Interview Kuyo Afrika

Interview met Marije en Sjors
Interview met Marije en Sjors van Kuyo Afrika

Vertel eens, wie is het gezicht achter Kuyo Afrika?
Mijn naam is Marije Boom en ik ben degene met wie je te maken krijgt wanneer je een reis boekt bij Kuyo Afrika. De afgelopen 10 jaar heb ik vele reizen naar Zuidelijk Afrika gemaakt en daardoor ken ik heel veel leuke plekken.
​Het is mijn passie om voor reizigers hun droomreis naar Zuidelijk Afrika te organiseren, of dit nou met een ruim of beperkt budget is. Ik denk graag met je mee en weet altijd wel net dat ene hotel, die ene activiteit of persoonlijke reistip te bedenken die je reis compleet maakt.

Daarnaast helpt mijn partner Sjors Hoogsteder met de marketing- en communicatiewerkzaamheden. Met een master in Marketingmanagement op zak heeft hij de perfecte achtergrond om Kuyo Afrika bij onze doelgroep goed op de kaart te zetten. Ook Sjors heeft de afgelopen jaren inmiddels veel mooie plekken in Zuidelijk Afrika bezocht. Deze ervaring en passie deelt hij graag!

Waarom ben je begonnen met Kuyo Afrika?
De afgelopen 10 jaar heb ik het geluk gehad om veel tijd in Zuidelijk Afrika door te kunnen brengen en voelt het echt als mijn thuis. Ik weet nog goed hoe ik me voelde toen ik de eerste keer in Zuid-Afrika was. Ik was enorm onder de indruk van de schoonheid van het land, de vriendelijkheid van de mensen maar met name het kunnen bewonderen van al het wildlife heeft een onuitwisbare indruk achter gelaten.

Tijdens mijn stage in 2008 op een luxe lodge nabij het Kruger Park deed ik veel ervaring op binnen het toerisme in Zuid-Afrika. Destijds heb ik een aantal activiteiten ondernomen waar ook wilde dieren bij betrokken waren. Zo heb ik een olifanten rit gemaakt en gewandeld met een leeuw. Er werd mij verteld dat deze dieren tijdelijk werden opgevangen met als doel de dieren weer in het wild uit te zetten. Toen ik er eenmaal achter kwam dat dit verhaal een grote leugen was en er bovendien een hoop dierenleed achter deze activiteiten zit, vond ik het vreselijk dat ik onbedoeld had bijgedragen aan het in standhouden van deze industrie.

De meeste reisorganisaties zetten in op luxe toerisme waardoor veel mensen onterecht het idee hebben dat een dergelijke reis niet voor hen is weggelegd. Mijn doel is onder andere om deze bestemmingen toegankelijk te maken door samen met reizigers scherp geprijsde reizen te organiseren. Hierbij besteed ik veel aandacht aan het behoud van wild, natuur en cultuur.
Naast het aanbieden van scherp geprijsde reizen is een van de bestaansredenen van Kuyo Afrika dan ook om een positieve bijdrage te leveren aan het behoud van wild, natuur en cultuur. Dit doe ik door reizigers goed over dit onderwerp te informeren en ze mee te nemen in hoe je als reiziger je steentje bij kunt dragen aan het behoud van deze prachtige landen.

Na mijn stage heb ik nog vele mooie reizen naar onder andere Zuid-Afrika, Namibië en Botswana mogen maken. In 2015 heb ik de sprong in het diepe gewaagd en ben ik verhuisd naar Johannesburg. Daar hebben Sjors en ik elkaar ook ontmoet!

Ondanks dat ik het geweldig vond om in Zuid-Afrika te wonen hebben we ruim een jaar later besloten weer naar Nederland te verhuizen. Eenmaal terug in Nederland ben ik Kuyo Afrika gestart en heb ik zo van mijn passie mijn werk mogen maken.

En wat maakt jullie anders de andere reisaanbieders naar Zuidelijk Afrika?
Net als vele anderen hebben wij ook veel kennis en ervaring in huis over Botswana​, Namibië en Zuid-Afrika. Deze kennis en ervaring zetten we dan ook graag in om jouw droomreis te organiseren. Anders dan bij andere reisorganisaties ben je bij ons regisseur van je eigen individuele rondreis. Samen gaan we in gesprek om ervoor te zorgen dat de route en het programma volledig is afgestemd op jouw wensen en beschikbare budget.

Door onze transparante werkwijze ben je ook nog eens voordeliger uit. Dit komt omdat je zelf beslist over je vlucht en autohuur. Uiteraard helpen we je bij het vinden van de ideale vlucht en autohuur, maar boeken doe je zelf. Zo weet je zeker dat je niet teveel betaalt en dat het voor jou gunstige vluchttijden zijn.

Wat is je lievelingsgebied of bezienswaardigheid in Zuidelijk Afrika?
Het is onmogelijk een gebied te kiezen, er zijn er zoveel! Waar ik de meest dierbare herinneringen aan heb is toch wel het Kruger National Park. Hier heb ik zoals gezegd tijdens mijn studie een half jaar stage gelopen en het kunnen bewonderen van de wilde dieren vond ik magisch. Wat ik leuk vind aan het park is dat je het goed op eigen gelegenheid kunt ontdekken en dat er nog steeds plekken zijn waar je uren rond kunt rijden zonder iemand tegen te komen. Naast het Kruger Park vind ik ook de Kaapse Wijnlanden, de Victoria Falls en de Sossusvlei fantastisch.

Ziet er nog een (liefdevolle) betekenis achter het woord Kuyo?
Jazeker! Kuyo is afkomstig uit één van de elf officiële Zuid-Afrikaanse talen, het Xhosa. Ik weet niet precies hoe zij het uitspreken maar wij spreken het uit als koe-jo. Het betekent letterlijk: bestemming. Bestemming Afrika dus! En omdat ik mezelf helemaal thuis voel in Zuid-Afrika vond ik dit een toepasselijke en leuke naam.