De leukste dorpen in CataloniŽ

Santa Pau, CataloniŽ
Santa Pau, CataloniŽ

Catalonië is een van de zeventien Spaanse autonome regio's en heeft Barcelona als hoofdstad. Naast deze prachtige stad heeft de regio veel meer te bieden. Catalonië is zeer afwisselend en kent naast steden ook bergen (Pyreneeën), uitgestrekte velden en rivierdelta en natuurlijk de uitgestrekte kuststrook aan de Middellandse Zee. Vergeet ook de verschillende prachtige dorpjes niet die het bezoeken waard zijn: van dorpjes met middeleeuwse kastelen die boven het dorp uittorenen tot dorpjes met witte huizen rondom een kerk aan de zee van dorpjes waar verschillende culturen hun sporen hebben nagelaten en een stempel op hun persoonlijkheid hebben gedrukt tot dorpjes die zich in de rotsen hebben geboord om zich daar te vestigen. Dit zijn de tien leukste dorpen in Catalonië.

Heb je weinig kennis van Spanje? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Beget

Beget wordt gekenmerkt door de brug, de natuurstenen huizen en de houten balkons. Zelfs in de 21e eeuw is dit dorp nog authentiek en heeft het haar landelijke charme weten te behouden. Bijzonder is de Lombardische klokkentoren van de kerk Sant Cristòfol die vier verdiepingen telt. De kerk is van binnen ook het bezoeken waard door de Majesteit van Beget, een veelkleurig houten beeld van bijna twee meter hoog. Natuurliefhebbers kunnen het natuurpark Les Capçaleres dei Ter i el Freser ontdekken. Op pad met kinderen? Bezoek dan Molló Parc, een openluchtdierenpark waar je bijna alle inheemse fauna van de Pyreneeën vindt. Denk hierbij aan beren, marmotten, gemzen, vossen, damherten, herten, wolven, berggeiten en roofvogels.

Beget © Catalan Tourist Board
Beget © Catalan Tourist Board

Castellar de n'Hug

Castellar de n'Hug kijkt vanaf een hoogte van 1.450 meter uit over een mozaïek van typische hooggebergtelandschappen. Daarmee is het een van de hoogst gelegen bewoonde dorpen van Catalonië. Het dorpje is een doolhof van steile stenen straatjes en ligt in het natuurpark Cadí-Moixeró. Op het gebied van recreatie, cultuur, historie en industrie is hier voldoende te beleven. Leuk om mee te maken: er worden veel unieke demonstraties van oude ambachten gehouden, zoals de traditionele jaarlijkse wedstrijd schapendrijven met herdershonden. De typische gastronomie uit de bergen kun je niet missen, probeer deze zeker uit in een van de restaurants in het dorp.

Castellar de n'Hug
Castellar de n'Hug
Vraag gratis een offerte aan

Santa Pau

In het vulkanengebied van La Garrotxa ligt Santa Pau, een dorpje met vestingmuren en kasseiensteegjes. De historische kern kent vele hoogtepunten, zoals het kasteel La Baronía, de Plaça Major en de Firal dels Bouns (veemarkt). Bezoek zeker het centrale plein, een van de best bewaarde pleinen met gotische zuilen van Catalonië. Hier proef je ook de beroemde 'fesols', typische bonen uit het dorp. Op zoek naar een prachtig uitzicht? Maak een relaxte wandeling naar de Portal del Mar, een uitkijkplaats met een fantastisch uitzicht over de Ser-vallei die Santa Pau omringt.

Santa Pau
Santa Pau

Calella de Palafrugell

Met zijn lichtgevend witte gevels, smalle straatjes en rotsachtige inhammen, heeft Calella de Palafrugell (afgekort tot Calella) de charme van een authentiek Spaans kustdorp weten te behouden. In de zomer trekt vooral het Havaneres-festival veel publiek. Al 50 jaar wordt dit evenement gehouden op de eerste zaterdag van juli. Muziek is een van de identiteitskenmerken van dit dorp. Natuurlijk ademt het dorpje ook de visserscultuur: nog altijd liggen de vissersboten hier in het zand en de visserswijk is zelfs uitgeroepen tot Cultuurerfgoed van Nationaal Belang. Actievelingen kunnen Calella vanaf zee bekijken met een kajak. Voor het proeven van lokale specialiteiten ben je in Calella ook aan het juiste adres. Maak een wandeling over de Camí de Ronda en pauzeer her en der om streekgerechten te proeven.

