Spanje: Wist je dat?

De koude tomatensoep gazpacho
De koude tomatensoep gazpacho

Spanje staat bekend om onder andere zon, zee, strand, tapas en stierenvechten. Toch heeft Spanje veel meer te bieden. Wist je dat er een plant groeit die drakenbloedboom heet? Of dat je er de oudste grottekeningen ter wereld vindt? Ben je benieuwd naar nog meer weetjes over Spanje, lees dan snel verder.

Patricia '', Patricia - reisexpert Alicante gratis reisvoorstel >>

Wist je dat?

…Je in Spanje een van de oudste grottekeningen ter wereld vindt? Deze grottekeningen bevinden zich in de grot Cueva de El Castillo in de regio Cantabrië en zijn maar liefst 30.000 jaar oud. Van 150 figuren is de betekenis al achterhaald. Zo stellen een paar tekeningen dieren voor zoals paarden, bizons, mammoeten en geiten. Ook zijn er een aantal mensfiguren op de grotten getekend.   
…Een typisch Spaans gerecht gazpacho is? Dit is tomatensoep die pas wordt gegeten als hij koud is, vooral op warme zomerse dagen eten de Spanjaarden gazpacho.

…Er een plant groeit die drakenbloedboom heet? Deze plant is 12 meter hoog en heeft een parapluvorm. Opmerkelijk is dat de drakenbloedboom geen jaarringen heeft, dit komt doordat hij behoort tot de eenzaadlobbigen. De leeftijd van de plant achterhaal je door het aantal vertakkingen te tellen. Verder komt de naam drakenbloedboom van een roodachtig hars dat de plant afscheidt als je de bast insnijd of de bladeren kneust. Het roodachtige hars werd drakenbloed genoemd.

De drakenbloedboom in Spanje
De drakenbloedboom in Spanje


…Spanje ‘land van de konijnen’ betekent? Hiervoor zijn meerdere theorieën. Een van die theorieën luidt dat de Romeinen de naam hadden overgenomen van de Carthagers. Zij gaven de naam Hispania aan het eiland Ibérica. In het Hebreeuws kunnen de letters SPN in Hispania worden gelezen als ‘saphan’, dit betekent konijnen.

…Er in Spanje vier officiële regionale talen zijn? Dit zijn Catalaans, Baskisch, Galicisch en Aranees. Het meest wordt Catalaans gesproken, namelijk door 18% van de bevolking en het minst Aranees, dit wordt door maar 4.000 mensen gesproken. Aranees wordt daarnaast ook in Frankrijk gesproken. Baskisch wordt door ongeveer 2,3% van de bevolking gesproken en Galicisch door 5,7%. Bovendien lijkt de taal Galicisch meer op de Portugese taal dan de Spaanse.

…Spanje 4.964 meter aan kustlijn heeft? Een groot deel hiervan is strand. Bekende stranden zijn de stranden van Mallorca en Costa del Sol. De minder bekende stranden zijn echter de mooiste, deze vind je langs de Atlantische Oceaan. Ze zijn gelegen in het gedeelte van Spanje dat ook wel ‘Groen Spanje’ wordt genoemd. Groen Spanje bestaat uit de noordelijke provincies van Spanje. Enkele stranden zijn die van Asturië, Cantabrië en Galicië. Deze stranden vallen vaak in de prijzen als beste strand.
Playa del Silencio is een strand van Asturië
Playa del Silencio is een strand van Asturië


…Er in Europa alleen bananen in Spanje groeien? Deze groeien op de Canarische Eilanden. De bananen zijn wat kleiner en worden voornamelijk in Spanje zelf gegeten.

…Spanje op één land na het meeste bergachtige landschap van Europa heeft? Zwitserland is namelijk het meest bergachtige land. In Spanje ligt een kwart van het land boven 1.000 meter, daarnaast is de gemiddelde hoogte van het land 660 meter boven zeespiegel. Bovendien is Madrid de hoogste stad van Europa, met 600 meter boven zeeniveau.

…Dat druiven eten op Oudejaarsavond een traditie in Spanje is? Er wordt namelijk bij iedere klokslag om 12 uur ’s nachts een druif gegeten. De Spanjaarden geloven dat het eten van deze twaalf druiven hen geluk gaat brengen in het nieuwe jaar. Dit ritueel wordt onder andere uitgevoerd op het centrale plein Puerta del Sol in de hoofdstad Madrid.
Op Oudejaarsavond worden er om middernacht twaalf druiven gegeten
Op Oudejaarsavond worden er om middernacht twaalf druiven gegeten

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

5,0

Gerelateerde artikelen