De Spaanse keuken

De Spaanse keuken
De Spaanse keuken

De Spaanse keuken staat bekend om zijn gevarieerde ingrediënten, veelzijdige gerechten en verrassende maaltijden. Hierdoor is er voor iedere smaak wel iets lekkers te vinden. Maar welke levensmiddelen en producten gebruiken de Spanjaarden nou om die specifieke Spaanse smaak aan hun gerechten te geven? Wij zochten voor je uit wat nou die specifieke smaak van de Spaanse keuken is en welke producten populair zijn.

Heb je weinig kennis van Spanje? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Het ontstaan

De Spaanse keuken is één van de grootste en belangrijkste grondleggers van de mediterrane keuken. Daarbij bestaat de Spaanse keuken zelf ook weer uit verschillende regionale keukens zoals de Baskische keuken, de Catalaanse keuken of de Galicische keuken. Al deze keukens verschillen onderling sterk, waardoor de Spaanse keuken een hele gevarieerde keuken is geworden. Toeristen denken vaak dat de gerechten in Spanje niet veel verder gaan dan tapas, tortilla, paella en worsten als chorizo. In werkelijkheid gaat het echter om een enorm gevarieerde keuken met een overvloed aan heerlijke verse producten die men in het land kan vinden. Daarbij houdt de bevolking haar eigen keuken ook echt in stand, dit in tegenstelling tot andere Europese landen. De Spanjaarden hebben bijvoorbeeld een grote voorkeur voor verse producten met een hoge kwaliteit. Je zal dan ook bijna nooit voorverpakte groenten of diepvriesproducten zien.

Gewoonten en tradities

De Spanjaarden hebben verschillende gewoonten en tradities waar ze zich al sinds het ontstaan van de Spaanse keuken aan houden. Typische kenmerken van de Spaanse eetcultuur:
- Ze ontbijten zoet, dat meestal bestaat uit sterke koffie, fruit en andere zoetigheden
- Ze hebben een zeer hoge consumptie van zeevruchten en vis t.o.v. andere Europese landen
- Als belangrijkste smaakmakers gebruiken ze knoflook, uien en peterselie
- Ze eten tweemaal daags warm, meestal rond 15.00 en dan 's avonds rond 22.00 uur weer
- Het eten van tapas beschouwen ze zelden als een complete maaltijd. Deze kleine hapjes worden meestal vanaf 12.00 uur tot midden in de nacht gegeten
- Er wordt brood gegeten bij warme gerechten
- Er wordt scheutig gebruik gemaakt van olijfolie, Spanje is dan ook de grootste olijfolieproducent ter wereld
Vraag gratis een offerte aan

Traditionele Spaanse producten en ingrediënten

Er zijn verschillende traditionele Spaanse producten die regelmatig gebruikt worden in gerechten. Een daarvan is de chorizo, wat ook wel de Spaanse knoflookworst wordt genoemd. De worst heeft een roodachtige kleur en een kruidige smaak. Een kenmerkend ingrediënt is de depimiento choricero, wat een paprikapoeder is. Daarnaast heeft Spanje verschillende bekende hamsoorten als de gerookte ham uit Aragón, de Jamón Inérico en de Jamón Serrano. Vooral deze laatste ham is wereldberoemd. De meest lekkere eetolijven komen uit de omgeving van het Spaanse Sevilla (Andalucía). Doordat het klimaat hier zeer droog is, er bijna geen neerslag valt en er veel zon schijnt kan je hier perfect olijven kweken. De tapas mag natuurlijk ook niet vergeten worden. Dit Spaanse aperitiefhapje is eigenlijk een eetlustopwekkende hapje dat veel wordt geserveerd bij alcoholhoudende drankjes als sherry, wijn en bier. Er zijn in heel Spanje duizenden soorten tapas, die weer per regio sterk verschillen.

Tip: Klik HIER voor de top 5 beste en leukste tapasbarretjes in Sevilla!

Populaire tapasgerechten zijn:

- Patatas bravas
- Pinxos
- Aioli
- Chorizo al vino
- Calamares
- Morcilla
- Pimientos de Padrón

Typische tapas en pinxos in Spanje
Typische tapas en pinxos in Spanje


In alle Spaanse gerechten wordt wel knoflook gebruikt, hierdoor krijgt het gerecht dat traditionele en typische Spaanse sfeertje. Goudgele saffraan is ook een kruid dat veel wordt gebruikt, in Paella bijvoorbeeld. Rode peper is ook een typisch Spaans ingrediënt, om zo het gerecht dat vleugje pittigheid te geven. Al deze ingrediënten worden verwerkt in veel gerechten. Zo zijn vis, schelp- en schaaldieren veelgebruikte producten. Madrid heeft bijvoorbeeld de grootste vismarkt van Europa en staat het op de tweede plaats wereldwijd.

Wijnland Spanje

Bij ieder Spaans gerecht mag een lekkere Spaanse wijn natuurlijk niet ontbreken. Spanje is van oudsher al een echt wijnland en dankzij de moderne wijnmaaktechnieken worden de wijnen steeds beter. Spaans eten en Spaanse wijnen vormen een perfecte combinatie. Een van de bekendste Spaanse wijnen is de La Rioja. De rode wijnen uit dit gebied zijn nog steeds voor veel mensen hét voorbeeld van de Spaanse wijn.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen