Klimaat op de Canarische Eilanden

Berglandschap La Palma
Berglandschap La Palma

De Canarische Eilanden is een eilandengroep wat bij Spanje hoort, maar gelegen is in de Atlantische Oceaan ten westen van Marokko. Van de dertien Canarische Eilanden zijn zeven eilanden bewoond. De meest bezochten eilanden voor een vakantie zijn Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote en Fuerteventura. De eilanden El Hierro, La Gomera en La Palma zijn vooral populair onder de actieve reizigers. Door de gunstige ligging van de Canarische Eilanden is het een geliefde vakantiebestemming voor zowel in de zomermaanden als in de wintermaanden.

Heb je weinig kennis van Spanje? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Het klimaat

Door de ligging bij het Afrikaanse continent, hebben de Canarische Eilanden subtropische temperaturen. Hoewel alle eilanden een subtropisch klimaat kennen, bestaat er toch verschil onderling de eilanden. Op de eilanden La Palma en La Gomera heb je het meeste kans op neerslag, terwijl je op Fuerteventura de meeste kans op zon hebt. In de zomer heerst er veel droogte op de eilanden, soms is het zo langdurig droog dat er bosbranden kunnen ontstaan.

Temperaturen

In de wintermaanden ligt de temperatuur rond de 18ºC. In de zomermaanden ligt dit gemiddelde wat hoger, de temperatuur varieert dan tussen de 25ºC en 32ºC. Wanneer in de zomer de wind uit het oosten komt, kan deze zeer warme lucht vanuit de Sahara meenemen. Deze wind noemen ze ook wel: sirocco. Bij deze wind kan de temperatuur oplopen tot 40ºC of hoger, maar dit komt zelden voor en duurt gelukkig nooit lang.

El Teide, Vulkaan Tenerife
El Teide, Vulkaan Tenerife
Vraag gratis een offerte aan

Winterzonbestemming

In de maanden november tot april, zijn de Canarische Eilanden een perfecte winterzonbestemming binnen Europa. Het weer is meestal vrij aangenaam, maar houd er rekening mee dat de kans op neerslag groter is dan in de zomer. Ook kunnen de temperaturen verschillen tussen het noordelijke en zuidelijke punt van het eiland. Dit heeft voornamelijk te maken met hoogteverschillen. Als je in de wintermaanden de Canarische Eilanden wilt bezoeken kies dan voor Lanzarote, Gran Canaria of Tenerife, hier heb je de meest zonnige periodes. Houd er wel rekening mee dat het zeewater vrij koud kan zijn in de wintermaanden. In de winter is het Noorden van Tenerife rondom Puerto de La Cruz veel regenachtiger dan het Zuiden van het eiland bij Playa de Las Americas en Costa Adeje. 

Het eiland La Palma wordt in de winter ook veel bezocht. Hier moet je echter wel rekening houden met de ligging van je accommodatie. Het gebergte op La Palma houdt namelijk de regens tegen waardoor 1 kant extreem veel regen valt en de andere kant van het eiland veel zonniger en droger is. 

Beste reistijd

De beste tijd om naar de Canarische Eilanden reizen is in de voorjaarsmaanden mei en juni of in de najaarsmaanden september en oktober. In deze maanden is er een warme temperatuur, wel kan de zeetemperatuur in het voorjaar nog flink koud zijn. In het najaar schijnt de zon vrijwel nog de gehele dag en is het zeewater op een warme temperatuur. Ook heb je in deze maanden het minst last van toeristen. Vooral in de maand augustus kan het erg druk worden op de eilanden aangezien de Spanjaarden vakantie hebben. Wanneer je toch in de zomermaanden naar de Canarische Eilanden afreist, houd er ook rekening mee dat wanneer het regent, je kans hebt op wateroverlast. Dit komt omdat het vrijwel nooit regent in de zomermaanden.

Lanzarote turquoise zee
Lanzarote turquoise zee

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen