Reisadvies: Is Spanje een veilig vakantieland?

La Palma, Canarische eilanden
La Palma, Canarische eilanden

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico's voor reizen naar Spanje. Maar wil je echt optimaal voorbereid op vakantie gaan? Lees dan hier alles over mogelijk natuurgeweld, criminaliteit en verkeersveiligheid. Zo weet je zeker dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan!

Aanbieders van vakanties naar Spanje
Bolderman Excursiereizen (excursiereizen) Klik
Sunweb (strandvakantie) Klik
Solmar.nl (Spanje) Klik
Las Perlas Reizen (landenspecialist) Klik
Sunliner (landenspecialist) Klik
NoSun Groepsreizen (actieve vakantie) Klik
Evaneos (Lokale reisexperts) Klik
Eliza was here (luxe reizen) Klik

Huidig reisadvies

Op het moment is er een geel reisadvies voor Spanje. Dit wil zeggen dat reizen naar Spanje mogelijk is, maar dat er wel veiligheidsrisico's gelden. De in- en uitreisbeperkingen zijn opgeheven, maar het kan nog wel zo zijn dat je op symptomen wordt gecontroleerd als je het land binnenkomt. Daarnaast is het verplicht om in openbare ruimten een mondkapje te dragen, zowel binnen als buiten en in winkels. 

Kaart van Spanje
Kaart van Spanje

Onveilige gebieden

Hoewel er geen specifieke veiligheidsrisico's worden gegeven voor Spanje is het wel van belang dat je de weersomstandigheden in enkele gebieden goed in de gaten houdt. De zomers kunnen in Spanje zeer droog zijn, wat als gevolg heeft dat er een kans is op bosbranden. In september 2016 was de laatste grote bosbrand in de buurt van Valencia, in het zuidoosten van het land. Er moesten ruim 1.000 mensen geëvacueerd worden uit drukke toeristische plaatsen. In december 2015 braken er meer dan 120 bosbranden uit in het noorden van Spanje, hoewel een deel hiervan ten gevolge was van brandstichting. Desondanks is het aan te raden om het nieuws in de droge tijd goed in de gaten te houden.

Daarnaast liggen de Canarische eilanden in een aardbevingsgevoelig gebied. In april 2016 was de laatste voelbare aardbeving, die een kracht van 4.2 op de schaal van Richter had. In dezelfde maand waren er 98 kleine aardbevingen op Tenerife. Voor alle aardbevingen geldt dat er geen schade was.

Veiligheid Madrid en Barcelona

Zoals voor alle Europese landen geldt dat er meer risico's zijn op plekken waar veel mensen bij elkaar komen. In Spanje zijn dit de grotere steden en de costa's. Naast de mogelijkheid op een aanslag zijn er genoeg andere vormen van criminaliteit te bedenken waar je voor uit moet kijken. Met name het openbaar vervoer in Barcelona en Madrid staan bekend als plekken waar veel toeristen worden beroofd. Madrid en Barcelona worden verder wel beschouwd als veilige steden, dus je kunt gewoon naar een van deze plaatsen op vakantie.

Oude centrum Madrid
Oude centrum Madrid

Houd ook hier rekening mee

  • In heel Spanje zijn er op de autosnelwegen criminelen actief. Ze doen zich voor als politie die auto's staande houden. Vervolgens worden de bestuurders beroofd. Wees alert op auto's die je proberen te stoppen en rijd door als je het niet vertrouwt. Je kunt een telefonische melding doen bij de Guardia Civil (062) en Policia (112). Laat de andere bestuurder duidelijk zien dat je aan het bellen bent. Indien mogelijk, geef dan ook het kenteken van de verdachte auto door.
  • Je moet altijd in het bezit zijn van een geldig identiteitsbewijs in Spanje. In veel accommodaties is het gebruikelijk om een kopie van je paspoort te maken. Ook geeft de Spaanse overheid het advies om een kopie van de identiteitsbewijs mee te nemen voor het geval dat deze gestolen wordt.
  • Spanje is een zeer katholiek land. Veel mensen kunnen het daarom niet waarderen als je in het openbaar vloekt of je respectloos gedraagt in een kerk.
  • Er heerst al jarenlang een ontevredenheid onder de bevolking over de economische situatie in Spanje. Eens in de zoveel tijd wordt er een vreedzame demonstratie georganiseerd in veel steden in het land. De wegen worden hierdoor wel een tijd afgesloten.

Link

Voor het actuele nieuws over de veiligheid in dit land kun je terecht op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Heeft u interesse in een reis naar Spanje? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

6 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,2

Gerelateerde artikelen