Klimaat Spanje

Aigua
Aigua

Ben je op zoek naar een kimono, strandjurkje of een poncho voor je kinderen? Ga dan snel naar https://www.silentbeach.nl/ en gebruik de kortingscode Reisgraag10 voor 10% korting!

Veel mensen denken aan heerlijk warme zomers als ze aan Spanje denken. Dit gaat niet altijd helemaal op. Veelal zijn de zomermaanden inderdaad warm tot zeer warm, maar in de winter kan het er ook erg koud zijn. Hieronder lees je alles over het klimaat van Spanje.

Patricia 'Wil je op vakantie naar deze bestemming? Vraag dan een gratis reisvoorstel aan en ik help je graag!', Patricia - reisexpert Alicante gratis reisvoorstel >>

Klimaat

Spanje heeft veel verschillende klimaten. Deze kun je in drie gebieden indelen. Zo hebben de eilanden en de kustgebieden in het zuiden en oosten van het land een mediterraan klimaat met weinig neerslag. Het centrale deel van Spanje heeft een landklimaat. Het noorden en noordwesten heeft daarentegen weer meer een zeeklimaat, wat betekent dat de temperatuur per dag en per seizoen weinig verschillen.

Costa de Almeria
Costa de Almeria

Canarische eilanden

Officieel horen de Canarische Eilanden bij Spanje, maar het klimaat verschilt heel erg van het vaste land. Dat komt doordat de eilanden geografisch gezien bij Afrika liggen. In de winter is het er veel warmer dan op het vaste land maar de zomers zijn er vaak koeler. Waar je wel rekening mee moet houden is dat er met eenoostenwind zeer hete lucht uit de Sahara kan komen. Wanneer dit het geval is, kan het zijn dat de temperatuur oploopt tot wel 40 graden. De winters zijn er vaak lenteachtig (voor Nederlandse begrippen).

Vraag gratis een offerte aan

Neerslag

Spanje is over het algemeen een vrij droog land. Wanneer er regen valt dan is dat voornamelijk in de winterperiode en het vroege voorjaar. Vanaf eind maart neemt de kans op een bui snel af. De costa's zijn van mei tot en met september overwegend droog maar er is altijd de kans op een flinke regen- of onweersbui. In het binnenland is het soms zo droog dat de landbouw hier veel hinder van ondervindt.

Bardenas Reales
Bardenas Reales

Temperaturen

Vanaf mei begint het land langzaam op te warmen na de wintermaanden. De warmte houdt zeker tot en met september aan en in sommige gebieden zelfs tot aan oktober. Hittegolven zijn in sommige delen van Spanje ook geen uitzondering. Vooral langs de costa's en in centraal Spanje is de kans op hittegolven groot. Soms zelfs met temperaturen boven de 40 graden. In de zomermaanden ben je verzekerd van een warme vakantie wanneer je naar Spanje gaat. Sevilla is zelfs een van de warmste steden ter wereld. Temperaturen boven de 35 graden met regelmatig uitschieters tot wel 45 graden!

Winter

Het noorden en centrale deel van Spanje heeft een vergelijkbaar weertype als dat van Nederland. De gemiddelde temperatuur komt hier in de winter nog maar net boven het vriespunt uit en de kans op nachtvorst en winterse buien is aanwezig. Wintersport: het zal je waarschijnlijk niet gelijk in je opkomen wanneer je aan Spanje denkt, maar het kan er wel degelijk! In de Pyreneeën en het noorden van Sierra Nevada kan er in de wintermaanden geskied worden. Je kunt een wintersport- en een winterzonvakantie perfect combineren. Je moet er niet raar van opkijken wanneer je binnen een uur rijden van je wintersportbestemming de temperatuur 25 graden hoger ligt.

Bergen in Spanje
Bergen in Spanje

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,7

Gerelateerde artikelen