Reisadvies: Is Spanje een veilig vakantieland?

La Palma, Canarische eilanden
La Palma, Canarische eilanden

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico's voor reizen naar Spanje. Maar wil je echt optimaal voorbereid op vakantie gaan? Lees dan hier alles over mogelijk natuurgeweld, criminaliteit en verkeersveiligheid. Zo weet je zeker dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan!

Ben jij op zoek naar een vakantie in Spanje? Wij hebben een ruim aanbod met standaard reizen maar kunnen ook alles op maat voor je maken. Bekijk ons reisaanbod voor de standaard reizen of vraag een gratis offerte aan voor een rondreis of een reis op maat.

Gran Tacande Wellness & Relax (v/h Dream Gran Taca
Tenerife / Costa Adeje
5 sterren
9,5 in reviews
Kamezi Boutique (v/h Heredad Kamezi)
Lanzarote / Playa Blanca
4 sterren
9,5 in reviews
Adrian Roca Nivaria
Tenerife / Playa Paraíso
5 sterren
9,1 in reviews
Hotel 1898
Catalonië / Barcelona
4 sterren
9,1 in reviews
The Westin Valencia
Costa de Valencia / Valencia
5 sterren
9,0 in reviews
Cordial Mogán Playa
Gran Canaria / Puerto de Mogán
5 sterren
9,0 in reviews

Bekijk alle reizen Vraag een offerte aan

Huidig reisadvies

Spanje wordt gezien als een veilig vakantieland waarvoor geen speciale veiligheidsrisico's gelden. Wel zijn er de afgelopen jaren steeds meer maatregelen getroffen tegen mogelijke terroristische aanslagen. In 2004 werd Madrid getroffen door bomaanslagen in het openbaar vervoer waardoor 193 mensen om het leven kwamen. De aanslag werd gepleegd door een islamitische groep die contacten hadden met Al Qaida. Daarnaast zijn er in de afgelopen 30 jaar een aantal aanslagen gepleegd door de Baskische onafhankelijkheidsbeweging ETA. De ETA heeft in maart 2017 na een jarenlange wapenstilstand alle wapens aan de overheid overhandigd, dus de dreiging van deze groepering is afgenomen. Net zoals in andere grote Europese steden is IS een nieuwe bedreiging. De driekoningenoptochten werden in meerdere steden zwaar bewaakt. De Spaanse overheid is alert, maar geeft wel aan dat er geen directe bedreiging is.

Kaart van Spanje
Kaart van Spanje

Onveilige gebieden

Hoewel er geen specifieke veiligheidsrisico's worden gegeven voor Spanje is het wel van belang dat je de weersomstandigheden in enkele gebieden goed in de gaten houdt. De zomers kunnen in Spanje zeer droog zijn, wat als gevolg heeft dat er een kans is op bosbranden. In september 2016 was de laatste grote bosbrand in de buurt van Valencia, in het zuidoosten van het land. Er moesten ruim 1.000 mensen geëvacueerd worden uit drukke toeristische plaatsen. In december 2015 braken er meer dan 120 bosbranden uit in het noorden van Spanje, hoewel een deel hiervan ten gevolge was van brandstichting. Desondanks is het aan te raden om het nieuws in de droge tijd goed in de gaten te houden.

Daarnaast liggen de Canarische eilanden in een aardbevingsgevoelig gebied. In april 2016 was de laatste voelbare aardbeving, die een kracht van 4.2 op de schaal van Richter had. In dezelfde maand waren er 98 kleine aardbevingen op Tenerife. Voor alle aardbevingen geldt dat er geen schade was.

Veiligheid Madrid en Barcelona

Zoals voor alle Europese landen geldt dat er meer risico's zijn op plekken waar veel mensen bij elkaar komen. In Spanje zijn dit de grotere steden en de costa's. Naast de mogelijkheid op een aanslag zijn er genoeg andere vormen van criminaliteit te bedenken waar je voor uit moet kijken. Met name het openbaar vervoer in Barcelona en Madrid staan bekend als plekken waar veel toeristen worden beroofd. Madrid en Barcelona worden verder wel beschouwd als veilige steden, dus je kunt gewoon naar een van deze plaatsen op vakantie.

Oude centrum Madrid
Oude centrum Madrid

Houd ook hier rekening mee

  • In heel Spanje zijn er op de autosnelwegen criminelen actief. Ze doen zich voor als politie die auto's staande houden. Vervolgens worden de bestuurders beroofd. Wees alert op auto's die je proberen te stoppen en rijd door als je het niet vertrouwt. Je kunt een telefonische melding doen bij de Guardia Civil (062) en Policia (112). Laat de andere bestuurder duidelijk zien dat je aan het bellen bent. Indien mogelijk, geef dan ook het kenteken van de verdachte auto door.
  • Je moet altijd in het bezit zijn van een geldig identiteitsbewijs in Spanje. In veel accommodaties is het gebruikelijk om een kopie van je paspoort te maken. Ook geeft de Spaanse overheid het advies om een kopie van de identiteitsbewijs mee te nemen voor het geval dat deze gestolen wordt.
  • Spanje is een zeer katholiek land. Veel mensen kunnen het daarom niet waarderen als je in het openbaar vloekt of je respectloos gedraagt in een kerk.
  • Er heerst al jarenlang een ontevredenheid onder de bevolking over de economische situatie in Spanje. Eens in de zoveel tijd wordt er een vreedzame demonstratie georganiseerd in veel steden in het land. De wegen worden hierdoor wel een tijd afgesloten.

Link

Voor het actuele nieuws over de veiligheid in dit land kun je terecht op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bekijk het aanbod van al onze reizen naar Spanje.

6 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,2

Gerelateerde artikelen