Livorno

Stadskanaal met bootjes in Livorno, Italie
Stadskanaal met bootjes in Livorno, Italie

Livorno ligt in West-Toscane, aan de Ligurische Zee. Bij de gemeente Livorno hoort ook het eiland Gorgona. Livorno wordt vaak gebruikt als uitvalsbasis om het omliggende platteland te verkennen. Een van de mooiere wijken op vlak van architectuur is “Nuovo Venezia”, dat nog wat van zijn uitzicht uit de 17de eeuw behouden heeft. Een bijzonder gebouw is “Bottini dell’Olio”, een opslagplaats voor olie, gebouwd in de 18de eeuw.

Heb je weinig kennis van ItaliŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Livorno
Plaatsen in de buurt van Livorno:
 • Lucca (36 km)
 • Pisa (19 km)
 • Volterra (47 km)
 • Ervaringen

  Rutger sanders op 15 november 2017 plaats: Livorno, reisperiode: augustus 2017

  Kleine en hele mooie plek. Oud en authentiek. Van alles te doen. Het mooiste stadje van Toscane zeggen ze zelf. Ik vind dat ze dat mogen zeggen. Goede restaurants en leuke winkeltjes.

  • Algemeen 10
  • Uitgaan 8
  • Cultuur 10
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 10
  • Inwoners 10
  • Ligging 10

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Livorno

  Duomo di San Francecso Assisi (Livorno)

  Duomo di San Francecso Assisi
  Duomo di San Francecso Assisi

  Duomo di San Francecso Assisi is de Dom van Livorno. De Dom ligt in het centrum van deze oude stad aan de Piazza Grande. De bouw van de Dom vond plaats tussen 1594-1606. De bouw vond plaats onder leiding van Bernardo Buontalenti en Alessandro Pieroni. In de 18e eeuw werd de dom nog eens uitgebreid. De Dom raakte tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest en werd daarna weer herbouwd.

  Fortezza Vecchia (Livorno)

  Fortezza Vecchia
  Fortezza Vecchia

  Fortezza Vecchia is een mooie vesting in de buurt van de oude haven Medici. In het midden van dit fort ligt de Mastio Matilde. Dit is een uitkijktoren die op de ruïnes van een Romeins bouwwerk is gebouwd. In de 14e eeuw werd er een vierkant bastion omheen gebouwd, de Quadratura dei Pisani. Het fort raakt tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1943 zwaar beschadigd door bombardementen. Na restauratiewerkzaamheden wordt het fort vandaag de dag regelmatig gebruikt voor verschillende culturele evenementen en concerten.

  Santuario di Montenero (Livorno)

  Santuario di Montenero
  Santuario di Montenero

  Santuario di Montenero (Klooster van Montenero) is een bijzondere bezienswaardigheid, omdat het klooster boven de stad ligt. Vanaf de binnenplaats van het klooster kun je genieten van een prachtig uitzicht over de stad. Het klooster dateert uit de 18e eeuw, maar waar de locatie van het klooster is al een bedevaartsoord sinds de 14e eeuw. Het Santuario di Montenero is eveneens de thuishaven van een bekend beeld van Madonna, zij is beschermheilige van Toscane.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van ItaliŽ bekijken.

  Geschiedenis

  Begin 15e eeuw was Livorno niet meer dan een vissersdorpje in de republiek Pisa. Door verzanding van de natuurlijke haven van Pisa moest naar een alternatief gezocht worden en dit werd gevonden in Livorno, 15 kilometer zuidelijker. Bij de nieuwe haven werd een stad gebouwd in de vorm van een vijfpuntige ster. Tijdens de renaissance onder de Medici, vanaf de 16e eeuw was de stad belangrijk, en kende zij veel hoogtepunten. Aan het einde van de 18e eeuw werd de stad uitgebreid door Leopold II, groothertog van Toscane, waar Livorno onder viel tot de Italiaanse eenwording. Livorno groeide hiermee tijdelijk uit tot de tweede stad van het huidige Italië. De groothertog opende de stad tevens voor buitenlandse handelslieden. Onder Ferdinand I werd het vanaf 1590 een vrijhaven, en de stad bleef dit tot 1860, toen zij deel werd van het koninkrijk Italië. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Livorno verschillende keren gebombardeerd, waarbij zowel strategische doelwitten als de haven en de olieraffinaderij ernstig werden beschadigd. Verder leden veel historische monumenten, onder meer een kathedraal en een synagoge, schade.

  Vakantieverhalen / reisverslagen

  Heb je interesse in een reis naar Livorno? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Livorno, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

  Heeft u interesse in een reis naar ItaliŽ? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

  Zonder budget geen passend advies.
  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een offerte aan voor een reis naar Livorno