Klimaat op de Canarische Eilanden

Berglandschap La Palma
Berglandschap La Palma

De Canarische Eilanden is een eilandengroep wat bij Spanje hoort, maar gelegen is in de Atlantische Oceaan ten westen van Marokko. Van de dertien Canarische Eilanden zijn zeven eilanden bewoond. De meest bezochten eilanden voor een vakantie zijn Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote en Fuerteventura. De eilanden El Hierro, La Gomera en La Palma zijn vooral populair onder de actieve reizigers. Door de gunstige ligging van de Canarische Eilanden is het een geliefde vakantiebestemming voor zowel in de zomermaanden als in de wintermaanden.

Ben jij op zoek naar een vakantie in Spanje? Wij hebben een ruim aanbod met standaard reizen maar kunnen ook alles op maat voor je maken. Bekijk ons reisaanbod voor de standaard reizen of vraag een gratis offerte aan voor een rondreis of een reis op maat.

Gran Tacande Wellness & Relax (v/h Dream Gran Taca
Tenerife / Costa Adeje
5 sterren
9,5 in reviews
Kamezi Boutique (v/h Heredad Kamezi)
Lanzarote / Playa Blanca
4 sterren
9,5 in reviews
Adrian Roca Nivaria
Tenerife / Playa Paraíso
5 sterren
9,1 in reviews
Hotel 1898
Catalonië / Barcelona
4 sterren
9,1 in reviews
The Westin Valencia
Costa de Valencia / Valencia
5 sterren
9,0 in reviews
Cordial Mogán Playa
Gran Canaria / Puerto de Mogán
5 sterren
9,0 in reviews

Bekijk alle reizen Vraag een offerte aan

Het klimaat

Door de ligging bij het Afrikaanse continent, hebben de Canarische Eilanden subtropische temperaturen. Hoewel alle eilanden een subtropisch klimaat kennen, bestaat er toch verschil onderling de eilanden. Op de eilanden La Palma en La Gomera heb je het meeste kans op neerslag, terwijl je op Fuerteventura de meeste kans op zon hebt. In de zomer heerst er veel droogte op de eilanden, soms is het zo langdurig droog dat er bosbranden kunnen ontstaan.

Temperaturen

In de wintermaanden ligt de temperatuur rond de 18ºC. In de zomermaanden ligt dit gemiddelde wat hoger, de temperatuur varieert dan tussen de 25ºC en 32ºC. Wanneer in de zomer de wind uit het oosten komt, kan deze zeer warme lucht vanuit de Sahara meenemen. Deze wind noemen ze ook wel: sirocco. Bij deze wind kan de temperatuur oplopen tot 40ºC of hoger, maar dit komt zelden voor en duurt gelukkig nooit lang.

El Teide, Vulkaan Tenerife
El Teide, Vulkaan Tenerife

Winterzonbestemming

In de maanden november tot april, zijn de Canarische Eilanden een perfecte winterzonbestemming binnen Europa. Het weer is meestal vrij aangenaam, maar houd er rekening mee dat de kans op neerslag groter is dan in de zomer. Ook kunnen de temperaturen verschillen tussen het noordelijke en zuidelijke punt van het eiland. Dit heeft voornamelijk te maken met hoogteverschillen. Als je in de wintermaanden de Canarische Eilanden wilt bezoeken kies dan voor Lanzarote, Gran Canaria of Tenerife, hier heb je de meest zonnige periodes. Houd er wel rekening mee dat het zeewater vrij koud kan zijn in de wintermaanden.

Beste reistijd

De beste tijd om naar de Canarische Eilanden reizen is in de voorjaarsmaanden mei en juni of in de najaarsmaanden september en oktober. In deze maanden is er een warme temperatuur, wel kan de zeetemperatuur in het voorjaar nog flink koud zijn. In het najaar schijnt de zon vrijwel nog de gehele dag en is het zeewater op een warme temperatuur. Ook heb je in deze maanden het minst last van toeristen. Vooral in de maand augustus kan het erg druk worden op de eilanden aangezien de Spanjaarden vakantie hebben. Wanneer je toch in de zomermaanden naar de Canarische Eilanden afreist, houd er ook rekening mee dat wanneer het regent, je kans hebt op wateroverlast. Dit komt omdat het vrijwel nooit regent in de zomermaanden.

Lanzarote turquoise zee
Lanzarote turquoise zee

Bekijk het aanbod van al onze reizen naar Spanje.

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen