Reisadvies: Is Spanje een veilig vakantieland?

Costa del Sol
Costa del Sol

Spanje is een populair en veilig vakantieland. Het land kent geen bijzondere veiligheidsrisico's en krijgt een positief reisadvies. Toch zijn er altijd een aantal zaken waar je als toerist rekening mee moet houden op vakantie. Lees hier alles over het huidige reisadvies voor Spanje. Zo weet je zeker dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.


Bekijk alle reizen Vraag een offerte aan

Huidig reisadvies voor Spanje

Het reisadvies voor het vaste land van Spanje en de Balearen is geel. De Canarische eilanden krijgen de kleurcode groen, behalve het eiland La Palma. Door een vulkaanuitbarsting heeft de Spaanse regering La Palma uitgeroepen tot een rampgebied, waardoor het eiland de kleurcode oranje krijgt. Je kan naar Spanje reizen met een coronabewijs (vaccinatiebewijs, herstelbewijs of testbewijs) en een online gezondheidsformulier vanuit de Spaanse overheid. Voor het vaccinatiebewijs geldt dat je 14 dagen of langer volledig gevaccineerd moet zijn. Ben je hersteld van COVID-19 en heb je daardoor maar 1 vaccinatie gehad, dan moet er bij jouw QR-code vermeld staan: 1 van 1 vaccinatie ontvangen. Het herstelbewijs moet minimaal 11 dagen en maximaal 180 dagen na de eerste positieve PCR-test door een medische instantie zijn afgegeven. Het testbewijs bestaat uit een negatieve PCR-test die maximaal 72 uur oud is bij aankomst of een negatieve antigeentest die maximaal 48 uur oud is bij aankomst. Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven geen coronabewijs te laten zien. Het gezondheidsformulier daarentegen geldt voor alle passagiers. Het formulier dien je binnen 48 uur voor vertrek in te vullen.

Voor de terugreis naar Nederland geldt vanuit het vaste land van Spanje en de Balearen dat je een coronabewijs moet kunnen laten zien (vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatief testbewijs). Kinderen jonger dan 12 jaar zijn een uitzondering en hoeven dit niet. Daarnaast dien je een gezondheidsverklaring bij te hebben als je per vliegtuig reist. Voor de terugreis vanuit de Canarische eilanden geldt dat je geen coronabewijs hoeft te laten zien.
Reisadvies voor Spanje

Coronavirus in Spanje
Spanje heeft maatregelen genomen om de verspreiding van COVID-19 zoveel mogelijk tegen te gaan. Zo geldt in Spanje dat er 1,5 meter afstand gehouden moet worden en dat het dragen van mondkapjes verplicht is in alle binnenruimtes, in het openbaar vervoer en in de openlucht als de 1,5 meter niet gewaarborgd kan worden. Deze regels geldt voor iedereen vanaf 6 jaar. Voor personen met ademhalingsproblemen, een handicap, gedragsproblemen of medische indicatie gelden uitzonderingen. Per regio gelden aanvullende maatregelen betreft groepsgroottes en openingstijden. Deze kan je vinden op: https://travelsafe.spain.info/en/.

Onveilige gebieden in Spanje

Er zijn geen onveilige gebieden in Spanje. Er zijn alleen een aantal natuuromstandigheden waar je als toerist rekening mee moet houden. Zo kunnen er in Spanje bosbranden voorkomen, vooral in de zomermaanden. Deze branden kunnen veel schade aanrichten. Het is belangrijk de berichten in de media goed in de gaten te houden en je vooraf goed te laten informeren over de situatie. Naast bosbranden vinden er de laatste jaren steeds vaker overstromingen plaats door hevige regenval. Hierdoor kan de infrastructuur in het land beschadigd raken. Soms dienen bepaalde gebieden zelfs geëvacueerd te worden. Ook hierbij is het belangrijk op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en de lokale media te volgen. Tot slot liggen de Canarische eilanden in een aardbevingsgevoelig gebied en kunnen daar kleine aardbevingen voorkomen. Echter zijn deze vaak zonder schade.

Las Teresitas op Tenerife
Las Teresitas op Tenerife

Veiligheid in Spanje

Spanje is een veilig vakantieland zonder bijzondere veiligheidsrisico's. Ook de steden Madrid en Barcelona zijn veilig. Zowel Madrid en Barcelona als de costa's zijn erg populair. Hier komen veel mensen samen waardoor er ook verschillende vormen van criminaliteit voorkomt. Denk aan zakkenrollen en berovingen. Met name het openbaar vervoer in de grote steden staat bekend om de criminaliteit. Veel voorkomend in Spanje zijn de criminelen op de weg. Ze gebruiken verschillende trucjes om automobilisten te laten stoppen en ze daarna te beroven. Soms doen ze zich zelfs voor als agent. Wees hier alert op en stop niet zomaar langs de weg. Ook als er iets mankeert aan de auto is het belangrijk om eerst een veilige plek op te zoeken om te stoppen. Doordat Madrid, Barcelona en de costa's de meeste toeristen trekken, is de kans op een terroristische aanslag hier het grootst. Na de aanslagen in 2017 op Barcelona en Cambrils heeft Spanje de anti-terreurmaatregelen aangescherpt. 

Uitzicht vanuit Park Güell in Barcelona
Uitzicht vanuit Park Güell in Barcelona

Houd hier ook rekening mee

  • Om het land in te reizen is een geldige identiteitskaart of een geldig paspoort verplicht. Er wordt vanuit de ambassade ook aangeraden om een kopie te maken en deze mee te nemen op reis.
  • Spanje is een katholiek land. Veel mensen kunnen het daarom niet waarderen als je in het openbaar vloekt of je respectloos gedraagt in een kerk.
  • Er heerst al jarenlang een ontevredenheid onder de bevolking over de economische situatie in Spanje. Eens in de zoveel tijd wordt er een vreedzame demonstratie georganiseerd in veel steden van hete land. De wegen zijn hierdoor tijdelijk afgesloten.
  • Neem geen drugs mee naar Spanje. Het is strafbaar om drugs te bezitten en te gebruiken.

Link

Voor het actuele nieuws over de veiligheid in dit land kun je terecht op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

9 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,8

Gerelateerde artikelen