Reisadvies: Is Spanje een veilig vakantieland?

Costa del Sol
Costa del Sol

Spanje is een populair en veilig vakantieland. Het land kent geen bijzondere veiligheidsrisico's en krijgt een positief reisadvies. Toch zijn er altijd een aantal zaken waar je als toerist rekening mee moet houden op vakantie. Lees hier alles over het huidige reisadvies voor Spanje. Zo weet je zeker dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Heb je weinig kennis van Spanje? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Huidig reisadvies voor Spanje

Het reisadvies voor Spanje is aangepast van de kleurcode oranje naar de kleurcode geel. Het is als toerist weer mogelijk om naar Spanje te reizen, maar houd wel rekening met inreisbeperkingen zowel voor heen als terug. Zo dienen Nederlandse reizigers vanaf 12 jaar en ouder volledig gevaccineerd te zijn. Je bent volledig gevaccineerd als je 14 dagen of langer geleden je tweede prik hebt ontvangen. Ben je niet volledig gevaccineerd? Dan moet je een negatieve PCR-test die niet ouder is dan 72 uur of een negatieve antigeentest die niet ouder is dan 48 uur laten zien. Een andere optie is een herstelbewijs van COVID-19. Het herstelbewijs moet minimaal 11 dagen en maximaal 180 dagen na de eerste positieve test afgegeven zijn. Reis je per vliegtuig of boot naar Spanje? Vergeet dan ook niet om een Health Control Form in te vullen. Op bestemming geldt een alle personen vanaf 6 jaar een mondkapjesplicht in alle binnenruimtes, het openbaar vervoer en in buitenruimtes waar de 1,5 meter afstand niet gewaarborgd kan worden. Voor de terugreis naar Nederland geldt ook dat je een vaccinatiebewijs, testbewijs of herstelbewijs moet laten zien, met uitzondering van kinderen jonger dan 12 jaar. Daarnaast wordt er geadviseerd bij thuiskomt voor de zekerheid een zelftest te doen, ook als je volledig gevaccineerd bent.
Huidig reisadvies Spanje

Onveilige gebieden in Spanje

Er zijn geen onveilige gebieden in Spanje. Er zijn alleen een aantal natuuromstandigheden waar je als toerist rekening mee moet houden. Zo kunnen er in Spanje bosbranden voorkomen, vooral in de zomermaanden. Deze branden kunnen veel schade aanrichten. Het is belangrijk de berichten in de media goed in de gaten te houden en je vooraf goed te laten informeren over de situatie. Naast bosbranden vinden er de laatste jaren steeds vaker overstromingen plaats door hevige regenval. Hierdoor kan de infrastructuur in het land beschadigd raken. Soms dienen bepaalde gebieden zelfs geëvacueerd te worden. Ook hierbij is het belangrijk op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en de lokale media te volgen. Tot slot liggen de Canarische eilanden in een aardbevingsgevoelig gebied en kunnen daar kleine aardbevingen voorkomen. Echter zijn deze vaak zonder schade.

Veiligheid in Spanje

Spanje is een veilig vakantieland zonder bijzondere veiligheidsrisico's. Ook de steden Madrid en Barcelona zijn veilig. Zowel Madrid en Barcelona als de costa's zijn erg populair. Hier komen veel mensen samen waardoor er ook verschillende vormen van criminaliteit voorkomt. Denk aan zakkenrollen en berovingen. Met name het openbaar vervoer in de grote steden staat bekend om de criminaliteit. Veel voorkomend in Spanje zijn de criminelen op de weg. Ze gebruiken verschillende trucjes om automobilisten te laten stoppen en ze daarna te beroven. Soms doen ze zich zelfs voor als agent. Wees hier alert op en stop niet zomaar langs de weg. Ook als er iets mankeert aan de auto is het belangrijk om eerst een veilige plek op te zoeken om te stoppen. Doordat Madrid, Barcelona en de costa's de meeste toeristen trekken, is de kans op een terroristische aanslag hier het grootst. Na de aanslagen in 2017 op Barcelona en Cambrils heeft Spanje de anti-terreurmaatregelen aangescherpt. 

Uitzicht vanuit Park Güell in Barcelona
Uitzicht vanuit Park Güell in Barcelona

Houd hier ook rekening mee

  • Om het land in te reizen is een geldige identiteitskaart of een geldig paspoort verplicht. Er wordt vanuit de ambassade ook aangeraden om een kopie te maken en deze mee te nemen op reis.
  • Spanje is een katholiek land. Veel mensen kunnen het daarom niet waarderen als je in het openbaar vloekt of je respectloos gedraagt in een kerk.
  • Er heerst al jarenlang een ontevredenheid onder de bevolking over de economische situatie in Spanje. Eens in de zoveel tijd wordt er een vreedzame demonstratie georganiseerd in veel steden van hete land. De wegen zijn hierdoor tijdelijk afgesloten.
  • Neem geen drugs mee naar Spanje. Het is strafbaar om drugs te bezitten en te gebruiken.

Link

Voor het actuele nieuws over de veiligheid in dit land kun je terecht op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie? 

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

8 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,6

Gerelateerde artikelen