Reisadvies: Is Spanje een veilig vakantieland?

Costa del Sol
Costa del Sol

Spanje is een populair en veilig vakantieland. Het land kent geen bijzondere veiligheidsrisico's en krijgt een positief reisadvies. Toch zijn er altijd een aantal zaken waar je als toerist rekening mee moet houden op vakantie. Lees hier alles over het huidige reisadvies en de veiligheid in Spanje. Zo weet je zeker dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Heb je weinig kennis van Spanje? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Huidig reisadvies Spanje

Het reisadvies voor Spanje is nu aangepast naar een oranje kleurcode die geldt voor heel Spanje, dus ook de Balearen (Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera en Cabrera) en de Canarische eilanden (Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura, La Gomera, La Palma en el Hierro). Dit betekent dat er door de Nederlandse overheid wordt afgeraden naar Spanje te reizen, met uitzondering van noodzakelijke reizen.
Reisadvies voor Spanje

Onveilige gebieden in Spanje

Er zijn geen onveilige gebieden in Spanje.

Veiligheid in Spanje

Spanje is een veilig vakantieland zonder bijzondere veiligheidsrisico's. Ook de steden Madrid en Barcelona zijn veilig. Er zijn wel een aantal zaken waar je als toerist rekening mee moet houden. Zowel Madrid en Barcelona als de costa's zijn er populair. Hier komen veel mensen samen waardoor er ook verschillende vormen van criminaliteit voorkomt. Denk aan zakkenrollen en berovingen. Met name het openbaar vervoer in de grote steden staat bekend om de criminaliteit. Doordat Madrid, Barcelona en de costa's de meeste toeristen trekken, is de kans op een terroristische aanslag hier het grootst. Na de aanslagen in 2017 op Barcelona en Cambrils heeft Spanje de anti-terreurmaatregelen aangescherpt. Veel voorkomend in Spanje zijn de criminelen op de weg. Ze gebruiken verschillende trucjes om automobilisten te laten stoppen en ze daarna te beroven. Soms doen ze zich zelfs voor als agent. Wees hier alert op en stop niet zomaar langs de weg. Ook als er iets mankeert aan de auto is het belangrijk om eerst een veilige plek op te zoeken om te stoppen.

Uitzicht vanuit Park Güell in Barcelona
Uitzicht vanuit Park Güell in Barcelona

Houd hier ook rekening mee

  • Om het land in te reizen is een geldige identiteitskaart of een geldig paspoort verplicht. Er wordt vanuit de ambassade ook aangeraden om een kopie te maken en deze mee te nemen op reis.
  • In lange droge periodes is het mogelijk dat er in het land bosbranden ontstaan. De branden kunnen veel schade aanrichten en bij een snelle verspreiding bestaat de kans dat er geëvacueerd moet worden.
  • De Canarische eilanden liggen in een aardbevingsgevoelig gebied. Het gaat voornamelijk om kleine aardbevingen zonder schade.
  • Door de hevige regenval vinden er de laatste jaren steeds vaker overstromingen plaats die ervoor zorgen dat het verkeer plat komt te liggen en de infrastructuur schade oploopt.
  • Spanje is een katholiek land. Veel mensen kunnen het daarom niet waarderen als je in het openbaar vloekt of je respectloos gedraagt in een kerk.
  • Er heerst al jarenlang een ontevredenheid onder de bevolking over de economische situatie in Spanje. Eens in de zoveel tijd wordt er een vreedzame demonstratie georganiseerd in veel steden van hete land. De wegen zijn hierdoor tijdelijk afgesloten.
  • Neem geen drugs mee naar Spanje. Het is strafbaar om drugs te bezitten en te gebruiken.

Link

Voor het actuele nieuws over de veiligheid in dit land kun je terecht op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie? 

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

8 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,6

Gerelateerde artikelen