Barcelona; de stad van Gaudí

Parc Güell in Barcelona
Parc Güell in Barcelona

Een van de meest bekende Spaanse architecten is Antoni Gaudí. Vooral in Barcelona ontkom je niet aan bouwwerken die door hem zijn gecreëerd. Hierdoor worden Barcelona en Gaudí nogal eens met elkaar geassocieerd. Wanneer iemand aan Barcelona denkt, denkt hij aan Gaudí en andersom. Vooral in het jaar 2002 stonden Barcelona en Gaudí in de belangstelling, het was toen internationaal Antonio Gaudí jaar.

Patricia '', Patricia - reisexpert Alicante gratis reisvoorstel >>

Antonio Gaudí

Op 25 juni 1852 werd Antonio Plácido Guillermo Gaudí i Cornet geboren in het plaatsje Reus, dichtbij Barcelona. Op zijn 17e is hij naar Barcelona gegaan om daar architectuur te studeren, daar kreeg hij al snel te horen dat zijn bouwstijl uit boekjes kwam en daardoor niet opvallend genoeg was. Hij ging hierna op zoek naar zijn eigen stijl. Wanneer hij eindelijk zijn eigen stijl had gevonden kreeg hij daar niet meteen waardering voor. De bouwstijl van Gaudí had namelijk politieke signalen door de Moorse en gotische invloeden. Antonio Gaudí overleed in 1926 na een tramongeluk en werd onder de Sagrada Familia in een crypte begraven.

Barcelona

In de tijd dat Gaudí naar Barcelona vertrok was de stad nog erg aan het groeien, bij enkele inwoners van de stad leidde dit tot veel economische voorspoed. De rijken zorgde dat zij om zich heen veel kunstenaars hadden wonen, zodat zij als eerste op de hoogte waren van nieuwe kunstwerken. Doordat kunstenaars in die tijd erg populair waren was er voor Gaudí geen reden om ergens anders te gaan wonen, zijn bouwwerken waren voor de welgestelden namelijk net grote kunstwerken.

In Barcelona zijn veel prachtige bouwwerken te vinden, maar de meest bekende zijn toch de projecten van Gaudí, zoals Casa Batlló, Casa Milà, de Sagrada Familia en Parc Güell. De stad is dan ook één van de weinige steden ter wereld waar één architect zo duidelijk in het straatbeeld aanwezig is. Vraag gratis een offerte aan

Casa Batlló

Begin 1900 kwam Casa Batlló in handen van Gaudí, hij verbouwde het huis door het een modernistisch uiterlijk te geven. Het huis, aan de Passeig de Gracia waar ook Casa Milà staat, verbaasde velen. Het kreeg door het aparte uiterlijk de bijnamen 'huis der geeuwen' en 'huis der botten'. Tegenwoordig is het huis geheel geopend voor publiek, zodat ook zij zich kunnen verbazen over de golvende en afgeronde vormen van het huis. De geschatte waarde van het pand is zo'n 70 miljoen euro, hierdoor hebben de eigenaren het huis goed verzekerd en er een hypotheek voor afgesloten.

Gevel Casa Batlló in Barcelona
Gevel Casa Batlló in Barcelona

Casa Milà

Begin 1900 werd ook Casa Milá gebouwd naar ontwerp van Antonio Gaudí. Het is gebouwd voor de adellijke familie Milà en is één van de bekendste werken van Gaudí. De golvende buitenmuren zijn kenmerkend voor de bouwstijl van Gaudí. Casa Milà wordt ook wel 'de steengroeve' genoemd vanwege het uiterlijk van het gebouw. In Casa Milà vind je een museum met wisselende exposities en verder zijn de zolder, het dakterras en één appartement te bezichtigen. Je kunt niet het gehele huis bekijken omdat er mensen wonen. Speciaal aan het huis is dat de allereerste parkeergarage van Barcelona zich bevindt in het gebouw, vroeger hadden mensen nog geen lift en door middel van de parkeergarage konden mensen met hun koets bij hun appartement komen. De huidige eigenaar heeft in 1986 bijna 7 miljard peseta's, omgerekend zo'n 42 miljoen euro voor het pand neergeteld.

Parc Güell

Net als Casa Milà en Casa Batlló werd ook Parc Güell begin 1900 aangelegd. De berg Muntanya Peladade en het landgoed wat zich op de berg bevond waren de beginpunten van de bouw. Vooral de bouwwerken die bij de ingang van het park zijn gebouwd trekken veel toeristen naar Parc Güell. De muur die om het park heen staat is van Gaudí's hand, net als de van mozaïek gemaakte salamander en het bouwwerk met prachtige trappen en banken. Vanaf de mozaïeken banken in Parc Güell heb je een prachtig uitzicht over de stad en de Middellandse Zee.

Sagrada Familia

In 1882 werd de eerste steen van de Sagrada Familia gelegd, Gaudí wilde met de kerk een hommage aan god bouwen. Het plan en de bouw staat in het begin onder leiding van De Villar, maar die neemt al snel na het leggen van de eerste steen ontslag. Het project wordt overgenomen door Antonio Gaudí die er ruim 40 jaar van zijn leven aan besteedt. Hij is zo met het project bezig dat hij op een gegeven moment zelfs op het terrein gaat wonen. De kerk staat er bekend om dat hij nog steeds niet compleet is, in 2030 lijkt daar verandering in te komen dan zal de kerk naar verwachting in gebruik worden genomen. Toen Antonio Gaudí overleed was slechts een klein gedeelte van de kerk af. Veel mensen vragen zich hierdoor of de kerk wel naar de visie van de architect is gebouwd, Gaudí week namelijk vaak af van zijn plannen. De kerk wordt tegenwoordig compleet gefinancierd door giften, toegangskaartjes, erfenissen en aalmoezen.

Sagrada Familia in Barcelona
Sagrada Familia in Barcelona


De top 5 van luxe hotels in Barcelona vindt je HIER. 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

5,0

Gerelateerde artikelen