervoor dat sommige stukken moeilijk te bereiken zijn en hierdoor is de regio zeer dun bevolkt. De uitgedoofde vulkaan Monte Vulture heeft een hoogte van 1.326 meter hoog. De regio wordt niet veel bezocht door toeristen. Toch zijn er enkele bijzondere bezienswaardigheden te vinden in Basilicate. De stad Matera is bekend door de Sassi, dit is een wijk waar de huizen grotendeels uit de bergen gehouwen zijn. Daarnaast zijn ook de kleinere plaatsen van de streek een bezoek waard, door de karakteristieke sfeer. In het archeologische park Metaponto vind je de ruïnes van een Griekse tempel. 

Landkaart Basilicata
Plaatsen in de buurt van Basilicata (ItaliŽ) :
 • Puglia (76 km)
 • Bari (93 km)
 • Campania (114 km)
 • Napels (160 km)
 • CalabriŽ (168 km)
 • Molise (183 km)
 • Abruzzo (269 km)
 • SiciliŽ (298 km)
 • Lazio (316 km)
 • Rome (339 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Basilicata

  Castello di Melfi (Basilicata)

  Castello di Melfi
  Castello di Melfi
  Kaart met locatie Castello di Melfi

  Dicht bij het stadje Melfi is het indrukwekkend grote kasteel Castello di Melfi te vinden. Het kasteel werd aan het einde van de 13e eeuw gebouwd door de Noormannen. Later werd het kasteel herbouwd. Dit gebeurde in opdracht van Frederik II. Vandaag de dag herbergt het kasteel een museum op de begane grond, namelijk het Nazionale del Melfese. Dit is een archeologisch museum, waar verschillende vondsten uit de buurt van Melfi worden tentoongesteld.

  Craco (Basilicata)

  Craco
  Craco
  Kaart met locatie Craco

  Craco is tegenwoordig een verlaten stadje. Vroeger was dat heel anders, toen was het een bruisende plaats. Vanwege het gevaar voor aardbevingen werden alle inwoners van Craco geëvacueerd en in lager gelegen dorpen onder gebracht. Het is nu een spookstadje, maar nog steeds erg mooi om te zien. Craco werd in 2004 gebruik om de film 'The Passion of the Christ', met Mel Gibson, op te nemen.

  Matera (Basilicata)

  Matera
  Matera
  Kaart met locatie Matera

  Matera is een stad dat in het dal van de rivier Gravina di Matera. In de stad heb je de 'sassi'. Dat zijn huizen die half in de rotswanden zijn gebouwd. Matera is een interessante bezienswaardigheid als je in Italië bent. In 1952 werden de 'sassi' nog door 15.000 mensen bewoond. De Italiaanse regering verbood dit vanwege de slechte hygiënische omstandigheden. Het hoogste punt van de 'sassi' is de kathedraal in het centrum uit het jaar 1230. De 'sassie' staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van ItaliŽ bekijken.

  Vervoer

  In de regio Basilicata bevinden zich geen vliegvelden. De dichtstbijzijnde luchthavens bevinden zich in Napels, Bari en Brindisi. Vanaf het vliegveld van Napels is het ongeveer twee uur rijden naar Potenza. Vanuit Bari kost je dit iets meer dan drie uur en vanuit Brindisi doe je er vier uur over. De regio kun je het beste per auto verkennen,  aangezien het een vrij grote regio is. Op deze manier geniet je tijdens het rijden van het adembenemende bergachtige landschap van Basilicata om je heen. Ook organiseren veel reisorganisaties rondreizen. Je wordt dan ergens opgehaald door een touringcar en maakt zo kennis met het gebied.

  Geschiedenis

  De regio werd in de Romeinse tijd Lucania genoemd. Deze naam was afkomstig van de bevolking, die ook wel Lucani (Lucaniërs) werden genoemd. Dit volk viel de streek binnen in de 5e eeuw na Christus en verjoegen de inheemse stammen naar de bergen in het binnenland. De Lucani werden uiteindelijk verslagen door de Romeinen, die voor lange tijd over het gebied heersten. Toen het Romeinse Rijk ten onder ging kwam de regio te vervallen. Een groot gedeelte van de bevolking besloot daarom om Basilicata te verlaten en hun geluk in andere delen van Italië te zoeken. Hierdoor werd de regio een van de armste van Italië. Dit is nog steeds het geval, maar tegenwoordig is Basilicata volop in ontwikkeling. 

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Basilicata