Calella de Palafrugell © Catalan Tourist Board
Calella de Palafrugell © Catalan Tourist Board

Pals

Pals heeft veel charme, mede door de zeer goed geconserveerde oude vestingmuren en de prachtige ligging bovenaan een heuvel met een uitstekend uitzicht. Vanuit Pals kijk je niet alleen uit op de zee, maar ook op de eilandengroep Illes Medes en de laagvlakte van L'Empordà. In Pals moet je de lokale rijst geproefd hebben en ook de wijn uit L'Empordà is het proberen waard. Ga zeker een middagje naar het strand van Pals. Dit strand is een 3,5 kilometer lange zandvlakte die via de oude strandweg door de met pijnbomen begroeide duinen bereikbaar is. Iets bijzonders meemaken? Bezichtig de Iberische nederzetting Ullastret en boek een rondleiding waarbij acteurs vroegere tijden doen herleven.

Pals
Pals

Peratallada

Peratallada is de geboorteplaats van de eerste president van Catalonië, Berenguer de Cruïlles. Het dorp ligt in de bijzondere omgeving met veel natuur in L'Empordà en kent ook een rijke cultuur door de middeleeuwse bouwkunst. Verder staat het dorp bekend om het heerlijke ambachtelijke ijs, in zowel zoete als hartige smaken. Sowieso is de lokale keuken het proberen waard. Vlees en kaas uit de bergen en tuinbouw- en visserijproducten vormen samen een verscheidenheid aan contrasten en smaken. Doorgaans worden de gerechten opgediend in het ambachtelijke aardewerk uit La Bisbal D'Empordà. In dit dorp vind je diverse winkeltjes met aardewerkproducten, die van oudsher zeer bekend zijn.

Peratallada
Peratallada

Mura

Mura heeft de charme van zijn kasseistraatjes onveranderd weten te behouden. Het middeleeuws ogend dorp ligt midden in het natuurpark Sant Llorenç el Munt i l'Obac. Vanuit het dorp is een fijne wandeling te maken langs de route 'Balmes, boerderijen en molens'. In vijf kilometer loop je rond het dorp. Een lunch in het dorp is ook een echte aanrader. Kenmerkend voor Mura zijn de cigronet de Mura (een soort kikkererwten) en de wijn D.O. Pla de Bages.

Mura © Catalan Tourist Board
Mura © Catalan Tourist Board

Rupit

Rupit kent een rijke gastronomie en wordt gekenmerkt door de natuurstenen gevels, kleurige houten balkons, traditionele puntdaken en kasseistraten. Wat betreft natuur is er ook genoeg te zien: op nog geen vijf kilometer bevindt zich de Salt de Sallent. Met een verval van 115 meter is dit de grootste waterval van Catalonië. Ook de kerk Sant Joan de Fàbregues is niet te missen. Dit is het meest opzienbarende Romaanse bouwwerk in de streek. In het dorp maak je ook kennis met verschillende ambachten: sommige ambachtslieden bieden de gelegenheid om hen in hun werkplaats aan het werk te zien.

Rupit © Catalan Tourist Board
Rupit © Catalan Tourist Board

Siurana

Siurana ligt 737 meter boven de zeespiegel en kijkt uit op het stuwmeer, de rivier Siurana, het Montsant-gebergte en het Prades-gebergte. Het plaatsje heeft een strategische ligging en vormde hierdoor eeuwenlang de eerste verdedigingslinie tegen de Moren. Het is een heerlijke plek om door de straatjes te dwalen en de overblijfselen van de Moorse bezetting en de latere geschiedenis te ontdekken. De ligging bovenop een kalkstenen klif maakt Siurana een van de beste plekken ter wereld voor het sportklimmen.

Siurana © Catalan Tourist Board
Siurana © Catalan Tourist Board

Montsonís

Op het hoogste punt van Montsonís staat een bouwwerk dat onderdak bood aan talrijke bedevaartgangers op het Sint-Jacobspad (Camino de Santiago). Tegenwoordig wappert op de Hommagetoren nog altijd de vlag als teken dat dit fort bewoond is en in gebruik is. Een bezoek aan het kasteel is als een reis in de tijd waarop je het dagelijks leven van de middeleeuwse bewoners van deze streek kunt herbeleven. Wist je dat de gemeente Foradada, waar Montsonís deel van uitmaakt, uitgeroepen is tot een Starlight Tourist Destination vanwege de uitstekende omstandigheden voor het observeren van de sterrenhemel? Leuk om te doen tijdens je bezoek aan de regio.

Montsonís
Montsonís

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen